Witam jestem nowy i mam kilka pytań odnoście mojej rośliny a nie widziałem tematu o niej, więc postanowiłem założyć, mam tą roślinę jakieś dwa lata i najdłuższe pędy będą miały 5 metrów, i tu nasuwa się pierwsze pytanie dłuższe pędy mają łysą łodygę w starszej części kwiatu jeśli mogę tak to nazwać i chciałem się dowiedzieć czy w miejscu w którym liście już uschły i dawno odpadły wyrosną nowe czy też nie ? dodam że to występuje tylko częściowo dalej zdrowo liście rosną , ale powoli też odpadają i drugie pytanie brzmi czy w prawidłowy sposób ją podwieszam ? podwieszam ją żyłką pod sufitem każdy pęd rośliny osobno na żyłce żeby nie były za bardzo ściśnięte, Niżej zamieszczam dwa zdjęcia mojej rośliny.
Rety ile tu zdolnych ludzi. Kochani macie mistrzostwo w rekach. Ja też tam coś poczynam, ale przy Was to wstyd to pokazać. A skoro moje piachy pokazałam to i moje poczynania też.
Na początek to czym obecnie w wolnych chwilach czas zapełniam - filcuję wełnę i takie tam rzeczy wychodzą. Trochę tego więcej było, ale nie zrobiłam zdjęć.
Tak wygląda ze schodów. Po lewej bardzo stronie kępa pozostała po starym ogrodzie . Ogromna tuja , rozrośnięta trzmielina i jeszcze jakieś dwa iglaki. Te rośliny mają podad 16 lat i mają się dobrze.
Muszę Wam się czymś pochwalić. Dzięki Ogrodowisku dostanę wspaniały prezent. Mąż stwierdził, że potrzebuję lepszego aparatu i kupił mi takie cacko. Niestety będę go miała w ręku dopiero w grudniu. Ale co tam na takie cudo warto czekać.
ja też już widzę że rh tam nie pasują, trzmielinę jeszcze jedną dokupię i będzie symetrycznie a pod nimi dam coś zimozielonego, ale w miejsce rh chciałabym jakieś "krzaki" coś kwitnącego bo iglaki będą dookoła ogrodzenia i iglaki również planuję w trójkącie między tarasami w kompozycji z miłorzębem
o tu
a może polatam jeszcze po szkółkach i poszukam hortensji w ciekawym kolorze
a tu moje wczorajsze zakupy + własna hodowla
Napisz proszę więcej na temat tej roślinki, jak zimuje, czy już kwitła itp. Ona bardzo mi się podoba i przymierzam się do jej zakupu. Mam catalpę, czy może są podobne jeżeli chodzi o warunki rozwoju ?
Jeśli chodzi o kratkę lub coś po czym pięły by się pnącza (bo to wcale typowa podpora pod pnącza nie musi być)
U Ciebie mogłoby to być coś drewnianego albo metalowe kute nawet zwykła stara kuta brama jeśli oczywiście byś miała coś takiego (myślę że też by wyglądało sympatycznie) najlepiej jest w pierwszej kolejności wykorzystać to co się ma
Ty masz taki fajny klimat domu taki prosty chyba troszkę pod kanadyjski styl domu.
Tak naprawdę możesz puścić wodze wyobraźni.
Jak znajdę Ciekawe pomysły to Ci podeślę. Myślę że kiedy poszukasz inspiracji to pomysły na twój ogród same Ci przyjdą do głowy.
Wiesz każdy projektuje troszkę pod siebie jednak. Ja np Gdybym miała taki ogródek jak Ty to pewnie szła bym w kierunku Land Artu i sztuki w ogrodzie.
Ktoś inny poszedł by może w styl Wiejski lub Farmerski z ozdobami typu koła młyńskie, drewniane koła, drewniane balie
A jeszcze inny stworzył by zwyczajny klimat lasu z roślinami naturalnie rosnącymi w danym zbiorowisku leśnym.