Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:37, 03 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiula, cudnie wyszło.. to wielka przyjemność mieć takie miejsce, zwłaszcza dla nas, pasjonatów. Ja Cię rozumiem i jestem też szczęśliwa, że Ty jesteś

Obserwowałam poprzedni wpis, a dziś także trafiłam tutaj z ciekawości, czy skończone. Patrzę a tu 19 postów... Myślę, zbudowano Gratulacje.

Danuś nawet nie wiesz jaka duma mnie rozsadza - i z tego co wyszło i z tego że sie nie poddałam
Z tego miejsca jest najlepszy widok na ogród, o czym nie wiedziałam nim nie weszłam do psiej zagródki.
Jeszcze 2 sezony temu w grudniu to miejsce wyglądało tak:

Ta psia zagródka to właśnie teraz mój salonik
A teraz ...

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:25, 03 sty 2020

Do góry
Kasiula, cudnie wyszło.. to wielka przyjemność mieć takie miejsce, zwłaszcza dla nas, pasjonatów. Ja Cię rozumiem i jestem też szczęśliwa, że Ty jesteś

Obserwowałam poprzedni wpis, a dziś także trafiłam tutaj z ciekawości, czy skończone. Patrzę a tu 19 postów... Myślę, zbudowano Gratulacje.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:23, 03 sty 2020

Do góry
Tak, Ewo, te wszystkie, i wiele innych mam na swojej liście możliwych do rozmnażania. Mus się pospieszyć z artykułem. W tym roku zamierzam ciąć na sadzonki wszystko, co wyjdzie z ziemi. Doniczki mam, namiot mam, więc już mnie ręce swędzą
Jak zacząć ogród? - konkrety :) 20:20, 03 sty 2020

Do góry
Anda dziękuję, to rzeczywiście pomocny artykuł, zapomniałam o nim

Popatrz też tutaj jak robimy ogród, pierwsze tematy przed sadzeniem roślin.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:21, 03 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Takie odrywane można nazwać, że z piętką. Ja to nazywam odziomkowe, czyli oderwane tuż przy ziemi. Już zaczęłam o tym artykuł. Warto to pokazać, trochę zdjęć mam mało, ale są. Wszystko się przyjęło wtedy, a teraz to już wielkie kępy rosną.

Ja tak rozmnażam wszystkie jeżówki, przetacznik, rozchodniki, floksy, margaretki, marcinki. Raz udało mi się ostróżkę tak rozmnożyć.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:26, 02 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z tymi kurami to mamy wzloty i upadki. Raz decydujemy, że będą, potem że nie będzie. Ale ja tak sobie przemyślałam, że zdrowe jajka to ważna rzecz w diecie...po co kupować, jak się ma tyle ziemi, że nie sprawią one kłopotu.

Ja zawsze mam takie powiedzenie: na wypadek wojny mus być samowystarczalnym

Gdzie tam wojna mamy tyle przyjaciół za granicami, kraj miodem i mlekiem płynacy ludzie szczęśliwi

Lepiej u kogoś kurę sobie upatrzyć aby niosła jajka tylko dla ciebie. Każdy ptak,czy zwierzę to obowiązek.

Też kiedyś chciałam wszystko mieć swoje i zaniechałam kupa roboty a pożytku mało. Ale jak ktoś zaprawiony w hodowli czy uprawie nie mam nic przeciwko tylko podziwiam za zapał.

Danusiu wszystkiego dobrego w 2020 roku przede wszystkim zdrowka i wytrwałość i życzę.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:45, 02 sty 2020

Do góry
Takie odrywane można nazwać, że z piętką. Ja to nazywam odziomkowe, czyli oderwane tuż przy ziemi. Już zaczęłam o tym artykuł. Warto to pokazać, trochę zdjęć mam mało, ale są. Wszystko się przyjęło wtedy, a teraz to już wielkie kępy rosną.

Tuje 'Smaragd' pod dużym drzewem 21:38, 02 sty 2020

Do góry
Dobra rada powyżej. Drzewo jest dla nich konkurencją. Chroni jak parasol przed deszczem, a więc otrzymują za mało wody. Drzewo zabiera im także składniki pokarmowe.. Stąd tuje dużo gorzej rosną.

Może ogranicz nieco zasięg korony drzewa? A jeśli to niemożliwe to załóż linię kroplującą, nawet taką okręcaną ręcznie i codziennie odkręcaj na 2 godziny. Zastosuj nawożenie dla iglaków. PH gleby nie ma tu aż takiego znaczenia. W żyznej i wilgotnej glebie tuje urosną.
Jaki to rodzaj krzewów przeniesiony 19:34, 02 sty 2020

Do góry
Tutaj odpowiedziałam https://www.ogrodowisko.pl/watek/1052-polecane-drzewa-i-krzewy-lisciaste?page=17#post_8
Polecane drzewa i krzewy liściaste 19:34, 02 sty 2020

Do góry
matiw napisał(a)
Rosną w mieście.

Zastanawiałem się też nad niewielkimi liściastymi drzewkami rosnącymi na polach. Zrobię zdjęcie to wstawię. Jesienią robią się im czerwone liście.

Może polecicie mi jakieś drzewa nieduże liściaste?

Czy można np sadzic tuje smaragd obok tuj braband. Albo rosliny które sprawdza sie na żywopłot o wysokosci 2 metrów minimum to np. jakie?

Czekamy zatem na zdjęcia. Nieduże drzewa - albo kuliste czyli mające w nazwie "Umbraculifera" lub "Globosa" a jeśli nie kuliste to śliwa dziecięca, świdośliwa, klony palmowe.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:19, 02 sty 2020

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ja floksy też lubię i zrobiłam sobie u siebie takie "floksikowo" Mam sporo odmian i okazało się, że za dużo kolorów w jednym miejscu. Muszę część przenieść w inną część ogrodu. Co za dużo to nie zdrowo U mnie floksy maja siewki i dzięki temu mam dwie nowe odmiany. Trzecia siewka powtórzyła cechy rośliny matecznej, ale ma większy i ładniejszy kwiatostan.

Poczytałam o kurach. Coraz więcej osób pisze, że chce je hodować. Kondzio ma śliczne kury, można się w nich zakochać. Tak mi się wydaje (a może się mylę), że pomalutku ogrody staja się też użytkowe. Ja na przykład nie wyobrażam sobie ogrodu bez owoców, a teraz i bez warzyw.

Danusiu, życzę Wam wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.

Też mam floksikowo, ale rozsiane na szczęście, chociaż pomyłki kolorystyczne też mam Ja z kolei rozmnażam floksy w marcu przez sadzonki odziomkowe. I zresztą nie tylko floksy, także rozchodniki a w tym roku zamierzam wypróbować także wszystko, co się da odciąć od rośliny matecznej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:18, 02 sty 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Też myśleliśmy o kurniku i własnych jajkach Tylko boję się, że za bardzo mnie to przywiąże do ogrodu. Nie mam koło siebie nikogo, kto w razie naszej nieobecności dopilnował by gdaczącego towarzystwa i na razie stanęło na tym, że jajka kupujemy z zaprzyjaźnionego gospodarstwa.

My akurat mamy tam pracownika, więc z karmieniem nie ma problemu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:17, 02 sty 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Danusiu, mam tylko 200 qm calego ogrodu przy szeregowce, a marzy mi sie jeszcze mala szklarenka. Chyba jednak nie wcisne.

Ogrody w Belgii polecam Ciekawa jestem Twoich wrazen w porownaniu z Anglia.

Oj, to rzeczywiście malutko. Szklarenka moim zdaniem ważniejsza.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 18:12, 02 sty 2020

Do góry
katece napisał(a)
A ja mam pytanie, w jakim celu brzoza Doorenbos jest szczepiona? Ideę szczepienia drzew myślę że znam.
Wcześniej myślałam, że jeśli chodzi o tę brzozę, to jest to po prostu inna, bardziej szlachetna odmiana brzozy. Nie wiedziałam że są szczepione.
Tutaj jednak po szczepieniu podkładka ma piękną białą korę i liście są inne niż u zwykłej brzozy - większe i błyszczące. Czy chodziło o to, żeby właśnie powstał taki mix? Jakiej odmiany jest podkładka i zraz? Czy po latach miejsce szczepienia jest widoczne (inna kora podkładka/zraz)? Nie mogę tego dojrzeć na zdjęciach w internecie.
Czy jeśli szczepienie jest na wys. 1,2 m, to podkładka urośnie jeszcze w górę, czy będzie się rozrastała tylko korona?

W takim celu jest szczepiona, że zraz (czyli to co na górze - część szlachetna) to całkiem inna brzoza. Mylnie piszesz że to podkładka. Podkładka to jest to, co "żywi" zraz, czyli jest na dole i rośnie w ziemi.

Nie chodzi o żadem mix, chodzi o to, że taka brzoza szybciej będzie rosła na zwykłej brzozie. Brzozy w szkółkach w sposób "przemysłowy" się nie rozmnaża przez sadzonkowanie gałązek, rozmnaża się ją w szkółkach właśnie przez szczepienie.

Amatorsko możesz próbować ukorzeniać sadzonki, podobno się udaje. Poczytaj na forach.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 18:10, 02 sty 2020

Do góry
Pokaż zdjęcia tych egzemplarzy. Cięcie takich brzóz to nie jest jakiś schemat, ich się nie tnie w zasadzie. Jeśli chcesz bardziej rzadko gałęzie to po prostu wytnij te, które uważasz że jest ich za dużo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:54, 02 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja także oglądam strony z różami, ale mam jeszcze tyle nie posadzonych docelowo, biedne biedują sobie w doniczkach,albo w ciasnocie... muszę im przygotować ogród różany, wtedy będę zamawiać..ale też mnie korci, jak nie wiem co.

Dalie i róże - moje miłości największe ..i jeszcze floksy. Pozostałe na drugim miejscu. Planuję rabatę na samym wjeździe, zamiast łąki kwietnej. Tutaj do likwidacji będzie. Front musi być zachwycający, a nie denerwujący. Łąka sobie będzie gdzieś dalej.

Zimy nie ma. Budujemy sobie cosik pomalutku.

Ja floksy też lubię i zrobiłam sobie u siebie takie "floksikowo" Mam sporo odmian i okazało się, że za dużo kolorów w jednym miejscu. Muszę część przenieść w inną część ogrodu. Co za dużo to nie zdrowo U mnie floksy maja siewki i dzięki temu mam dwie nowe odmiany. Trzecia siewka powtórzyła cechy rośliny matecznej, ale ma większy i ładniejszy kwiatostan.

Poczytałam o kurach. Coraz więcej osób pisze, że chce je hodować. Kondzio ma śliczne kury, można się w nich zakochać. Tak mi się wydaje (a może się mylę), że pomalutku ogrody staja się też użytkowe. Ja na przykład nie wyobrażam sobie ogrodu bez owoców, a teraz i bez warzyw.

Danusiu, życzę Wam wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:58, 02 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewo, na tych zdjęciach z Old Vicarage - tam były malutkie te zagrody, w warzywniku, ogrodzone.

Danusiu, mam tylko 200 qm calego ogrodu przy szeregowce, a marzy mi sie jeszcze mala szklarenka. Chyba jednak nie wcisne.

Ogrody w Belgii polecam Ciekawa jestem Twoich wrazen w porownaniu z Anglia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:17, 01 sty 2020

Do góry
Ewo, na tych zdjęciach z Old Vicarage - tam były malutkie te zagrody, w warzywniku, ogrodzone.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:16, 01 sty 2020

Do góry
Tak sobie myszkuję po internecie, szukam inspiracji, ogrodów w jakich nie byłam i przypadkiem natknęłam się na amerykańską stronę z gotową wycieczką do Belgii...hmm tam jeszcze nie byliśmy. Chociaż w przyszłym roku ograniczam ilość wyjazdów do..jednego, nie czterech.
Gardenia 2020 19:14, 01 sty 2020

Do góry
My się w zeszłym roku obkupiliśmy w cebule lilii, dalie, róże nawet były. Szybciutko oblecieliśmy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies