Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bawarka 23:02, 31 maj 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Usmialam sie
Sylwia, tegoroczne. Wazne jest w co sadzimy i jak sadzimy. Czy piwonie wiedza ze maja w ziemi posiedziec rok, dwa lata i dopiero wtedy puscic na swiat kwiaty? Czy to teza sprzedawcow, taka bezpieczna teza by klient sie nie awanturowal, a piwonia, zle posadzona, przez rok lub dwa, wreszcie wykaraska sie na powierzchnie? Nie wiem. Logiczne jest, ze tego typu bylina powinna zakwitnac. Takie jest prawo przyrody.
Zobacz na te biede, umorusana pylem z lawy, ale jak idzie do przodu, malunia ale jaka silna...2 centymetry szczescia I ta piwonia zyje do dzisiaj i ladnie kwitnie. Jutro musze do niej zajrzec i pochwalic ja

Czy sie myle?
I tu przypomina mi sie dyskusja z Anda na temat sadzenia roz. Tam tez byla mowa o sadzeniu uznanym przez sprzedawcow, za bezpieczne.

Sylwia, moze nastepne piwonie posadz troche inaczej
P.s moje piwonie wychodza pakiem kwiatowym z ziemi, i co im zrobisz? Byl moment, ze sklanialam sie do wytlumaczenia, ze roslina dlatego tak szybko wypuszcza kwiaty, by miec jak najszybciej nasiona, by nastepne pokolenie przezylo...Bo cos sie zlego bedzie dziac z roslina mateczna, bedzie umierac, jest jej zle...Tak myslalam. Ale widze, ze te moje piwonie co wyszly pakiem, maja sie dobrze, rosna, rozkrzewiaja sie, maja zdrowe liscie. Nic im nie jest. Wiec ta moja teoria spiskowa upadla. Do dzisiaj nie wiem i pewnie sie juz nie dowiem

Cos tu musze dodac do tego tematu...Otoz, cos mi sie kolacze po glowie i bede to chciala wyprobowac jesienia. Z jednej strony, to powinno byc logiczne, sposob sadzenia o ktorym mysle. Ale o tym moze nastepnym razem
Tak, jarzmianki same postanowily miec takie liscie ale dalam im troche Terra Preta i Bokashi. Czy to jest przyczyna? Nie wiem. Moze taka odmiana? I co do jarzmianek, udalo mi sie wyhodowac z nasion pare sztuk, jupi

Masz do nich rękę bez dwóch zdańBokashi może być przyczyną, wszak tyle dobroci to i jest z czego masę budować
Bawarka 23:01, 31 maj 2022

Do góry
Zamecze Was

Bawarka 22:49, 31 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu czytałam o perturbacjach że sroka. Mam przed budynkiem dużego świerka i tam srokibzbudowalybjuz 3 gniazda. To skrzeczenie mnie przeraża.
One nie siedzą w tych gniazdach okazuje się, że te cwane ptaki budują gniazda dla innych ptakow. Te ptaki składają jajka i sroki atakują te ptaszki.

Kasiu czy to liść lotosu?

Piękne fotki pięknego ogrodu. Chciałabym też mieć tyle piwonii tym bardziej, że są to rośliny bezobsługowe bardzo pachnące. Jakieś tam piwonie mam i będę chciała aby w tym roku je rozsadzić ale zielona jestem w tym temacie muszę przeczytać.
Narazie kipiluje klony palmowe mam 4 szybki nie wiem gdzie posadzić.

Sroki sa okropne
Tak, to lisc tego mojego zeszlorocznego lotosu. Wyobraz sobie, ze mi w tej misie przezimowal. Dzisiaj zauwazylam, ze wypuszcza drugiego liscia. Zyje. Dalam mu odzywki i mam nadzieje, ze i w tym roku bede cieszyc sie jego kwiatami. A byly cudne.

Ela, przyznam sie ze mi tez sie podoba, taka nieskromna bede
Dla mnie piwonie, to temat rzeka. Jest tyle odmian, kolorow, zapachow, ze nie w sposob miec ich wszystkich, a szkoda, bo co jedna to piekniejsza. Ich zapach, oszalamia. I tak, tez jestem tego zdania, ze sa bezobslugowe. I tak, uwazam ze powinny byc w kazdym ogrodzie
Piwonie mozesz juz rozsadzac po kwitnieciu. Mozesz odmlodzic korzen, podzielic i sadzic. Jezeli zrobisz to dobrze, to powinny, chociaz jednym kwiatem, ale powinny, zakwitnac juz nastepna wiosna.
Klony zostawilam u siebie cztery, trzy rosna w ziemi, jeden od kilku lat w donicy (z nadzieja ze padnie Lubie je, ale takim lubieniem spokojnym, oczywistym, sa? Tak, sa. Zawsze byly.

Grzebiuszka ziemna 22:05, 31 maj 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Nie wiedziałam że te obrzeża mają różną wysokość. Ja będę musiała się głębiej wkopać bo mam zbieraninę różnych kostek i łupanych kamieni. Mam z jednej strony obwódkę już zrobioną z tego co miałam. Cenne informacje na temat proporcji piasku i cementu. Dziękuję.

No to jeszcze Ci powiem jak poszerzyłam chodnik przy mojej szachownicy ziołowej. Może ten sposób będzie dla Ciebie lepszy. Na pewno ogranicznik jakiś może być ze starych desek. Ja akurat miałam z jednej strony płytę chodnikową a z drugiej kamienie, poprzedzielałam sobie kawałki deseczkami, dlatego, ze robiłam niewiele zaprawy na raz. Wtedy cement do piasku w proporcji 1:3 (1 - cement : 3 piasek), ach i oczywiście w tym wypadku woda, (daję na oko, jak za rzadka dosypuję troszkę cementu) zalewałam kawałki i wciskałam różnej wielkości kamyki:

jak trzeba było to mokrą gąbeczko wyrównywałam - pacałam , jak troszkę związało wyciągałam deseczki i znowu miałam wgłębienia do pracy. Polewałam konewką na drugi dzień.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:53, 31 maj 2022

Do góry
Podpórka do róży się przydaje bo ma powera ta róża.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:50, 31 maj 2022

Do góry
Trochę deszczu u nas spadło. Trawnik odżył chociaż trochę bo i tak brzydki w tym roku. Posadziłam jednoroczne szałwie bo wpadły mi w ręce w Casto a miałam w tym roku nie sadzić .
Ślimaki grasują. Tyle wieści z końcówki maja.

W ogródku emerytki 21:49, 31 maj 2022

Do góry
gogo napisał(a)
Śliwek węgierek w tym roku nie będzie, bo tak wyglądają
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/234/2345575/original.jpg[/img]

pierwsze widzę takie wykręcone śliwki, ale zobacz to:

https://budujesz.info/artykul/choroby-i-szkodniki-sliw-przeglad-objawy-i-zwalczanie,1595.html

Czyżby torbiel śliw? Grzybowa?
Mirkowy ogród (początki) 21:46, 31 maj 2022

Do góry
Krzysztofy niebawem

Taki Bodziszek mi zakwita nie znam co on za jeden.

A tu Bodziszek Orkney Cherry dostałam sadzonkę od Asi z Ogród w remoncie .
Malutka sadzonka a będą kwiaty

Bratki miniaturki samosiejki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:44, 31 maj 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, dzięki za porady Bujności w ogrodzie zazdroszczę

TAR napisał(a)
jest moc, cudo

Jest, jest! A w kompostowniku coraz więcej materiału zielonego po wycinkach.

Czytam tu i ówdzie o problemach z liśćmi orlików. Swoim ścinam tylko kwiatostany. Liście zostawiam, bo ładnie się przebarwiają jesienią.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:39, 31 maj 2022

Do góry
Helen napisał(a)
Świetne te zestawy. I ten busz przecudny.

Ćwiczę się w kontrolowaniu tego buszu. Puszczenie go samopas jest bardzo ryzykowne. Żeby to, co jest atrakcyjne później miało szansę urosnąć i zakwitnąć, trzeba systematycznie wycinać to, co już odegrało swoją rolę. Dzisiaj ścinałam brunnery i redukowałam miodunkę. Na czubkach paluszków, żeby nie zdeptać.

Piwonie na koniec maja.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:33, 31 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Zestaw kolorystyczny na tych zdjęciach z kuklikami jak na Chelsey Flower Show w tym roku

No tak się zarażamy roślinami niesamowicie, ja też mam ochotę na tego rdesta

Bezodmianowe kukliki towarzyszyły mi od zawsze. Pokochałam je za subtelność w budowie kwiatu. Na te odmianowe skusiłam się rok temu. Obecne ceny bylin powstrzymują mnie przed ich masowymi zakupami. Dużych grup z nich raczej tworzyć nie będę, ale jako akcenciki z pewnością pozostaną.

