Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

greg66 11:27, 28 lut 2021

No krecik wykonał krecią robotę.
Gosialuk 12:00, 28 lut 2021

Elu dobrze, że śnieg już stopniał u ciebie. Wiaterek owieje to obeschnie trochę. Wody z roztopów zbiera się dużo, faktycznie musicie pilnować stanu. U mnie na stoku wszystko spływa do bagienka w dole i przynajmniej z tym mam spokój. Krety nie próżnowały i wykorzystywały każdy cieplejszy okres. Po co się tak męczą w zimie?
Ja jeszcze nic nie sprzątałam w ogrodzie i dopiero dziś po miesiącu na rekonesans się wybieram. Trawy niepowiązane, byliny niewycięte. Oby szybko udało się porządek zrobić. Chęci nie brakuje, tylko nie wiem na ile kondycja pozwoli.
pestka56 14:29, 28 lut 2021

Powojnik mam jednego. Jest puszczony po róży Alchymist. Ona kwitnie tylko raz i tylko miesiąc najwyżej. Chciałam by coś tam było kwitnącego na niej, a nie same liście. Ale po 2 sezonach uważam, że to zly pomysł. Przesadzę go.

U mnie dopiero woda zaczęła dziś schodzić, ale nadal „bagno” nic się nie da zrobić. Myślę o nawiezieniu ziemi w kilka miejsc i podniesienie miejsc pod trawiaste rabaty, bo co bym nie zrobiła z odwadnianiem, wszystko za mało. Nie myślałam, że taką rozp...chę będę miała w tym roku w ogrodzie. A tyle czeka na posadzenie i jeszcze mam zamówione, które dopiero za miesiąc przyjadą.
ElzbietaFranka 14:38, 28 lut 2021

Milka napisał(a)
No krecik działa!
Odbierz maila Elu.
Calsap dobrze wygląda, on ma taki pokrój.
Wiosennie się robi, też widzę pracy ci nie zabraknie.

Już odpisałam.
Milka mówisz że dobrze wygląda jak tak piszesz to nalezy wierzyc. Może go zwiąże trochę taśma.
Wczoraj chodziłam prawie godzinę i sprawdzałam wszystkue rośliny. Myślę, że chyba im ten mróz nie zaszkodził. Jeszcze gaura rozowa przykryta liśćmi i stroiszem nie chciałam odkrywać.
Róże to 2 sztuki mam wątpliwości czy nie zmarzły.
Pogoda nie za bardzo aby zabierać się za roboty wiosenne jeszcze musi przeschnąć.
ElzbietaFranka 15:11, 28 lut 2021

pestka56 napisał(a)
Powojnik mam jednego. Jest puszczony po róży Alchymist. Ona kwitnie tylko raz i tylko miesiąc najwyżej. Chciałam by coś tam było kwitnącego na niej, a nie same liście. Ale po 2 sezonach uważam, że to zly pomysł. Przesadzę go.

U mnie dopiero woda zaczęła dziś schodzić, ale nadal „bagno” nic się nie da zrobić. Myślę o nawiezieniu ziemi w kilka miejsc i podniesienie miejsc pod trawiaste rabaty, bo co bym nie zrobiła z odwadnianiem, wszystko za mało. Nie myślałam, że taką rozp...chę będę miała w tym roku w ogrodzie. A tyle czeka na posadzenie i jeszcze mam zamówione, które dopiero za miesiąc przyjadą.

Kasiu też mam przy róży czerwonej (2 lata) powojniki do "błękitny anioł" miałam 2 sztuki jeden padł.

Jak.msdz takie problemy z tym bagnem (woda) to musisz podwiesić. Jak widziałaś u mnie jest wszystko prawie na podwyższonych rabatach. Nawet te trawy które przywiozłam będę sądzić na podwyższeniu. Tam gdzie mam zamiar sądzić jest teraz mokro. Dam na spód ścięte trawy cienkie na to nasypie kompostu i przysypuje ziemia. Będzie dobrze.

Przy tej róży mam powojnik foty z 2019 r

Czy ktoś wie jak ta roślina poniżej się nazywa.

JoannA 15:42, 28 lut 2021

A nie jest to do kiścień Zeblid Elu?
SlonecznyOgrod 18:52, 28 lut 2021

Ela faktycznie masz mokro jeszcze, dołek, który zbiera wodę pełny, kamień przykryty wodą.

A na trawniku jak masz? No i na rabatach?Ale piszesz, że rabaty na podwyższeniu to rośliny się nie poddtopią.
ElzbietaFranka 21:52, 28 lut 2021

JoannA napisał(a)
A nie jest to do kiścień Zeblid Elu?

Pewnie jakiś kiścień tylko jaki a może Zeblid. Liścienie widziałam w Łazienkach królewskich pięknie wyglądały.
Kiedyś kupiłam 2 sztuki i gdzieś w krzakach rosna trzeba im dać inne miejsce lubią kwaśna ziemię i słoneczko.

Pójdę zobaczyć jak będą kwitły te słoneczniki bo suche główki bardzo ładne.
ElzbietaFranka 21:56, 28 lut 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ela faktycznie masz mokro jeszcze, dołek, który zbiera wodę pełny, kamień przykryty wodą.

A na trawniku jak masz? No i na rabatach?Ale piszesz, że rabaty na podwyższeniu to rośliny się nie poddtopią.

Trawnik jest z lekkim spadkiem więc spłynie woda.
EM był w środę na działce pokazywał foty to śnieg leżał w najlepsze. W sobotę już śniegu nie było. Pod śniegiem ziemia trochę była zmarznięta. Jednak mimo dużego mrozu śnieg chroni.
Milka 07:56, 01 mar 2021

Śnieg zawsze chroni
U mnie o dziwo nawet trawnik nie tak tragiczny, poza zryciem przez psy, jak biegają, to tak hamują, że wyrywają kępy.
Ja tnę wszystko, jak leci, nic nie oberwało. Ale prognozy pokazują, że jeszcze w marcu na minusie w nocy.