Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Kubusiowo 22:57, 16 sty 2012

Do góry
Sebek, to Ty na streszczeniach jedziesz? Świętoszek fajny jest
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:20, 16 sty 2012

Do góry
No, za altaną pustki na razie. Bambusy - czemu nie, miejsca mają dość, bo one ponoć ekspansywne są.
Hosty trzeba będzie zastąpić czymś innym w podobnym kolorze, bo wg Goniak tam i tak będzie dużo słońca - mimo serbów i donicy.
Te czarne kropki w żwirowym kole to konwalniki? Hortensje - tak,tak,tak! Zachorowałam na nie Bukszpanowe kule wychodzące na trawnik - widziałam takie cosik w Danusinych realizacjach.
Mi też brakuje coś między katalpami - myślę, że założe całą tą rabatę, zrobię zdjęcia, a potem ogłoszę konkurs na roślinki pod katalpami . Wspólnymi siłami coś wymyślimy .
Gosiu, dziekuję za poświęcony czas! Duży buziol!
Ogród w parkowym stylu 22:06, 16 sty 2012

Do góry
Widzę Bożenko, że dawkujesz nam z rozmysłem doznania wzrokowe . Najpierw hortensje, potem żurawki, dzwonki, bodziszki... Co tam jeszcze chowasz w zanadrzu? Bo nie wątpię, że nas zaskoczysz .
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:02, 16 sty 2012

Do góry
Skądś Ty to wytrzasnął? Jak to takie cosik cudem zdobyte, to raczej nie mam szans .
Mój mały raj na ziemi :) 21:56, 16 sty 2012

Do góry
W takim razie będę czekać z utęsknieniem wiosny i informacji, czy Twoja kalina na pniu zakwitła Bo jeśli tak, to muszę ją mieć!!!
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:53, 16 sty 2012

Do góry
Przemku, czy to oznacza, że wiosną/późną wiosną nie będzie wyboru w hortensjach??? A ja ich tyle naplanowałam u siebie...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:51, 16 sty 2012

Do góry
Sebku, jak to odlew - z czego, gdzie go robiłeś???
Ogród irci 21:49, 16 sty 2012

Do góry
No podobno są inne odmiany: Purpureus i Foliis Purpureus. Stawiam na to, że u mnie ten pierwszy - liście ma karminowo-czerwone, a nie bordowe. Rzeczywiście, wszędzie piszą, że mało wymagający, stanowisko słoneczne, gleba sucha... Nie wiem, co u nas było nie tak Dajmy im ostatnią szansę
Nadzieja na spełnienie marzeń 21:43, 16 sty 2012

Do góry
Beatko, nie wiem, czy jestem odpowiednią osobą do doradzania w kwestiach projektowych, bo sama dopiero zabrałam się za projektowanie u siebie i niedoświadczona w tym temacie jestem Brakuje mi kierunków świata, gdzie północ?
Potwierdzam - irga na pniu przemarza. A miłorzęby w ilości 3 szt. to nie będzie za dużo na tej powierzchni? Może lepiej trzmielina na pniu, tylko ona też wymaga osłonięcia od zimnych wiatrów
A masz jakieś doświadczenie z hortensjami ogrodowymi? Nie boisz się, że przemarzną?
A jedyne drzewko na pniu tolerujące cały czas cień to chyba cis...
Na klombie przy domu, tam gdzie miskanty, hortensje i znak zapytania nie dawałabym ich, tylko jakieś topiary, np. 3 stożki różnej wielkości (bukszpanowe, cisowe) obok nich tam gdzie znak zapytania miłorzęba na pniu, a wokół nich dużymi plamami ilex golden gem, jakieś kolorowe żurawki, trzmielinę płożącą. Ten klomb musi być reprezentacyjny. Nie doczytałam co to jest 5, obok niego i pod nim?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:38, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka, widzisz po jednej nocce ile pomysłów?fajnie będzielecę do siebie pozaglądać!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:13, 16 sty 2012

Do góry
Gosiu, bo zdjęcie robione z balkonu domu, nie do potrzeb tego projektu. Donica ma 60cm wysokości, a 1m to jej szerokość wewnątrz, miejsce na roślinki. Długość donicy to 5m południowa strona i 4,5 zachodnia (włącznie z grubością murków, po 30cm).
Spróbuję jutro zrobić zdjęcie tego miejsca w taki sposób, żeby można było dopasować projekt.
Chodziło mi głównie o to, żebyś rzuciła okiem na pomysły roślinne i wątpliwości z tym związane .

Ewo może naiwne pytanie, ale skąd taki otoczak granitowy wziąć?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:06, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Ewo, dlatego właśnie kusiły mnie te z Obi: 3 szt (fi 38cm, 22cm i 15cm) za 500zł z ledami i całym oprzyrządowaniem!!! Sprawdzam właśnie na allegro - kula dla mnie musi mieć minimum fi 50-60cm, żeby była z daleka widoczna. ceny takich to ok. 1200-1900zł!!! Masakra

To może wielki otoczak granit, transport do kamieniarza i jego obróbka - będzie taniej
Ogród irci 21:05, 16 sty 2012

Do góry
No to mnie nie pocieszyłaś ... Moje wyglądają jeszcze gorzej, bo Twoje chociaż badylki to gęste, a moje takie rzadziutkie - z ziemi wyrasta pojedynczy badylek i dopiero z niego parę bocznych, a na każdym zaledwie po kilka listków było Pokaż proszę wiosną, czy udało Ci się go uratować... Powodzenia!
Mój ogród - co dalej? 20:15, 16 sty 2012

Do góry
No chyba u wszystkich pięknie i biało, tylko u nas uparcie nie......
Przedogródek Agniechy973 20:13, 16 sty 2012

Do góry
Agnieszko, a widzisz, a nie mówiłam ??? Chandra minęła, wena projektowa wróciła! Tak trzymaj!
Eksperyment ogrodowy Beaty 20:00, 16 sty 2012

Do góry
Cudne śniegowe czapy na roślinakch, właszcza na bukszpanowych kulach! A u nas ani grama śniegu, buuu...
Ogród irci 19:55, 16 sty 2012

Do góry
ircia napisał(a)

Irciu, czy to perukowiec royal purple? I on tak pięknie u Ciebie rośnie w cieniu? Wydaje mi się, że mnie oszukano przy sprzedaży i mam jakieś inne perukowce. Mają bardziej czerwone i większe liście, dołem są łysawe, poza tym nie rosną u mnie dobrze Chętnie bym je usunęła, ale mam 10 szt. i trochę mi szkoda wyrzucić... Masz jakiś przepis na sukces z perukowcami ?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:45, 16 sty 2012

Do góry
Ewo, dlatego właśnie kusiły mnie te z Obi: 3 szt (fi 38cm, 22cm i 15cm) za 500zł z ledami i całym oprzyrządowaniem!!! Sprawdzam właśnie na allegro - kula dla mnie musi mieć minimum fi 50-60cm, żeby była z daleka widoczna. ceny takich to ok. 1200-1900zł!!! Masakra
Rodzaje donic 19:37, 16 sty 2012

Do góry
Danusiu, piekne te donice z ornamentami! Czy do mojego nowoczesnego stylu też by takie pasowały? Gdybym dodała jeszcze inne elementy w takim stylu (np.lampiony), czy lepiej nie mieszać i pozostać przy prostocie i geometrii? Czasem trudno mi odróżnić, kiedy mieszanie stylów wyjdzie na dobre, a kiedy będzie ocierało się o kicz...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:36, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Kochani wszyscy, bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady. Te granitowe słupki z Obi są przedobrzone - oglądam właśnie katalog Ogród 2011 - nie ma takich, jakie pokazuje Gosia. Kule z Obi miały być ze względu na swą cenę. Ale mam blisko do Strzegomia, a tam kamieniarz na kamieniarzu i kamieniarzem pogania, więc postaram się wynaleźć coś większego za rozsądną cenę.
Dlatego Gosiu i Przemku będę szukać i słupków i kul - zobaczymy które łatwiej znaleźć i taniej

Magnolio - zamierzam się trzymać nasadzeń po okręgu przy tym ciurkadełku. Co myślisz o projekciku nasadzeń Sylwii? A jeśli chodzi o jakiś zbiorniczek wodny jak u Anuli - jakieś 10-12m od tego miejsca z ławką i ciurkadełkiem będzie (tylko na pewno nie w tym sezonie) oczko wodne z małym drewnianym tarasem na leżaczek. Dlatego tutaj tylko ciurkadełko
Brakuje całościowego planu ogrodu Ze względu na rozmiary trudno mi go stworzyć...

Anula no mądruj się, mądruj! Przecież Cię o to prosiłam! "Na czuja" masz piękny ogród, więc dzięki za wszystkie pomysły! Ja tego "czuja" mam stanowczo za mało...

Przemku zaryzykuję z tym kołem. Postaram się oba koła zrobić na raz i zobaczymy jaki będzie efekt. Ocenisz po obejrzeniu zdjęć. Jak nie będzie grało - to tylko kwestia przełożenia ekobordu .

Sylwia lawendę wymysliłam, żeby nie było tak sztywno. Gosia pisała, że brakuje kwiatów.

Wieloszko, nie chcę Cię rozczarować ale tam kamieniarze rozpuścili się okropnie, za 30 cm kulę żądają 400 zł. Może znajdziesz jakiś sensownych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies