Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród zapachów u Jasi 22:20, 02 sie 2013

Do góry
Agata bingo
Bogdziu to są kwiaty róży The Pilgrim. Jednemu z pędów pomyliły się kierunki i zamiast w górę rósł poziomo, oparłam go o liliowiec, zakwitł i wyszło takie zdjęcie (pęd po kwitnieniu został mocno przycięty).

Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 22:17, 02 sie 2013

Do góry
Nie wiem czy napiszę o tej samej odmianie, o którą pytasz. Miałem, a raczej nadal mam kontakt z ligustrem pstrym. Kiedyś chcieli ode mnie żywopłot zimozielony, a on niby takim miał być. Kupiłem sadzonkę na Zamku Książ i po kilku latach miałem kilkadziesiąt sadzonek. Później jeszcze kilkadziesiąt i powoli trochę ich się namnożyło. Jednak jedną zimę okazał sią zimozielonym, potem zaczął przemarzać i rosnąć niemal corocznie prawie od ziemi. Okazał się dla niektórych osób "niewypałem". Zawsze jakieś sadzonki ligustra posiadam, nawet tego pstrego, ale pewien pan po kilku latach zdecydował się na zmianę ligustra na tego pospolitego, który mam u siebie w zdecydowanej większości. Dodam może, że ode mnie sporo osób ma sadzonki w moim niedalekim sąsiedztwie i cały "rejon" (zakątek) wsi w naszej części bardzo mnie się podoba - jakby kraina przypominające GB. Innych odmian nie znam, ale warto naprawdę się upewnić, czy zimozielony jest takim napewno. Zrobię jutro fotkę i wstawię, abyś mógł popatrzeć czy to taka odmiana, o którą pytasz. Pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:17, 02 sie 2013

Do góry
jeżówka w roli głównej i stipa
Bajkowy ogród Weroniki 22:15, 02 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ślicznie wyglądają te rozchodniki mam jedną wielgachną kępę i tę będę dzielić, do tego chcę dołożyć rozplenicę Hamlen i może jakieś niższe rozchodniki; obejrzę sobie fotki z Anglii, tak na spokojnie, bo jeszcze nie miałam kiedy i coś wymyślę
kartka leży pod ręką i notuję, potem będę kreślić, ale coś się z tego wyklaruję

a to moja kępa do dzielenia, pozdrawiam Weroniko

Jest z czego dzielić...
To jeszcze inspiracja z trawkami i rozchodnikiem, też z Frankraju.

Frankraj.

I wspomnienie moich z tamtego roku, przebarwionych. W tym roku, i w tym miejscu jest ich dużo.
Bez pomocy ani rusz II... :) 22:15, 02 sie 2013

Do góry
Nikt sie nie odzywa, ale co tam - wklajam dalej, choćby dla siebie

Troszkę od ostatniego postu popracowałam w "ogródku".

i po przeróbce:

Oczywiście nie jest jeszcze skończona.
Myślę, żeby w tym półkolu z trzmielinki wsadzić coś małego na pniu - może glauca globosa...

A może ktoś z Was pomoże i podpowie, co mogoby się jeszcze znaleźć na rabatce?
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:12, 02 sie 2013

Do góry
A to nasze niedzielne jedzonko Pierwsze zbiory będą

Pozdrawiam wszystkich zaglądających A teraz idę na wieczorny "obchód" do Was
Mój 4 arowy azyl... 22:11, 02 sie 2013

Do góry
Zakochałam się w dzielżanie Ma przepiękne środki!

Ponownie zakwitła jedna z ostróżek

Hortensja coraz bardziej wybarwiona. Szkoda, że ma tylko dwa kwiaty. Nie znam jej nazwy

Rozkwita chryzantemka. ta odmiana zawsze zaczyna kwitnienie w końcu lipca
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:09, 02 sie 2013

Do góry
Zakwitł milin - no ale ja nie wiem - jakoś nie mam atencji do niego... krzaczor ogromny a kwiaty tylko na końcach pędów - kupa zieleni z odrobiną czerwieni ceglastej - kwiaty owszem ładne, ale krótkotrwałe - a może to przy tym upale, ale milin chyba lubi ciepełko...

Dolary coraz bardziej rozkwitają - już zacieram ręce na te "walutowe zbiory" bo jak zakwitły to chiba i zaowocują???

a to NN - za bardzo się pokłada...ale kwitnie ładnie

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:08, 02 sie 2013

Do góry
Bajkowy ogród Weroniki 22:05, 02 sie 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Sliczne te floksy z drugiego zdjęcia,zdjęcia z Frank-raju też fajne. Pozdrówka.

Śliczne te Twoje rudbekie. Wyszłam przed chwilą w poszukiwaniu "świecącej lilii", na razie żadna nie świeci, to skupiłam się na świetlistej rudbekii. Chłodnej nocki życzę w ten upalny wieczór, Bogdziu.
Jak tu spać...

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:03, 02 sie 2013

Do góry
Renatko, Małgosiu, dziękuję za odwiedziny
Na przywitanie kwitnące dalie z mojego ogrodu.

Limki kwitną
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:02, 02 sie 2013

Do góry
Lake Michigan - miała mieć ok 60 cm - ma jakieś 20 mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie wyższa bo obecnie celem powąchania - a jest co wąchać oj jest - należy "bić pokłony" na kolanach z nosem przy ziemi - cóż... choć może to i zasadne by przed lilią bić pokłony... Piękna jest - kwiaty ma mocne - jakby woskowe... bardzo duże... Tylko ja - rozgarnięta ogrodniczka - posadziłam przy niej cały rządek aksamitek potocznie zwanych "śmierdziuchami" - hmmmm... ciekawe dlaczego Zestaw lilia plus śmierdziuchy zapachowo nie do pobicia Ale... miała być wyższa

i inna - Le Reve - kolorystycznie podobna, też pięknie pachnie - jednak inna
Pokażę nasz ogród 21:58, 02 sie 2013

Do góry

Prawda o kanciki dbam ile się da, dorobiłam się nawet nożyc do ich przycinania, świetnie się nimi robi, nie trzeba za każdym razem odcinać szpadelkiem, tylko wtedy gdy trawa przerośnie.

Trawnik i hortensje dostały mocno w kość po zeszłoweekendowym upale, więc juz nie są takie śliczne. Niestety nawadniania brak, trawnik trochę podlewam, ale rachunki za wodę koszmarne, więc nie jest to duże lanie.
Miałam w tym roku wiercić studnię, ale studniarze dwa razy umówieni nie przyjechali. Więc dałam sobie spokój. Nie spodziewałam sie tak upalnego lata Ale lepsze to niż zima, która jeszcze mocniej dała w popalić .
Hortensje też troszkę sie popaliły i zbrązowiały.
Na szczęście trawnik szybko się regeneruje.

Pielęgnacja trawnika:
Po zimie trawnik wertykulujemy i aerujemy (jest takie słowo? . Nawozimy florovitem do trawnika zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ; oprysk bofixem na chwasty dwa razy w sezonie; regularne koszenie nawet dwa razy w tygodniu. Przy deszczowym lecie trawnik daje radę, ale tak jak w tym roku ... bardziej chyba narzekam na brak studni niż nawadniania.
Może niedoskonały ale..... 21:57, 02 sie 2013

Do góry
Pelargonie

nowe przyrosty na Rose de Molinard

2 Hortensje Tardivy

Hortensja Limeligt

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:55, 02 sie 2013

Do góry

pisałam "wieki temu" o oczorypnym misz-maszu no to jest Co prawda to jednoroczny misz-masz - prawie - który zamierzam zastąpić rabatą jednak bylinową - zauroczona przez jeżówki tu i tam
Mój 4 arowy azyl... 21:53, 02 sie 2013

Do góry
Wczorajsze fotki:
słupek rozwaru

pylniki lilii

trojesć bulwiasta

jedyna portulaka - pozostałość z wysianych dwa lata temu
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:51, 02 sie 2013

Do góry
A dzisiaj pracowałam w warzywniku noooo może słowo "warzywnik" to brzmi zbyt dumnie do tego co ja posiadam, ale - pomidorki som? som... pietrucha, sałata (nieudana ale jest), szczypiorek, lubczyk (cos mały) seler... Warzywa som to i warzywnik jest Mikro... warzywnik... z makro chwastami już był i osiedlem mrówek... Ale się porządeczek zrobiło i jest nawet ładne czego oczywiście nie uwieczniłam na zdjęciach

Za to - zrobiłam przegląd i stwierdzilam, że w zasadzie jest wszystko to samo co było i chwalić się nie ma czym, ale żeby własną obecność w wątku zaznaczyć to i tak Wam pokażę moje misz-maszowe zestawy kolorystyczne

Mój 4 arowy azyl... 21:42, 02 sie 2013

Do góry
Sójka zgubiła piórko

Owadzi świat...
na perowskii

przekwitającym przetaczniku Christa

i jeżówce

edit: Agnieszko, poprawiłam tę lawendę

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 21:38, 02 sie 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Witaj Moim zdaniem świerk

każda opinia jest cenna tym bardziej od tak zdolnej ogrodniczki ps. masz przepiękny domek

alinak napisał(a)
najszybciej rośnie świerk . serby ładnie się da formować . w przyszłości unikniesz ogałacania się od środka i wytrzepywania cetyny jak w przypadku thujii .

dziękuję za radę, zanotuję w pamięci - dziękuję za wpis i boję się wchodzić po raz kolejny na Twój wątek bo na swoje pole potem patrzeć nie będę mogła

a tym czasem zaczęłam już powoli przygotowywać grunt, to strasznie ciężka praca! Jutro będę robić za glebogryzarkę i podjadę do szkółki może coś dobrego dostanę

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 21:31, 02 sie 2013

Do góry
Melduję, że rabata, którą zajmę się jako pierwszą jest już przekopana. Zrobię tak jak podpowiedziała mi Danusia Łopata wchodziła jak w masło, co świadczy o tym, że trawnik się słabo ukorzenił.. Tzn. mąż kopał, więc może mnie szło by gorzej hehe Jutro za dnia to jeszcze dopracuję, bo dziś dzień okazał się za krótki i komary się za szybko obudziły..
Tylko co z tym pierisem i tawułami, o które pytałam wcześniej? Zostawić? Przesadzić?
Całość wysypię korą i będzie czekała na roślinki

Zdjęcie robiłam jak już się ściemniło, więc jakoś kiepska, ale na dowód pokażę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies