Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 21:26, 20 sty 2023

Aniu
Bardzo dobrze Cię rozumiem
Też mi się koncepcja zmienia co chwilę i wtedy nawet się cieszę, że nie mam żadnej szkółki po drodze z pracy, bo czasami te koncepcje są pochopne I zanim wybiorę się po rośliny to koncepcja już jest inna Ale jak mi się coś zaczyna klarować w głowie to muszę sobie to szybko zapisać albo naszkicować, bo za chwilę mi pomysł ulatuje z głowy. Ot skleroza

Wiem już, że lepiej działa zasada - najpierw plan a później zakupy.
Chociaż jeszcze mam ciągoty w kierunku: podoba mi się ta roślina, muszę ją mieć i kombinuję szukając jej miejsca
Urszulla 22:50, 20 sty 2023

An_na napisał(a)
Pada, ciągle pada i nic w ogrodzie nie robiłam buuu...
Trochę sobie porysowałam i kombinuję, kombinuję.
Chciałabym może jakieś drzewa przy tarasie (znak zapytania nr 1) szczepione lub kolumnowe ale niewysokie i nie mogą mieć dużego systemu korzeniowego bo kostka blisko. Chodzi mi po głowie miłorząb mariken 2 lub 3 sztuki lub powtórzenie wiśni umbraculifera (rosną z przodu domu?

Wkleję mój obrazek
Może coś podpowiecie

Kupiłam sobie nisko szczepionego jarząba na południową stronę, mam też bez szczepiony Palibim, może być szczepiony grujecznik. Tyle moich pomysłów.
anuska2507 10:40, 21 sty 2023

Aniu, a co chcesz tym drzewem przy tarasie osiągnąć? Cień, przesłonę jakiegoś widoku? Wtedy raczej coś wyższego, jak np. wiśnia. Mogę jeszcze podpowiedzieć bez czarny (np. Black Lace - duży krzew, kolumnowe Black i Golden Tower, Obelisk) lub świdośliwę - może rosnąć jako wielopniowe drzewko (zobacz u Hani - Gruszki, ostatnio reklamowała ), jest też kolumnowa odmiana Obelisk.

Jeśli nie chcesz się osłaniać: zimozielone trzmieliny na pniu.
An_na 11:31, 21 sty 2023

Urszulla napisał(a)

Kupiłam sobie nisko szczepionego jarząba na południową stronę, mam też bez szczepiony Palibim, może być szczepiony grujecznik. Tyle moich pomysłów.

Witaj Urszulko
Dziękuję za propozycje, poszukam w necie i poczytam o nich.

Zajrzałam do Ciebie, początki wątku bardzo interesujące. Poczytam chętnie jak tworzyłaś ogród.

Anusia
Co chcę osiągnąć? Hmm... no właśnie... co chcę? Coś mi w duszy gra ale jak to ująć w słowa?
Chyba najbardziej trafnym określeniem będzie " otulić zielenią" ale nie szczelną zieloną ścianą tylko drzewami, szczepionymi na pniu dosć wysoko 2,20-2,30m. Posadzić je jakimiś trawami, kwiatkami
Taras to patelnia na słońcu. Kiedyś kupimy pergolę, żeby robiła cień, póki co jest parasol.
Oczami wyobraźni widzę te drzewa, dają oczywiście trochę cienia, takiego ażurowego, liście lekko szumią w letnim wietrzyku a ja sobie siedzę na tarasie i obserwuję grę światła w liściach. Jakby tam jeszcze jakieś ptaszki chciały przysiąść byłoby idealnie.
Po przeciwnej stronie jest ściana z tui, ma za zadanie wyhamować wiatr (bo tu u mnie wiecznie pizga)
An_na 11:36, 21 sty 2023

Róg tarasu z donicą to południe, przy donicy rośnie proso North Wind a pod tujami lawenda, stopa i kostrzewa sina

An_na 11:41, 21 sty 2023

Tak to wygląda patrząc z tarasu

A tak z drugiej strony
anuska2507 11:55, 21 sty 2023

Chyba wiem, co masz na myśli, ale trochę ciężko mi doradzić, bo nie mam doświadczenia w otulaniu domu
Na pewno samym drzewem na pniu tego nie osiągniesz. Myślę, że muszą być wysokie trawy, może jakieś krzewy, żeby wypełniały przestrzeń, zanim ruszą trawy.
Judith 12:01, 21 sty 2023

Aniu, taki pomysł mam:
po lewej stronie tarasu posadzić (wkomponowując w rabatę po drobnym jej poszerzeniu) kilka drzew, ale nie szczepionych, lecz kolumnowych i lekko ażurowych. Będzie przesłona od sąsiadów i szansa na nieco cienia na tarasie. Aczkolwiek na cień na tarasie od południowego zachodu będzie można liczyć po montażu pergoli… Ja mam taras od zachodu i w lecie właściwie nie jest używany (nie mam pergoli).
Drugi pomysł (ale nie alternatywny lecz równoległy z pierwszym ): poszerzyć rabatę vis a vis tarasu - tam tez można wkomponować kilka drzew, może brzozy Dorenbos? I tu znów - osłona przed sąsiadami, nieco cienia oraz trzecie piętro w ogrodzie.
Co myślisz?
Poniżej nieudolny szkic tego, co mam na myśli

An_na 12:08, 21 sty 2023

Anusiu
Masz całkowitą rację same drzewa nie zrobią roboty.
Może pociągnę dalej proso, chociaż nie wiem, bo nie chciałabym efektu siedzenia w szuwarach może jakieś inne trawy.
Wiem jedno, o wiele łatwiej mi planować "na płasko" teraz też jak patrzę na rysunek i zdjęcia to coś mi się po głowie kołacze. Jeszcze nie do końca sprecyzowane, ale mam wrażenie, że to już blisko. Za chwilę coś kliknie i będę wiedziała.
Każda porada i sugestia przybliża mnie do klika
Dziękuję
An_na 12:17, 21 sty 2023

Judith napisał(a)
Aniu, taki pomysł mam:
po lewej stronie tarasu posadzić (wkomponowując w rabatę po drobnym jej poszerzeniu) kilka drzew, ale nie szczepionych, lecz kolumnowych i lekko ażurowych. Będzie przesłona od sąsiadów i szansa na nieco cienia na tarasie. Aczkolwiek na cień na tarasie od południowego zachodu będzie można liczyć po montażu pergoli… Ja mam taras od zachodu i w lecie właściwie nie jest używany (nie mam pergoli).
Drugi pomysł (ale nie alternatywny lecz równoległy z pierwszym ): poszerzyć rabatę vis a vis tarasu - tam tez można wkomponować kilka drzew, może brzozy Dorenbos? I tu znów - osłona przed sąsiadami, nieco cienia oraz trzecie piętro w ogrodzie.
Co myślisz?
Poniżej nieudolny szkic tego, co mam na myśli

Judith
Dziękuję, że Ci się chciało ♥️
Rozważę każdą propozycję.
Podoba mi się pomysł z drzewami kolumnowymi po lewej. Jakie proponujesz?
Brzóz nie posadzę, sąsiadka i jednocześnie szwagierka po lewej jest uczulona. Lubię ją i nie zrobię jej tego

A i na moim obrazku nie widać, że z trzech stron ogrodu rosną tuje jako tło. Tylko z przodu ich nie ma.