Odległość od pnia Blue Star w obie strony wynosi ok.1m tak,że spokojnie zmieści się kostka z bukszpanu pod Blue i kule średniej wielkości z cisa.Azalie zostają bo ich kolor ożywia tą rabatę a całość chcę wyżwirkować.
To zielone to deski,którymi zabudowany jest murek ogrodzenia a zielone bo donice są owinięte brązowymi palisadami tak dla kontrastu.To też muszę zmienić ale narazie ten fragment z krzewuszką na stożek i 2 kule różnej wielkości z bukszpanu.Za krzewuszką na ścianie ogrodzenia rośnie clematis,który zostanie.
Chyba, żeby całkiem wysadzić blue stara i lime glow - a wtedy dać tam jedną kulę z cisa podsadzoną bukszpanem?
Lub dwie kule na pniu - tylko różnej wysokości
Justi, ciekawa jestem, na które się zdecydowałaś. Ja mam podobne dylematy. Mam taką samą cegłę klinkierową. Danusia mi doradza donice Deroma lub Silma, ale poczytałam, że na nie wyłazi patyna, a ja ciągle z nią walczę na płocie i raczej wolałabym gładkie. Nie to że mi się nie podoba, ale osobiście widzę ją w innych niż moje klimatach. U mnie nie ma nic postarzanego
Jałowiec Blue Star jest dość niski, kule pod nim z czasem będą się dusiły.
Ja bym zrobiła kostkę z bukszpanu a kulami "zagrała" nieco dalej. A potem całą płaszczyznę "ubrała"m w dywanik z czegoś zimozielonego np. trzmielina ale dobrze dostrzyżona i w pionie i w poziomie.
A co z azaliami?
Witaj Abrakadabra, długa i ciekawa historia pięknie opisana. Mało brakowało a spotkałybyśmy się na forum. bo byłam do 1.30, ale Ty wytrzymałaś o wiele dłużej. Widać do tak osobistych zwierzeń o ogrodzie potrzeba absolutnego spokoju
Bardzo mi brakuje zdjęć, uwielbiam domy o starym klimacie, więc chętnie obejrzę Twoje królestwo.
Miło, że spodobał się ogród z lustrem, wczoraj go odwiedziłam i wszystko ma się już wspaniale
A teraz do rzeczy, proszę o zdjęcia, nadszedł czas pokazywania, a ja zapraszam do lektury cyklu, który być może czytałaś, a jeśli nie to przeczytaj całość od początku. Te podpowiedzi mam nadzieję pomogą w planowaniu.