Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kraina Czarów w fazie projektów

Kraina Czarów w fazie projektów

AlicyaLK 09:21, 08 lip 2013

Szczerze to mi się nie chciało ich reklamować! Może jakoś się odbiją!
Jak mam pakować, odsyłać, to już wolę je ratować! Majątku nie kosztowały
Póki co siedzą już w ziemi.... bidaczki nie miały prawie ziemi w doniczkach, tylko prawie same korzenie!
Przygotowałam im ładnie podłoże i kupiłam magiczną siłę do hortensji... może będzie im lepiej

Może jak dziś wrócę z pracy, to będzie jeszcze dobre światło, to pokarzę popełnioną w weekend rabatę z Limkami i trawami
Lena 09:31, 08 lip 2013

AlicyaLK napisał(a)
Mam dylemat... czyli nic nowego

Po prawej stronie przy siatce mam te wysokie świerki, które na wysokość siatki są łyse i dopiero potem mają gałęzie... Podcięliśmy je tak, bo dołem były w większości zeschnięte i niezbyt ładnie to wyglądało, co nie oznacza, że gołe pnie są piękne

no i teraz nie wiem co zrobić, bo jak podcięliśmy gałęzie to zrobiło się trochę jaśniej, ale te pnie mi się zupełnie nie podobają... coś tam muszę posadzić jeszcze i tak:

1. początkowo myślałam o hortensjach bukietowych, żeby rozjaśnić - aczkolwiek boję się je sadzić tak blisko sosen, bo tam będzie raczej sucho

2. potem wymyśliłam sobie taką głęboką rabatę, że pomiędzy (ale trochę z przodu) zasadzić złote pęcherznice i dopiero na ich tle hortensje limki, jedne i drugie w szpalerach do tego trawy, ale boję się, że zasłonię sobie całe światło! Z drugiej strony jeśli zostawię pnie, to i tak prędzej czy później zrobię szczelne ogrodzenie i też światło nie będzie dochodzić.

3. w końcu chciałam puścić bluszcz na pnie, a dołem zasadzić hosty i trawy...

Alicjo witaj
Przepraszam że dopiero teraz zaglądam...
Wracając do załączonego zdjęcia jestem absolutnie za usunięciem sosny - za blisko jest domu,cieniuje,śmieci! I co najważniejsze wysysa wodę i ogranicza nasadzenia.
Świerki zostaw bo tworzą fajny klimat. Zrobiłabym chyba proste geometryczne rabaty.
1. Jak wytniesz sosny to możesz pomyśleć o rabacie przy domu na wzór projektowanej przez Danusi dla Anulki - piękne róże,bukszpany i trawki. Hortensje posadziłabym przed świerkami i otoczyła je żywopłotem z bukszpanu.
2. Odradzam pęcherznice - z biegiem lat urosną wielkie krzaczory i zabiorą ci miejsce, a to ładny kawałek przy domu.
3.Bluszcz jak najbardziej,hosty,horti i trawy - będzie pięknie.

Pod świerkami też trzeba się będzie nagimnastykować : ja regularnie spulchniam ziemię,bo świerki mają liczne drobne korzenie i wysuszają glebę!Zabierają też słońce i widać jak drzewka od strony świerków kiepsko rosną ,szukając światła.

To na razie tyle - napisz co z sosnami

Powodzenia
AlicyaLK 10:09, 08 lip 2013

Lena napisał(a)

Alicjo witaj
Przepraszam że dopiero teraz zaglądam...
Wracając do załączonego zdjęcia jestem absolutnie za usunięciem sosny - za blisko jest domu,cieniuje,śmieci! I co najważniejsze wysysa wodę i ogranicza nasadzenia.
Świerki zostaw bo tworzą fajny klimat. Zrobiłabym chyba proste geometryczne rabaty.
1. Jak wytniesz sosny to możesz pomyśleć o rabacie przy domu na wzór projektowanej przez Danusi dla Anulki - piękne róże,bukszpany i trawki. Hortensje posadziłabym przed świerkami i otoczyła je żywopłotem z bukszpanu.
2. Odradzam pęcherznice - z biegiem lat urosną wielkie krzaczory i zabiorą ci miejsce, a to ładny kawałek przy domu.
3.Bluszcz jak najbardziej,hosty,horti i trawy - będzie pięknie.

Pod świerkami też trzeba się będzie nagimnastykować : ja regularnie spulchniam ziemię,bo świerki mają liczne drobne korzenie i wysuszają glebę!Zabierają też słońce i widać jak drzewka od strony świerków kiepsko rosną ,szukając światła.

To na razie tyle - napisz co z sosnami

Powodzenia

Witaj Leno, dziękuję za odwiedzinki i cenne rady
Z tymi sosnami, to nic nie postanowiłam, bo to jest grubsza sprawa Mam nadzieję jednak, że to tylko kwestia czasu, żeby inni w domu też dorośli do tej decyzji, żeby usunąć Na razie i tak siedzę z przodu domu i z moim tempem raczej do boku w tym roku nie dojdę... zwłaszcza, że potem przenoszę się do tyłu A do przyszłego roku, to wszystko się może wydarzyć

O jakim ogrodzie Anulki mówisz? Ja nic nie wiem albo nie skojarzyłam
Ja pod tymi świerkami, to będę chciała jednak nawodnienie zrobić (dlatego też tę część zostawiam na przyszły rok), ale dobrze, że powiedziałaś o tym spólchnianiu... A jak to robisz? Widły wpić i poruszać? Tak? Czy to jakoś inaczej się robi??

Pod hortensjami chcę trawy i hosty... jakoś się nie przekonałam do bukszpanu u siebie... Tak to mi się podoba w ogrodach, jak odwiedzam, ale u siebie nie do końca chyba chciałabym go mieć... Zbluźniłam, tak?

Linie rabat mają być wszystkie proste, żadnych linii falistych nie chcę, ale już nasadzenia chcę raczej naturalne, niż pod linijkę i formowane... Kiedyś myślałam, że tak, ale teraz, dostosowując się do istniejących nasadzeń, to już troszkę inaczej to widzę A co tam faktycznie się pojawi, to zobaczymy
Raz jeszcze dziękuję za wizytę
aptu 11:05, 08 lip 2013

AlicyaLK napisał(a)

Witaj! No proszę! Kolejna osoba z Krakowa! Kiedy planujesz tworzyć ogród? Zakładaj swój wątek... będę zaglądać

No..., planuję cały czas, ale obecnie prowadzone są prace budowlane (robimy altanę z grilem i wędzarnią), a jak to się skończy czeka mnie nawiezienie dobrej ziemi i piasku i przekopanie wszystkiego, bo u mnie sama glina - jak to zrobie to będę mogła zacząć coś sadzić. Liczę, że uda mi się to już na jesieni, więc z własnym wątkiem muszę jeszcze poczekać. Jak na razie podglądam innych i czerpie inspiracje. Pozdrawiam
mirela 11:48, 08 lip 2013

Alicja, choć kocham duże drzewa i Ci ich zazdroszczę, to tez uważam, że te przy domu powinnaś wyciąć. A te przy płocie czymś jeszcze obsadzić.
Pamiętam o Twoich miętach - dzisiaj mąż ma kolejną rabatę zrobić - będzie przemieszanie na rabacie "miętowej" i Ci spakuję conieco
AlicyaLK 12:16, 08 lip 2013

mirela napisał(a)
Alicja, choć kocham duże drzewa i Ci ich zazdroszczę, to tez uważam, że te przy domu powinnaś wyciąć. A te przy płocie czymś jeszcze obsadzić.
Pamiętam o Twoich miętach - dzisiaj mąż ma kolejną rabatę zrobić - będzie przemieszanie na rabacie "miętowej" i Ci spakuję conieco

Te przy płocie na pewno będą obsadzane, a sosny pewnie pójdą out, ale to na przyszły rok Teraz i tak tam się nic nie dzieje

Jej Ty jeszcze pamiętasz o mięcie? Dzięki! Nawet nie śmiałam się przypominać, bo przecież masz teraz urwanie głowy ze swoim ogrodem!
regli 12:40, 08 lip 2013

Zostawiam ślad, że jestem, żyję, zaglądam, śledzę i czekam na zdjęcia rabatki

mirela 13:01, 08 lip 2013

Pamiętam i mam cholerne wyrzuty sumienia. Wybacz.
Wiem, że to co powiem to banał ... ale ... ja nie mogę na ogród wyjść. OFF nie działa . Mamy masakrę. Wczoraj nie wytrzymaliśmy i w chemicznym kupiliśmy jakiś preparat na komary. W sobotę ja latałam po trawniku i pryskałam na jedno i dwuliscienne a wczoraj mój mąż wieczorem nie wytrzymał i spryskał krzaki tym ustrojstwem na komary. Zobaczymy czy coś pomoże.
Kurcze nie dość, że nie da się pracować w ogrodzie to w dodatku nie da się z niego korzystać(czytaj relaksować).
Choć co wieczór widzę jak nad naszym ogrodem lata jak oszalały nietoperz (jest niesamowity), choć zjada podobno okolo 1000 sztuk komarów na godzinę to i tak mamy plagę. Nigdy w życiu nie widziałam tylu tak krwiożerczych komarów.
AlicyaLK 13:15, 08 lip 2013

mirela napisał(a)
Pamiętam i mam cholerne wyrzuty sumienia. Wybacz.
Wiem, że to co powiem to banał ... ale ... ja nie mogę na ogród wyjść. OFF nie działa .

U nas też OFF nie działa! Działał 1 dzień, potem już nie! Nie wiem, czy tak szybko mutują te komary, czy jak!? Najgorsze to, że w słońcu też tną jak oszalałe. Daj znać, czy ta chemia, co kupiliście zadziałała.
AlicyaLK 13:18, 08 lip 2013

regli napisał(a)
Zostawiam ślad, że jestem, żyję, zaglądam, śledzę i czekam na zdjęcia rabatki

Dziękuję za odwiedzinki
Hosty już częściowo posadzone ale jeszcze ich nie zobaczysz Dopiero jak skończę rabatkę w całości, to pokażę, jakie lokum otrzymały Twoje hosty
Jeszcze M mi musi tam trochę pomóc, tak więc szybko nie pokażę, ale melduję, że rosną!!