Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

basia3012 22:59, 03 mar 2021

Sylwio, przyszłam z zapytaniem czy wrzosy to już ciąć czy jeszcze nie. Ale na mój nos to jeszcze za wcześnie chyba.
Wolierę podziwiam cały czas. Ach, żebym troszeczkę wcześniej o niej pomyślała to może i miejsce znalazłoby się. Teraz to ciężko o te parę metrów.
sylwia_slomc... 00:08, 04 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Ale przecież w wolierze masz zielone
I cudowne poidełko na nóżce .

Teraz czekamy na ptaszki

Niby tak, ale to takie tymczasowe, nad trwalszym myślę, ciekawe ile ice dance z drobiem wytrzyma, ziemię zasypałam szyszkami by od razu nie wygrzebały
sylwia_slomc... 00:09, 04 mar 2021

Margerytka40 napisał(a)

Ciekawa roślinka. Nie znałam i poczytałam trochę o niej. Nie są ekspansywne?

Są, a odrastają z najmniejszego kawałeczka kłącza jaki w ziemi zostanie, ale wiosną urocze. Posadziłam nad rowem w trawnik może iść do woli bo i tak go kosimy to w sezonie nie ma szans zarosnąć, a wiosną ucieszy
sylwia_slomc... 00:13, 04 mar 2021

Joann napisał(a)
Sylwio, masz bardzo ładny ten kurnik, zachwycona jestem nim!

DziękujęDziś się dowiedziałam, ze gdybym chciała większe gatunki papug to sobie z tymi deskami poradzą i trzeba by siatkę jeszcze od strony desek by nie uciekły, ale to na podstawie doświadczeń wolier w których sa po dwa ptaki budka i dwa patyki do siedzenia, a papuga to ptak inteligentny i ciekawski nie może się nudzić, dlatego też staram się by moja woliera była jak najbardziej do natury zbliżona i różnorodna by się nie nudziły, w sezonie będzie też częściowo wystrój zmieniany by im urozmaicić
sylwia_slomc... 00:16, 04 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwia witam

Żaby w jesieni opuszczają oczko wodne i zakopują się w ziemi (wchodzą w stan hibernacji chyba tak to sie nazywa). Poczekaj jeszcze widocznie nie przyszła ich pora, aby ruszyć w stronę wody. Żaby nie żyją w samej wodzie tylko w zaroślach w strefie przybrzegowej.

U mnie jeszcze sporo lodu w oczku zamarzniete. Nawet nie wiem czy ryby przeżyły.

Elu u nas co roku od roku w którym pierwsze oczko w balii powstało żaby na zimę wchodzą do wody i zimują w oczkach, nawet w tym z balii które zamarza do dna, wiosna odmarza i one też i żyją skrzek znoszą, a w tym roku w tym najgłębszym oczku wyciągnęłam 7 trupów żabich nie wiem czemu bo ryby ok i w innych oczkach żaby też ok. Przykra niespodzianka i zagadka czemu....
sylwia_slomc... 00:19, 04 mar 2021

basia3012 napisał(a)
Sylwio, przyszłam z zapytaniem czy wrzosy to już ciąć czy jeszcze nie. Ale na mój nos to jeszcze za wcześnie chyba.
Wolierę podziwiam cały czas. Ach, żebym troszeczkę wcześniej o niej pomyślała to może i miejsce znalazłoby się. Teraz to ciężko o te parę metrów.

Ja też musiałam przerobić kawałek by było miejsce na nią Wrzosy tnę j początkiem kwietnia jak widzę, że ruszają. Zawsze rozsypywałam urobek wrzosowy na ścieżce w łące, w tym roku posłużą za ściółkę do woliery

A i chciałam Ci powiedzieć, że wolierę można też zrobić taka podwyższoną na nogach w formie dużej klatki, a pod nią mieć nasadzenia Do takiej możesz wpuścić przepiórki, małe papużki, zeberki itp.
Gosialuk 05:37, 04 mar 2021

Dołączam się do pochwał woliery. Pięknieje z dnia na dzień.
Mam nadzieję, że się wy łąkowe się udadzą. U mnie jeszcze za mokro.
sylwia_slomc... 10:40, 04 mar 2021

Gosialuk napisał(a)
Dołączam się do pochwał woliery. Pięknieje z dnia na dzień.
Mam nadzieję, że się wy łąkowe się udadzą. U mnie jeszcze za mokro.

Ja właśnie to, że mokro chciałam wykorzystać, a jutro ma padać to nasiona do ziemi przyklepie, szansa większa niż jak susza na wschody
basia3012 11:34, 04 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja też musiałam przerobić kawałek by było miejsce na nią Wrzosy tnę j początkiem kwietnia jak widzę, że ruszają. Zawsze rozsypywałam urobek wrzosowy na ścieżce w łące, w tym roku posłużą za ściółkę do woliery

A i chciałam Ci powiedzieć, że wolierę można też zrobić taka podwyższoną na nogach w formie dużej klatki, a pod nią mieć nasadzenia Do takiej możesz wpuścić przepiórki, małe papużki, zeberki itp.

Jest to super pomysł Sylwio. A jak myślisz, co będzie z tymi ptaszkami zimą? Czy gdyby miały ocieploną wolierę wełną lub styropianem to wytrzymają?
AnnaCh 15:14, 04 mar 2021

Nie jestem w stanie nadrobić, wpadłam pomachać