Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 11:25, 10 cze 2022

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Inko, co to za roślina, jakiś zawilec? Piękne zdjęcia, fajnie oddają klimat arboretum.
Ewa, zapewne jakiś zawilec wielkokwiatowy. Jaka odmiana konkretnie to nie wiem bo w Alpinarium nie wszystkie rośliny metki z nazwami miały. I do tej roślinki zdjęcia nazwy nie mam (bo do części azali zrobiłam nazwy). Ten liście miał cudnie obrzeżone. Kwiatki były bardzo drobne. Możesz napisać do Rogowa z pytaniem co to dokładnie jest. Poniżej pozostałe 2 zdjęcia tego zawilca
Ogród prawie wymarzony … 11:16, 10 cze 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Ale że białe i ciemnoróżowe kwiaty na jednym krzaczku?? Czadowo!

Taki cudak

Tajemniczy Ogród 11:11, 10 cze 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ja to już w tyle zostałam .

Możemy się tak policytować, ale byłam i widziałam, więc wiem jak jest
Aaaa, ściągnęłam sobie od Ciebie tego żylistka Yuki i już trzy sztuki siedzą na froncie. Piękny jest!
Beznadziejne to zdjęcie ale troszkę go na nim widać.

I wpadłam na pomysł, że podbiję mu ten subtelny kolorek i na plecach tam pod miskantem, posadzę mu jeszcze krzewuszkę Purpurea Nana, już mi rosną odkłady
Ogród prawie wymarzony … 11:11, 10 cze 2022

Do góry
I peonie

Ogród prawie wymarzony … 11:01, 10 cze 2022

Do góry
Po wiosennych deszczach taki urodzaj

Moja ostoja 10:51, 10 cze 2022

Do góry
Adela napisał(a)
Anabell

Ogrodowa Diva Fiore:

Ogrodowa Endless Summer ma mało zawiązanych kwiatów. Czy ktoś zna sposób na obfite kwitnienie?

To są zdjęcia tegoroczne? Matko, jaka różnica w porównaniu z moim ogrodem,
W jakim rejonie Polski mieszkasz?
Ogrodówki kwitną obficie jak pąki na zeszłorocznych pędach nie przemarzną, to chyba cała tajemnica, a poza tym ta Twoje jest jeszcze młodą roślinką, może za rok już będzie miała więcej kwiatów
Zacisze Alicji 10:34, 10 cze 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Łubiny u mnie nie chcą rosnąć, a u Taty owszem tak.

Piękne łubiny Mnie niestety łubiny nie polubiły, miałam je tylko 2 sezony.

Pozdrawiam moją imienniczkę, piękny ogród
Znowu na wsi 10:13, 10 cze 2022

Do góry
Joku napisał(a)

i te czarne brateczki - miodzio! I limonka pod spodem.

Zieleń, drewno i antracyt 10:06, 10 cze 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
W przerwie między deszczem a burzą poczyściłam róże. Przy okazji zrobiłam małe zestawienia.
Duchesse de Montebello i Felicite Parmentier, ze względu na pokrój krzewu i trwałość kwiatu, zdecydowanie wybieram tą drugą(z prawej)

Tutaj kolaż kolorystyczny Oczywiście występują lekkie przekłamania w tonacji, ale trudno.
Od górnego lewego narożnika:
Elmshorn, Rose de Resht, Mme Boll (w lekkim przekwicie), Ascot, Munstead Wood, 2x nn(ta sama różnym stadium rozkwitu), Paul Scarlet

Z tego zestawienia najbardziej lubię MW za zapach, kolor i budowę kwiatu, ale wkurza mnie, że wiotkie, cienkie pędy nie potrafią go utrzymać. Na drugim miejscu jest Ascot, chociaż tu zapach wypada dość słabo.

Świetne porównanie i zestawienie.
Bawarka 09:58, 10 cze 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
Mam, jeszcze pachnaca nowoscia Jutro ma byc chlodno, wiec naciesze sie nowa lektura.

Fajne takie ochłodzenia w ogrodzie.
Bawarka 09:55, 10 cze 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Piękne, dla mnie królewny w ogrodzie.
Bawarka 09:54, 10 cze 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Kasiu, a nazwy? Pamiętasz? I ja oddycham pełną piersią w Twoim ogrodzie. O Bawarii zawsze myślę ciepło.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:50, 10 cze 2022

Do góry
Zbiory

Budowa

Transport rozładowywany

Konar ścięty

Zieleń, drewno i antracyt 09:49, 10 cze 2022

Do góry
Teraz portretowe
Kwiat jest mniejszy, niż u Festivy Maximy, kształt też inny, a zapach bardziej w moim guście.