Mody ogrodowe są bliskie tym odzieżowym. Koło się kreci, interes sprzedażowy kwitnie.
Kiedy pojawiłam się aktywnie na forum, to akurat była moda na wypieszczone ogrody wzorowane na realizacjach Danusi sprzed 8-10 lat. Te moje irysy syberyjskie, kukliki, kocimiętki, rudbekie, astry wyglądały przy nich jak ubogi krewny.
Mnie bardzo cieszy powrót mody na nieco "bałaganiarskie" ogrody, z dużą ilością bylin, bo nie ma się podczas ich oglądania wrażenia, ze wszystkie są spod jednej sztancy.

A rdest spodobał mi się bardzo w ogrodzie Ewy-Pszczółki. Ona ze względu na wielkość działki mogła z nim zaszaleć. Wykorzystała jego możliwości do maksimum. U mnie raptem trzy kępki.

A szczypiorek był na CHFS? też wart uwagi. W przeciwieństwie do czosnków główkowatych nie mnoży się jak króliki.

Pachnący różami, malowany bylinami 21:33, 31 maj 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ciekawy jaki motyl będzie ? Jest ich u mnie dość dużo.

To jakaś kuprówka, atakuję m.in dęby. znalazłam takie zdjęcia:

https://www.peterboroughpl.com/aktualnosci/3387-uwaga-na-niebezpieczne-owady

i tu klik w drugie zdjęcie:

https://radio.opole.pl/100,435307,zarloczna-gasienica-zaatakowala-deby-w-grodzisku

żeby nie było tak jak u mnie z pięknymi motylkami bukszpanówkami co mi zeżarły do szczętu wieloletnie, duże bukszpany
Mirkowy ogród (początki) 21:25, 31 maj 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Mira moja Baptysja ma już z metr wysokości i okazuje się że mam dwa kolory
Ta już w rozkwicie .

A ta dopiero zaczyna

Ogród do odnowy 21:23, 31 maj 2022

Do góry
Kasya napisał(a)
Drzewa jakie duże się zrobiły, kaliny
Nie do poznania

A ta rozplenica wschodnia ledwo dycha, zawsze kwitła w czerwcu a teraz ledwo ruszyła miejscami…

Czyli nie tylko u mnie taka kiepska

a to specjalnie dla Ciebie kolejne etapy, lada dzień powinien zaśnieżyć

i derenie - wszystkie zaczynają kwitnąć prawie identycznymi kwiatami

Zacisze Alicji 21:23, 31 maj 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Aktualności z ogródka mojego Taty.
Zaczyna kwitnienie biała piwonia.

Jaka cudna piwonia- czy to Festiva Maxima?
Chyba zapoluję na nią bo jest wyjątkowa...
Azalie też śliczne- jak i cały ogórd- te łubiny- bomba
U mnie dopiero Rubra plena zakwitła, reszta w pąkach.
pzdr
S.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:12, 31 maj 2022

Do góry
tulucy napisał(a)
Mam rdest w takim zestawie właśnie. U mnie z przypadku, bo czosnki z samosiewu zaczęły właśnie kwitnąć obok. Ale przyniosę towarzystwo razem.

Mam go jeszcze w tercecie z amsonią i czosnkami. W pobliżu rosną tez irysy.

Dalszy plan z irysami. Potem w tym kąciku będzie rządzić róża.

Pachnący różami, malowany bylinami 21:01, 31 maj 2022

Do góry
Na dobranoc Szuwarkowe opowieści

Czy ten pan i pani są w sobie zakochani, czy ta pani tego pana chce ?

Pierwszy pąk lilii wodnej

Pachnący różami, malowany bylinami 20:54, 31 maj 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Przepiękne rodki i piwonie masz Ewo

Bardzo dziękuję Wiolu

W ogródku emerytki 20:50, 31 maj 2022

Do góry
A na koniec widoczek z altanki

Mam prośbę, jak się robi wizytówkę?
Ja nie umiem, ale zrobi mi to córcia, tylko potrzebna podpowiedź.
Pachnący różami, malowany bylinami 20:49, 31 maj 2022

Do góry
Kasya napisał(a)
Piwonie…. No zazdroszczę ze juz

Kasiu, dopiero jedna kwitnie, reszta się szykuje i będzie spektakl. Mają dużo pąków kwitowych

Ciekawy jaki motyl będzie ? Jest ich u mnie dość dużo.

I śliwek renklod Żółtych Ulena.

Luibę te hosty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies