Mój eMuś z racji tej że wczoraj balował jako Paweł, dzisiaj jest baaaaaaaaardzo chory ale zawsze na kaca dobra.....nie nie Kochani praca tylko grzybobranie za dużo nie nazbierał kurek ale na zupe starczy ...miłej niedzieli.
Mnie Beatko bardzo często zadziwia i przeraża nikła świadomość ludzi. Sprawy tak oczywiste, wynikające z logi typu "na chłopski rozum" są dla wielu niezrozumiałe, nie ważne, bez znaczenia , ...
Smutne to ..
Ale dla rozweselenia niedzielnego poranka moja jeżówka. Miała być pomarańczowa, ale ...
No i dokazuje z samego rana! Już zdążyła pół kraju oblecieć na skrzydłach techniki!
Kwiatka zostawiam i ja, chociaż Twoje oleandry to gigantyczne pięknotki!
Gabriela podesłała mi sadzonkę swego z białym obrzeżem listków, na razie jest pojedynczy patyczek, ale już są pierwsze pąki kwiatowe i na troje się dzieli! Spróbuję uformować drzewko.
Posadziliśmy 75 cisów, 7 hortensji, 15 żurawek.
Przy tym przerzuciliśmy "wywrotkę" kory, wyrzuciliśmy agrowłókninę, odkwasiliśmy trochę ziemię i znaleźliśmy 5 wiader kamieni
Dzisiaj nie pogryziemy nawet kefiru - zwłaszcza "bohater domu"
Lubimy Zbyszku takich co przytakują Żartuję oczywiście.
Wczoraj była też dyskusja o wywozie nieczystości - sortować, nie sortować i o bio odpady, gdzie ten pojemnik na te odpady ustawić, bo miejsca mało. Wszyscy uczestnicy dyskusji mają ogrody przy domach, ale temat kompostownika, który poruszyłam okazał się tematem w ogóle nie znanym!
Swoje w tej dziedzinie zrobiłam jak tylko dorwałam się do głosu:
- podałam adres, gdzie piękne drewniane, nie drogie kompostowniki można kupić
- zrobiłam wykład co to jest "złoto ogrodnika"
- wytoczyłam argumenty "za" ekologią
- i przeciw wszech obecnej chemii
- o konieczności edukacji ekologicznej dzieci w ich własnym interesie
- ...
no nie będę Was zanudzać, bo Wy wiecie
Bo ten kwiatek na parapecie, to nie była tylko ozdoba, ale i kontakt z przyrodą A teraz prościej "plastikowy" kupić, bo taniej i dłużej stoi. i w pralkę lub zmywarkę można wrzucić ...Oj, człowiek coraz bardziej oddala się od natury, a powinien z nią żyć w zgodzie...
Olu, Bożenko, Gosiu, Bogusiu! Witam w niedzielny poranek!
Za oknem i słońce, i chmury. Ciekawe co przeważy?
Udanych spotkań ogrodowych. Dla Was Abraham Darby.
To na pierwszym planie, takie pełne i różowiutkie to złocień? Znasz może odmianę? Cudny jest.
Agnieszko też masz kłopot z wypłukiwaniem ziemi spod róż? U nas w tym roku dopiero tak się dzieje, po działaniach sąsiada z ich działką...nie szkodzi to różom? Teraz drugi raz im podsypywałam ziemi, lawenda też tam u mnie od niedawna rośnie.
Masz talent, jesteś pracowita, ogród cudny, znowu to powtarzam