o o tej praktyce ogrodniczkowania nie wiedziałam ... znaczy roślinka strzela focha bawimy się z nią w złego policjanta i wyciepujemy ... potem w akcie łaski wsadzamy i za rok ... tadam ... zapamiętać )))))
dziś patrzyłam na swoje ... jeszcze maks kilka dni i ciachamy ... dla mnie to dobrze bo muszę je eksmitowac na czas robienia tarasu ... ale pachną teraz jak szalone ...
Iza i Sławko ... dokładnie tak... w ubiegłym roku nie mogłam się patrzeć na liliowce i pięciorniki... wystarczyło dodać przetaczniki...chyba nie mam świadomości jak można komponować kolory w ogrodzie... to niesamowite...
Przedłużeniem rabaty i żóltego są trytomy
to niesamowite jak przenikają się w tle kolory ... liliowce zdają się być łącznikiem pomiędzy różem fioletem a żółcią ... miskant cichutko to popiera a ja z duszą na ramieniu mam nadzieję,że poprawnie nazwałam przynajmniej połowę
Witam ostatnio miałem mase pracy w ogrodzie, którą czułem się już trochę zniechęcony ale widoczne pierwsze efekdy dają siły aby brnąć do końca.
W tamtym roku zrodził się pomysł na powstanie stonowanej monochromatycznej rabaty w kształkcie alejki zakończonej prostokątnym oczkiem wodnym z liliami wodnymi i lotosem Alejka będzie trawiasta po brzegu obwódka z tui Danica potem szpalery z hortensji limeligcht i ograniczające tworzące tło szpalery z żywotników w lini hortensji mają być jeszcze drzewa wyżej szczepione o kulistej koronie tutaj było duzo zastanawiania się i ostatecznie chyba będą po 4 na stronie dęby błotne Green Dwarf, za radą Danusi powaznie rozważałem wiśnię pośrednią jednak wcześniej rosły tam włsnie drzewka owocowe i wiśnie bardzo słabo rosły jest tam cięzka gliniasta gleba i co najgorsze okresowo podmokła i padł wybór na dęby nie wiem czy słuszny.
Za oczkiem białe róże, białe rh i w półokręgu 5 cyprysików nutkajskich Jubille.
Wszystko własnymi siłami więc prace idą bardzo mozolnie ale lilie wodne zakupione kilka dni temu w szkółce w Skępem, juz kwitną więc pokażę pierwsze fotki jeszcze z placu budowy.
oczko wodne które miałem wcześniej też trochę powiększyłem i przebudowałem zostało jeszcze zamaskować folię od wewnętrznej strony