Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród w dolinie 01:00, 30 gru 2020

Do góry
Ciesze się,że coś pomogłam. Przejrzałam twoj teren tam można zrobić piękne suche oko. Jeszcze mozesz włożyć sporej wielkości kamienie. Na dno żwirek i żółte irysy.
O ambrowca się nie martw bo one lubią takie podmokłe gleby.
Tylko uważaj aby oczko nie było niżej chodzi mi o głębokość od potoku bo będziesz miała wodę cały czas.

Może jutro napiszę znalazłam szkółkę z drzewami liściastymi i iglakami sprzedają w pęczkach drzewka mogłabyś na tą skarpe posadzić od domu po lewej stronie.
Ptasi gaj 00:47, 30 gru 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Obeszłam grudniowy ogród, posmakowałam drożdżowego ciasta, nacieszyłam oczy dekoracjami świątecznymi, a teraz zastanawiam się jak walczysz z kretem? Ja swojego chyba muszę polubić, bo nie mam na niego sposobu.

Dorotko witam

Ja to specjalnie nie piekłam różności nie mam do tego smykałki za wyjątkiem drożdżowego z bakaliami.
Z krecikami nie walcze. EM kupił jakieś ustrojstwo z petardami i to pomaga. Teraz niech sobie trochę pobuszuje widocznie ma co jeść pod ziemią. Będzie mniej robactwa.
Oj jak nie przymrozi to znowu będzie pełno robactwa na roślinach w przyszłym sezonie.

Masz ładny delikatny głos. Dobrze wygladasz Dorotko.
Chciałam jeszcze dzisiaj obejrzeć program z twojego ogrodu ale przy drugiej reklamie nie wytrzymałam.
Jak można w 10 min filmie z ogrodu dawać co 2 min reklamy.
Twój ogród wcale nie jest taki mały. Bardzo ładna okolica blisko las.

Ogród w dolinie 21:26, 29 gru 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Asiu odnośnie oczka suchego miałam dużo napisane przycisnelam za dużo i wszystko poszło.
Tak moje oczko zostało zrobione po to aby zbierał się nadmiar wody.
Kamień przypadkowo odnaleziony przy orce pola i traktorzysta złamał pług.
Jest tak duży, że nie jesteśmy w stanie tego kamienia wyciągnąć.
Wyprofilowalismy brzegi tam jest akurat piasek położyłam foli i wysypaliśmy żwirek. Głębokość ok 70 cm ale jest dosyć rozłożyste.
Kilka razy w ciągu roku się napełnia przy sporych opadach.
Jak masz miejsce to się nie zastanawiaj warto. Zawsze można do oczka wrzucić pompę i wypompować na zewnątrz.
Powodzenia

Ela, dzięki Pogrzebalam jeszcze i znalazłam Twoje wpisy. Mamy trochę miejsca i chyba zrobimy takie "oczko".
Chodziło mi takie coś po głowie i zobaczyłam u Ciebie zdjęcie i mnie olsnilo Super
Mirkowy ogród (początki) 20:41, 29 gru 2020

Do góry
Witam Mirka

Mirus święta przeszły za kilka dni nowy rok.
Mirus w 2021 życzę wszystkiego dobrego przede wszystkim zdrowia dla ciebie i eMa. Szczęścia i pogody ducha aby się skończyła zaraza i moglibyśmy normalnie funkcjonować.

Pozdrawiam

Ogród w dolinie 20:32, 29 gru 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Hortki z czapkami ze śniegu

Ale ładnie.
Ogród w dolinie 20:29, 29 gru 2020

Do góry
Asiu odnośnie oczka suchego miałam dużo napisane przycisnelam za dużo i wszystko poszło.
Tak moje oczko zostało zrobione po to aby zbierał się nadmiar wody.
Kamień przypadkowo odnaleziony przy orce pola i traktorzysta złamał pług.
Jest tak duży, że nie jesteśmy w stanie tego kamienia wyciągnąć.
Wyprofilowalismy brzegi tam jest akurat piasek położyłam foli i wysypaliśmy żwirek. Głębokość ok 70 cm ale jest dosyć rozłożyste.
Kilka razy w ciągu roku się napełnia przy sporych opadach.
Jak masz miejsce to się nie zastanawiaj warto. Zawsze można do oczka wrzucić pompę i wypompować na zewnątrz.
Powodzenia
Ptasi gaj 20:20, 29 gru 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Acha
Ela, masz derenie rozłogowe?