Kawałek dalej, niestety posadzona zbyt blisko tui, moja kochana babcina. Widać, że się męczy, ale już nie bardzo mogę ją ruszyć. Mam obiecaną jeszcze jedną od mamy i tej już jakieś odpowiednie miejsce znajdę. Obok zdjęcie pomylonej "Sarah Bernhardt". Ma trochę więcej wstawek koloru niż Festiva i a biel nie jest czysto biała. W zeszłym roku miała jeden kwiat, który ze względu na upały zwiądł zanim do końca się otworzył. Mam nadzieję, że tym razem dane mi będzie się nim nacieszyć.

Reszta piwonii, wszystkie nn nadal w pąkach. Niektóre będą kwitły pierwszy raz od posadzenia, bardzo jestem ich ciekawa.

W ramach bonusiku, kolejna dalia - to miał być Franz Kafka

Bawarka 09:31, 10 cze 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Przy warzywkach w rurach, zostawilam dwuletni jarmuz. Zanim zakwitl, jedlismy jego koszyczki kwiatowe, pyszota byla. Teraz, zolte kwiaty przyciagaja biedronki, a te, szybko rozprawia sie z mszyca Narazie jest czysto, ale, licho nie spi

Pytam od razu, bo zapomnę nim dojdę do piwoni. Jakie fi mają rury na warzywa?

Też lubię kwiatki jarmużu, jak biedronki.

Zieleń, drewno i antracyt 09:29, 10 cze 2022

Do góry
Dzisiaj trochę podeszczowych, pochmurnych piwonii
Festiva Maxima, jeszcze nie osiągnęła swoich docelowych rozmiarów, ale już widać, że będzie spora. Po deszczu kwiaty się rozłożyły na wszystkie strony, ciężko jej portretowe zrobić
Piękna jest i całkiem ładnie pachnie.
ps. na pierwszym zdjęciu widać jak strasznie leży MW...

Aleksander Fleming, w dość mocnym zestawieniu. Ostatnio(chyba u Martki) toczyła się dyskusja o łączeniu różu z fioletem. Nie jest to moje ulubione połączenie, trochę zbyt intensywne (oczywiście wszystko zależy jaki róż i jaki fiolet). Początkowo była róża + bodziszek, a potem dla podbicia tego zestawu doszła piwonia, a dla jednoczesnego zmiękczenia(oto cała ja, żeby nudno nie było ) maślane irysy i kolendra. "Kropka nad i" to kocimiętka kubańska

Tajemniczy Ogród 09:24, 10 cze 2022

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Agato, piękny ogród stworzyliście. On już jest i dojrzał.

Jaka to piwonia z prawej strony, kwitnie? Chyba, że to róża a liście martagonów?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:23, 10 cze 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Wstawiam parę fotek i lecę do pracy.
Miłego dnia, dziś piątek . Sobota u mnie będzie nieogrodowa ale może uda się coś porobić w niedzielę.

To to jest cud

Miłej pracy- ja dopiero na 12 do 20
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 09:21, 10 cze 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

Śliczny zakątek, taki przyjemny porządeczek i ten pieniek, podoba mi się a jak sprawują Ci się te trawy, bo to hakonechole? planuję sobie takie kupić na cieniste zakątki, tylko zastanawiam się jak zimują?

Tak, to hakonki All Gold. Z zimowaniem nie ma żadnego problemu. Pierwsze dwa sezony się zbierały, a potem zaczęły szaleć. Uwielbiam je .
Pieniek to tak naprawdę stolik wystrugany przez małżonka z pnia dębu . Po 4 latach nieco się zestarzał i będziemy go w tym roku przywracać do pierwotnego wyglądu.
A pierwotny wygląd był taki (w 2018 roku, tuż po polakierowaniu):
Zieleń, drewno i antracyt 09:17, 10 cze 2022

Do góry
Ja lubię czasem różne niespożywcze rzeczy w L. kupować, ale nie wszystkie. Moja mama kupiła tam kiedyś myjkę do okien i użyła jej jeden raz

Magara, ten kolaż to nie miał (po raz kolejny ) ćwiczyć Twojej asertywności, tylko pokazać rzeczywiste wielkości i kształty kwiecia. Często po zdjęciach w necie wyobrażałam sobie, że kwiat jest dużo większy, niż ten, który się potem na krzaczku pokazywał
Na pokuszenie dla Ciebie jeszcze raz maki wschodnie deszcz im jak widać nie straszny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies