Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 09:48, 04 mar 2021

Byłam wczoraj. Przycinalismy drzewa bez krzaków te czekają w kolejce. Dużo tego teraz trzeba przekręcić przez rozdrabniarki.
Trawy też przycięłam, zastanawiam się co zrobić z tą słoma. jak tylko będzie cieplej pryskam.pronanakem. rabatek jeszcze nie ruszam bo błoto może za tydzień.
Oczko zamarznięte ryb nie widać. Nie zrobiłam fotek tak byłam pochłonięta tym co robimy. Piła szablasta się dobrze spisuje przy cięciu.

Aby to wszystko uporządkować trzeba dużo czasu i pogody u nas zawsze później się to odbywać niż u Irenki gdzie wiosna już trwa.

Pozdrawiam
Milka 07:58, 05 mar 2021

Elu, wiosną to tej pracy najwięcej. Dużo robicie, jeszcze ciut i rabaty ruszysz.
U mnie deszcz ze śniegiem, to odpocznę od ogrodu.
Milka 07:58, 05 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Już odpisałam.
Milka mówisz że dobrze wygląda jak tak piszesz to nalezy wierzyc. Może go zwiąże trochę taśma.
Wczoraj chodziłam prawie godzinę i sprawdzałam wszystkue rośliny. Myślę, że chyba im ten mróz nie zaszkodził. Jeszcze gaura rozowa przykryta liśćmi i stroiszem nie chciałam odkrywać.
Róże to 2 sztuki mam wątpliwości czy nie zmarzły.
Pogoda nie za bardzo aby zabierać się za roboty wiosenne jeszcze musi przeschnąć.

Róże skrócisz i odbiją nowymi gałązkami, w sumie był śnieg, to uchronił.
SlonecznyOgrod 21:47, 05 mar 2021

Ela jaką macie rozdrabniarkę?
Chodzi mi też jaki wlot jest szeroki.

Żeby te rębaki mogły przemielić ścięte trawy to by było dobrze, ale podobno nie chcą i się zapychają.
pestka56 23:31, 05 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Jak.msdz takie problemy z tym bagnem (woda) to musisz podwiesić. Jak widziałaś u mnie jest wszystko prawie na podwyższonych rabatach. Nawet te trawy które przywiozłam będę sądzić na podwyższeniu. Tam gdzie mam zamiar sądzić jest teraz mokro. Dam na spód ścięte trawy cienkie na to nasypie kompostu i przysypuje ziemia. Będzie dobrze.

Właśnie zwozimy ziemię. Mamy jeszcze zapasik zeskładowany, tak około tony, może ciut więcej. Trochę podniesiemy. Resztę będzie trzeba kupić.

Ja pocięte trawy albo wrzucam do kompostu, albo rozsypuję jako wyściółkę na rabatach.
W tym roku będę mięć masę zrębków, jak rozdrobnimy to co się uzbierało. Kupa roboty, ale mnie cieszy, że nie będę musiał kory kupować.

Gorzej, że znowu pada mokry śnieg i zapowiadają kilka dni śniegu z deszczem. Wszystko co przeschło znowy zamoknie. No, żeby to szlag
ElzbietaFranka 23:54, 05 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ela jaką macie rozdrabniarkę?
Chodzi mi też jaki wlot jest szeroki.

Żeby te rębaki mogły przemielić ścięte trawy to by było dobrze, ale podobno nie chcą i się zapychają.
ą

Nie wiem jaka to firm,ale jutro zobaczę. Trawę to tylko sieczkarnia. Też mam tyle tej trawy i to wysokiej . Spróbuję jutro pół na pół włożyć z patykami może da radę zmielić.
Że też żadna firma nie wpadła na pomysł aby zrobić małe poręczne sieczkarnie. Wystarczy trochę wlot poszerzyć i ostrze-noze. Tyle tej trawy miałabym dużo do podsypanua ściółki a tak nie wiadomo co z tym zrobić.
Te rozdrabniarki przeważnie mają ok 4 cm wlotu. Te grubsze tniemy na kawałki i później spalamy na ognisku lub w kominku wyschnięte musi być.a
ElzbietaFranka 18:16, 07 mar 2021

Wczoraj trochę podziałam ale to zaledwie promil co zrobiłam.
Rozdrabnialam gałęzie z liściastych które zostaną zmieszane z kompostem.
Udało mi się wczoraj przemielic przez rozdrabniarke grubsze miskanty na próbę. Jestem zadowolona nie trzeba palić. Rozplenice dam na spód kompostownika, resztę przemiele i zmieszany później że skoszona trawa.

Rabat nie ruszam jeszcze zimno. Hortensje, róże też do ciecia.

Na oczku jeszcze spory lód.

Tulipany tylko w donicy na balkonie

SlonecznyOgrod 22:15, 07 mar 2021

Fajna sprawa z rozdrabniarką, właśnie 4 cm te małe mają, kurde mogłoby być więcej...
Ile zrębków produkujesz rocznie?
Fajna sieczka by była ze słomy jakby dało się pociąć jakimś sprzętem, ale to jest kłopot.
ElzbietaFranka 00:33, 08 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Fajna sprawa z rozdrabniarką, właśnie 4 cm te małe mają, kurde mogłoby być więcej...
Ile zrębków produkujesz rocznie?
Fajna sieczka by była ze słomy jakby dało się pociąć jakimś sprzętem, ale to jest kłopot.

Wg mnie 4 cm wystarczy. Jak grubsze to przycinam na kawałki wysychają w lecie i mogą służyć jako podpałka do kominka lub na ognisko.

Nie wiem czy doczytałas próbowałam np miskanta Memory przemielic i się udało rozdrobnić. Cholewcia nie zrobiłam fotki,ale jak będę następnym razem zrobię.
Moim zdaniem dobra sieczka do kompostu się nadaje i na podsypkę też.

Tylko trzeba przed wkładaniem do maszyny narobić wiązek bo to szybko zasuwa i nie nadążam z dużego snopa trawy wyciągnąć wiązki.
Chodzi o to aby równomiernie wkładać do wlotu wtedy jest lepszy efekt w cięciu.
Milka 07:56, 09 mar 2021

My też mamy dobrą maszynę do zrębków, ale mało co ostatnio z niej korzystamy.
Faktycznie jeszcze zima, lód na oczku, jak w luty.
Trawy spaliliśmy