Dziękuję za odpowiedź! Tuje wyglądają jak na zdjęciu poniżej, sadzone były co 120 cm (odległości od pni) i zastanawiam się, czy jest szansa, że się może jednak nie zazębią?
Jeżeli polecane derenie to w jakiej odległości od siatki je posadzić, aby nie kolidowały podziemnie z tujami i rosły bez problemu? (tuje sąsiad posadził w odległości 40 cm od siatki)
Proszę też o opinie na temat bzu, bo nie znalazłam go w żadnych kompozycjach ogrodowych, tylko na pojedynczych zdjęciach z googla, a podobno dobrze znosi cień i ogólnie prezentuje się ciekawie. Chodzi mi o bez czarny Eva (sambucus nigra 'eva') lub bez koralowy 'plumosa aurea' (Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea') - czy spotyka go Pani w jakichś ogrodach i czy warto je sadzić w dość eksponowanym miejscu?
I jeszcze dwa pytania o opinię roślin pod te tuje:
- ostrokrzewy, kolczasty lub Silver Queen - bardzo mi się podobają i są zimozielone, ale nie wiem, czy to dobre zestawienie z tymi tujami
- hortensja Limelight - po jakim czasie osiąga np. 1 m wysokości, aby stanowiła minimalną samoistna osłonę dla tych prześwitów między tujami? (mam jedną i ma dopiero ok. 30 cm, więc może powinnam kupić większe, jeżeli wolno rośnie)