Darcia na działce nie mam i nie chce mieć. Dużo ich rośnie na osiedlu i tak jak nazwa mówi "rozłogowy" są rozłożyste i po ziemi się tarzaja rozłogi. Może przez zaniedbanie w cięciu albo może tak mają.

Lubię te co mam.
Ptasi gaj 17:43, 29 gru 2020

Do góry
Aniu wczoraj trochę śnieg popadał ok 3 cm, ale bardzo mokry. Dzisiaj w mieście po śniegu śladu nie ma.
Byłam na działce i tyle zostało.

W 2018 r. O tej porze było tyle wody

W tym roku jest tak

Elu Nakręciłam się na takie rozwiązanie u nas zbierające wodę, chcemy taki dół wypełniony kamieniami ulokować pomiędzy grujecznikiem a ambrowcem, bo tam jest najbardziej mokro. Teraz jak ciągle pada i jest mokro to palibiny mają stopy w wodzie, ambrowiec podobnie, nawet jak podniosę rabatę to woda będzie się zbierać pomiędzy trawą a rabata, zanim odpłynie do rzeczki to trochę minie czasu, a to już może szkodzić roślinom. Dodatkowo zrobimy studzienkę i odprowadzenie do rzeczki. Będę szukać dalej zdjęć u Ciebie, jak byś napisała jaką budowę ma to "oczko" byłoby mi łatwiej
Normalnego oczka nie chcę z uwagi na dziecko i psa
Ptasi gaj 15:13, 29 gru 2020

Do góry
CD

Elu, czy to zagłębienie jest zrobione, żeby woda się tam zbierała? Dużo masz tam żwiruna dnie?
Ptasi gaj 12:53, 29 gru 2020

Do góry
CD

To skyte park dla rowerów (pumptrock) wczoraj było zimno i wietrznie no i rozmokla ziemia nie było chętnych do jeżdżenia. Jak piękna pogoda to pełno rowerzystów. Z tej strony jest dla dorosłych z drugiej strony dla młodszych dzieciaków.

Ptasi gaj 12:45, 29 gru 2020

Do góry
Pogoda jaka jest każdy widzi po jednym dniu słonecznym znowu wieje, deszcz brrr. Każdy dzień inny jest nie ma ciągłości więcej burosci niż słońca.

Poprzedni rok o tej porze niczym się nie różnił jedynie kretowisko nie było

Fotki z soboty

Ogród do odnowy 12:37, 29 gru 2020

Do góry
Pięknie uchwycilas ogród. Zdarzył się jeden dzień słoneczka dzień przed wigilia było pięknie.

Wszystkiego dobrego

Pozdrawiam

Przydałoby się więcej takich dni

Pozdrawiam, teraz na Nowy Rok
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:41, 28 gru 2020

Do góry
Piękne lasy bukowe. I ty nie chodziłaś po tak pięknych okolicach lesnych
Czy te wysokie buki trzymają liście przez zimę na łodygach.

U nas przeważnie lasy dębowe, sosny i brzozy. Co zauważyłam jest brak klonów. Pewnie już nie długo będą, poniewaz moje klony w tym roku kwitły i pewnie ptactwo lub wiatr nasiona rozniesie. Jest ogromna ilość samosiejek. Ptaki owoce nasiona roznoszą po całym terenie.

Też mam sporo drzew. Niektóre wyższe inne niższe młode. W przyszłym roku mam zamiar dokupić właśnie też kupuje aby były piękne jesienią.
W tym roku piękna jesień, był popis liściowy jak nigdy.

Pozdrawiam Agata
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:01, 27 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Elu, my też oglądaliśmy, co prawda to już bardzo nieaktualne jest, ale fajnie było pooglądać z drona, zobaczyłam z góry, jak wielki jest taras przy szklarni.
Jak zbudowany jest staw Witek wyjaśnia na miejscu, otwierając komorę i tłumacząc jak to działa. Wernonie się rozsiewają, to fakt. Nasiona możliwe, też będę wysiewać ze swoich.
Pozdrawiam .

Ja tam lubię drugi raz oglądać wtedy wiem na co baczniej zwrócić uwagę. Np przeczytałam u ciebie o nasionach Wernonii zobaczyłam w necie i jakoś nie bardzo byłam doniej nastawiona. Jak pani Mają zakręciła się przy niej w twoim ogrodzie inaczej na nią spojrzałam Jest ładna i wysoka.
Miała by u mnie warunki przy oczku lubi wilgoć.

Najpierw kupię krzaczki a później będę zbierała nasiona i sama wysiewala.

Wiem, że ogród się rozrósł, ale spojrzenie z lotu ptaka robi wrażenie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:27, 27 gru 2020

Do góry
Dzisiaj Maja w ogrodzie powtarzała odcinek z twojego ogrodu. Oglądałam z eMem zawiązała się dyskusja odnośnie jak basen kapielowy zrobiony. Kosiarkę traktorek masz taki sam.
Może też posadzę Wernonie różowo kwitnaca wysoka przy sadzcach u ciebie. Podoba mi się.
Czy mi się wydaje chyba zebrałam nasiona z niej.
Nie chwalę nie będę się powtarzać jak coś oczywiste jest

Pozdrawiam Danusiu

Metamorfoza ogrodu przydomowego na Podkarpaciu 14:18, 27 gru 2020

Do góry
Witaj Karol jeszcze świątecznie

Przede wszystkim adres sobie zrób bo jak się mają do ciebie dostać.

W środku klombu króluje duża peonia pewnie jak kwitnie zapach roznosi się po ogrodzie. Iryskow też masz dużo czekam na kwitnienie bo te wymienione prawie w jednym czasie kwitną.
Lilie przepiękne te dopiero dają czadu wzrostem i zapachem.
Jak ja bym chciała mieć takiego hobbystę mojehi syna też Karola, ale on to na gotowce przyjeżdża.

Pozdrawiam
Ogród do odnowy 09:03, 26 gru 2020

Do góry
Pięknie uchwycilas ogród. Zdarzył się jeden dzień słoneczka dzień przed wigilia było pięknie.

Wszystkiego dobrego

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:43, 26 gru 2020

Do góry
Witam Dorotka oglądałam. Chyba wcześniej się zaczął program nastawiłam budzik jak włączyłam program już był, ale najważniejsze zobaczyłam.

Ostatnie kadry

Ogród pod pliszką 14:23, 25 gru 2020

Do góry
Witam Paweł wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Widzę, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Chałupa już stoi i ciepelko wnet popłynie rureczkami. Na piec gazowy czy pompę ciepła a może jeszcze ogniwa. U nas każdy dom z ogniwami na dachu.
Piękne duże okna tego mi brakuje w moim domu ale nie było takiej mody.
Ogród zawsze się nim zachwycałam.

Piękny ten kwiat o niebieskich kwiatach w doniczce zapomniałam nazwy. Chowasz ja do domu na zime bo to Południowa roślina.

Pozdrawiam życzę zdrowia i szczęśliwego nowego roku.

W nawet bardzo dobrym kierunku to wszystko idzie dom będzie ogrzewany Eco groszkiem plus w przyszłości założę panele by grzały latem wodę ale to dopiero na jakiś czas zrobię z tych okien jestem bardzo zadowolony fajny będzie widok na ogród z nich . Ciągle myślę co jeszcze zrobić by on jeszcze lepiej wyglądał
Ogród pod pliszką 13:41, 25 gru 2020

Do góry
Witam Paweł wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Widzę, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Chałupa już stoi i ciepelko wnet popłynie rureczkami. Na piec gazowy czy pompę ciepła a może jeszcze ogniwa. U nas każdy dom z ogniwami na dachu.
Piękne duże okna tego mi brakuje w moim domu ale nie było takiej mody.
Ogród zawsze się nim zachwycałam.

Piękny ten kwiat o niebieskich kwiatach w doniczce zapomniałam nazwy. Chowasz ja do domu na zime bo to Południowa roślina.

Pozdrawiam życzę zdrowia i szczęśliwego nowego roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies