Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

siaaska 18:18, 16 sty 2012

Aguś widzę że jesteś bardzo konsekwentna w projekcie swojego ogrodu i dzielnie się tego trzymasz
Choć Twój ogród to nie moje klimaty to i tak lubię do Ciebie zaglądać bo masz taki porządeczek Wszystko od linijki Nawet mi się to zaczyna podobać...
BEATA_S 18:24, 16 sty 2012

Wieloszka napisał(a)
Dzięki Beatko! To projektowanie to strasznie trudna sprawa, a katalog roślin taaaaki gruby .

Agnieszko - projekt już masz! Teraz wystarczy przefiltrować katalog pod odpowiednim kątem i prawie gotowe
Katalog nie jest taki gruby jak się wie - co się chce
anula_wn 18:35, 16 sty 2012

Aga , ja zajrzałam na stronkę 38 jak prosiłaś, a dalej nie poczytałam....a tu miałaś odpowiedzi ! no pomysł Sylwii z trawami i Danusi z kulami super. Tak zrób
shrekol 18:52, 16 sty 2012

Agnieszko właśnie ty tak blisko "zagłębia" granitowego to nie ma sensu kupować byle małych źródełek poszukać w Strzegomiu kawał skały i pobawić się samemu (żart)Trzymam kciuki i będę podglądać jak piszesz jak się koła nie spiszą zrobisz cos innego Aniu zasugerowałem się OBI, bo Agnieszka wspominała, że kule chce tam kupić.... bo wychodzę z takiego samego założenia jak ty zwłaszcza, że źródełko kupuje się na lata
Wieloszka 19:27, 16 sty 2012

No więc sami widzicie - wycieczka do Strzegomia mnie czeka Raczej nie będę sama rzeźbić w skale, ale poszukam czegoś gotowego, albo ewentualnie zamówię zrobienie odpowiedniego kształtu. Zobaczymy, co będzie dostepne na miejscu. Kule z Obi to opcja tańsza i od ręki, ale niestety nie dla mnie...

Asiu, każdy ma swój styl i każdemu co innego się podoba - i dobrze! Przynajmniej jest różnorodnie !
Beatko no właśnie najczęściej mam problem, że za dużo mi się podoba .
Pszczelarnia 19:36, 16 sty 2012

Wieloszka napisał(a)
Kochani wszyscy, bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady. Te granitowe słupki z Obi są przedobrzone - oglądam właśnie katalog Ogród 2011 - nie ma takich, jakie pokazuje Gosia. Kule z Obi miały być ze względu na swą cenę. Ale mam blisko do Strzegomia, a tam kamieniarz na kamieniarzu i kamieniarzem pogania, więc postaram się wynaleźć coś większego za rozsądną cenę.
Dlatego Gosiu i Przemku będę szukać i słupków i kul - zobaczymy które łatwiej znaleźć i taniej

Magnolio - zamierzam się trzymać nasadzeń po okręgu przy tym ciurkadełku. Co myślisz o projekciku nasadzeń Sylwii? A jeśli chodzi o jakiś zbiorniczek wodny jak u Anuli - jakieś 10-12m od tego miejsca z ławką i ciurkadełkiem będzie (tylko na pewno nie w tym sezonie) oczko wodne z małym drewnianym tarasem na leżaczek. Dlatego tutaj tylko ciurkadełko
Brakuje całościowego planu ogrodu Ze względu na rozmiary trudno mi go stworzyć...

Anula no mądruj się, mądruj! Przecież Cię o to prosiłam! "Na czuja" masz piękny ogród, więc dzięki za wszystkie pomysły! Ja tego "czuja" mam stanowczo za mało...

Przemku zaryzykuję z tym kołem. Postaram się oba koła zrobić na raz i zobaczymy jaki będzie efekt. Ocenisz po obejrzeniu zdjęć. Jak nie będzie grało - to tylko kwestia przełożenia ekobordu .

Sylwia lawendę wymysliłam, żeby nie było tak sztywno. Gosia pisała, że brakuje kwiatów.

Wieloszko, nie chcę Cię rozczarować ale tam kamieniarze rozpuścili się okropnie, za 30 cm kulę żądają 400 zł. Może znajdziesz jakiś sensownych.
Wieloszka 19:45, 16 sty 2012

Ewo, dlatego właśnie kusiły mnie te z Obi: 3 szt (fi 38cm, 22cm i 15cm) za 500zł z ledami i całym oprzyrządowaniem!!! Sprawdzam właśnie na allegro - kula dla mnie musi mieć minimum fi 50-60cm, żeby była z daleka widoczna. ceny takich to ok. 1200-1900zł!!! Masakra
kaisog1 20:44, 16 sty 2012

Agnieszka przyznam sie, że nie czytałam wszystkich wypowiedzi odnośnie projektu Twojego ale cos mi sie nie zgadza.... Po pierwsze kształ Twojego projektu ze zdjęciem, po drugie wielkosć donic w opisie... Piszesz, że będą 60 cm wysokie i 1 metr długie. Na projekcie mają one 3 metry..... Czy ja cos źle patrzę???
Pszczelarnia 21:06, 16 sty 2012

Wieloszka napisał(a)
Ewo, dlatego właśnie kusiły mnie te z Obi: 3 szt (fi 38cm, 22cm i 15cm) za 500zł z ledami i całym oprzyrządowaniem!!! Sprawdzam właśnie na allegro - kula dla mnie musi mieć minimum fi 50-60cm, żeby była z daleka widoczna. ceny takich to ok. 1200-1900zł!!! Masakra

To może wielki otoczak granit, transport do kamieniarza i jego obróbka - będzie taniej
Wieloszka 21:13, 16 sty 2012

Gosiu, bo zdjęcie robione z balkonu domu, nie do potrzeb tego projektu. Donica ma 60cm wysokości, a 1m to jej szerokość wewnątrz, miejsce na roślinki. Długość donicy to 5m południowa strona i 4,5 zachodnia (włącznie z grubością murków, po 30cm).
Spróbuję jutro zrobić zdjęcie tego miejsca w taki sposób, żeby można było dopasować projekt.
Chodziło mi głównie o to, żebyś rzuciła okiem na pomysły roślinne i wątpliwości z tym związane .

Ewo może naiwne pytanie, ale skąd taki otoczak granitowy wziąć?