Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Żywopłotki cisowe. 12:55, 04 cze 2013

Do góry
Anabell napisał(a)

Heucherka kupiona jako Plum Royal i ma piękne kwiaty a drugą mam tą samą odmianę ma inne liście a kwiaty białe. Ta pierwsza to jaka może być nazwa jest bardzo ładna.

Jest bardzo podobna do mojej Milan
Ogród Nebel 12:54, 04 cze 2013

Do góry
regli napisał(a)
A hosty? Bo wiesz, ja jak słyszę cień, to mam tylko jedno skojarzenie

Regli hosty, proszę bardzo też dziś posadziłam w paru miejscach. Jeszcze nie podlałam, bo zanosi się na deszcz, może nie będzie trzeba.

To rodzaj przedszkola, jak podrosną, niektóre przeniosę w inne miejsce.

Te poniżej, posadzone na swoim miejscu. No chyba, że pomyliłam sadzonki.

Kondziowy Ogród :) 12:52, 04 cze 2013

Do góry
Kondzio, ja też życzę Ci wszystkiego co najlepsze, troszkę spóźnione te życzenia ale wiesz...
Ogród Nebel 12:45, 04 cze 2013

Do góry
A dereń kanadyjską, odkryłam dzięki forum, którą posadziłam dzisiaj. Sama jestem ciekawa jak jej u mnie będzie. Ta jedną sadzonkę specjalnie posadziłam pod pewnym kątem.
Ogród Nebel 12:43, 04 cze 2013

Do góry
Runianka japońska też daje sobie niezle radę w zacienionych miejscach. Poniżej dodatkowo, musiałam umocnić bardzo ostrą skarpę, więc zrobiłam to takimi gotowymi elemantami - donicami, w które posadziłam własnie runiankę.

A to już moje tego roczne naszadzenia, runianka pojawiła się jeszcze w paru miejscach.

Mój 4 arowy azyl... 12:41, 04 cze 2013

Do góry
Ale piękny ten jasny rodek , jaki blask od niego bije.
Basiu, gratuluję kolejnej setuni
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:38, 04 cze 2013

Do góry
Jasiu, witaj u mnie, cieszę się, że relacja się spodobała; u nas leje, ale z wiadomości wiem, że małopolskie też bardzo cierpi, ponoć już od czwartku lepiej będzie
obwódki z żurawek, to ewidentnie wpływ Ogrodowiska
a tu mam obwódki wkoło piwonii, chyba za dużo pogmerałam i piwonia nie kwitnie, ale postanowiłąm nie przesadzać, tylko poczekać

obwódki wokół ambrowca kolumnowego i wokół bluszczu, ale ten zaczyna je zarastać, muszę zrobić z tym porządek, jak poprawi się pogoda

Anitko, rzeczywistośc już mnie przywołała do porządku dobrze, że opalenizna jeszcze jest
podaję link, gdzie kupiłam i jest brunera
http://liliewodne.com.pl/product.php?id_product=297
pozdrawiam, jak będą szczepki, wyślę

Evchen, fajnie, że tak myślisz...ale wiesz, nawet ja czasami mam skwaszoną minę, ale wciąż pracuję nad sobą, w swój świat wpuszczam tylko optymizm

aga_pe, i ja pozdrawiam rosną, ale te nowe z kiermaszu jakoś mizernie

danuta_szwajcer, Danusiu, deszcz leje, ale taki raczej łagodny, choc i były mocne, też część zniszczona, zwłaszcza paprocie, chyba że to znowu psy; powojnik doczepiony zapinkami do kratki, to się trzyma zgapiaj do woli, to zaszczyt
liliom nic nie pomoże, połamane na bank; gmina bezpieczna, a pogoda idzie, od czwartku cieplej a 8 będzie u mnie boskie słońce

Pszczółko, ja z kolei koniecznie chcę, aby tę budę na narzędzia i kratki bluszcz pokrył w całości, ale wolno idzie; i gdzie się da, wcisnę na mur, zimą miły widok

Ania, ja i tak się cieszę, że kilka zakwitnie zrobię, jak mówisz lilii szkoda, bo wyjątkowo piękne okazy i trud daremny, nie będę ich podziwiać; muszę tam coś wcisnąć, inaczej stale wszystko tam będą łamać, chyba jakąś rzeźbę wielką, jako przeszkodę albo kamień; kamienie u mnie wszędzie, jako ochrona roślin przed Dżagą u nas komary zawsze są, tereny zalewowe, tereny wodonośne, opryski nie robili, a my sami na razie też nie możemy, a i tak zewsząd lecą; tak na poważnie, za ogród zabiorę się w lipcu, po wszystkich wypadach, jakos ogarnę

ka1sia, Kasiu, a u nas do tego najzimniej, Rzeszów, jak zwykle najcieplejszy! jakoś przetrwamy, a lato będzie trwać, za to do października pozdrawiam

Jula, dobrze, że przypomniałaś, że to wiosna, bo ja czuję się, jak w listopadzie dobrze, że ślimaki nie jedzą żurawek, paprocie opędzlowały i powojnik jeden! kopiuj miła

Gosia, komplement miły, ale tak naprawdę dzicz i bałagan u mnie, coś za coś, urlop mi był potrzebny

Grażynko, ja też w suchym klimacie lepiej się czuję, w naszym dokuczają reumatyczne dolegliwości, wilgotno u nas bardzo, a że lubisz mój ogród, to się bardzo cieszę, jaka radość dla ogrodnika

Marzenko, tak robię, stres nie pomoże i nic nie zmieni, w kąciku nie da się, chyba że za karę w towarzystwie komarów....myślę, że porozkładam gazety codzienne, nasypię ziemi i odetchnę z chwastami, jak to wyjdzie, nie wiem...

Bożenko, ale się cieszę, że zauważyłaś klona rok temu sadziłam i żyje i rośnie, bo ponoć trudne są w uprawie; ta piwonia białą wyjątkowo mnóstwo pąków ma, a jak twoja, bo wiem, że kupiłaś?

Basiu, normalnie tam, gdzie posadziłam jest żyźnie i sucho, teraz wiadomo leje; zrobię fotę i pokażę, dziś nie byłam na ogrodzie
Basiu, tfu, tfu....nie zagraża!!! drugi raz nie dałabym radę, naprawdę, zaorałabym wszystko i poszłabym do miasta na 10 piętro!...wtedy byłam jeszcze młoda, inne podejście, takich widoków już nie chcę!

Anetko, ale masz boskie życie bez ślimaków!
rok temu nic nie było, a teraz znowu plaga, trzeba zbierać, ale jak w deszczu to robić, ?
mam nadzieję, że paskudztwa nie zabrałaś ze sobą i nie wywiozą cię na taczce, jak Jagnę
pozdrawiam

Danusiu, no to ja mam i różową i białą, więc dam ci białą
zimny ten powrót, brrr, ale już czarowałam, 8 są u mnie dziewczyny i będzie bezchmurne niebo klimaty greckie będą

Małgosiu, naparstnice robią furorę i fajnie, że z wymian prawie wszyscy je mamy

Joasiu, no bieda z tą wodą, jak przestanie lać, może nam opryski zrobią, mamy podobnie bardzo, jakoś damy radę ja w ciapki, mam mnóstwo bąbli, staram się nie drapać, oj ale trudno!

ewa004, Ewcia wróciłam, poza komarami i deszczem i chwastami wszystko ok

Katalpa - Catalpa 12:34, 04 cze 2013

Do góry
Katalpa Aurea, szczepiona, to moje jedno z najbardziej ulubionych drzew w ogrodzie.. rośnie u mnie na środku działki i cieszy oczy cały rok na okrągło Trochę chorowała, ale miałam taki okres, że chorowały mi wszystkie drzewa i krzewy... nie tylko ona, musiałam wyciąć dużo gałęzi/konarów, dlatego prawa strona jeszcze niższa, ale odbudowała dość ładnie kształt.. Teren mam wybitnie z gliny i mało przepuszczalny... źle przygotowałam dla niej ziemię, ale to były moje pierwsze nasadzenia w ogrodzie Wykopałam dziurę w glinie i wsadziłam
Teraz daje sobie radę i nic jej nie rusza, nigdy jej nie okrywałam i nie zabezpieczałam, a zimą robi za drzewko bożonarodzeniowe A może robiła, bo teraz lampki da się na niej powiesić tylko ze zwyżki

Teraz czekam, aż zakwitnie.. stroczykowe drzewo

Ogród Nebel 12:26, 04 cze 2013

Do góry
Mam u siebie w ogrodzie parę trudnych miejsc do obasdzenia. Przeważnie bardzo zacienionych. Do tej pory radziłam sobie z nimi tak:
To zewnętrzne schody, z których zimą trzeba zgarniać śnieg, a do tego bardzo mało słońca. Świetnie daje tu sobie radę paproć.

A tu to same miejsce, ale pod schodami, bluszcz w tym miejscu wygląda u mnie najlepiej. Mało słońca a do tego nie za wiele wody.

No i jeszcze posadziłam barwinek, ale ten lubi jednak mieć więcej swiatła.
Trudne początki 12:23, 04 cze 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:22, 04 cze 2013

Do góry
Marek - patrzę jak Przemyśl zalało..zgroza... dobrze, że jesteś na górce..... bo byś pontonem pływał

Evchen - ja też nie ogarniam.. mam jednego derenia, ale nie kousa...... to chyba jakiś zwykły... o żółtozielonych liściach, nawet nie wiem jaka odmiana.. robi za wypełniacz rabaty w cieniu. Udało mi się znaleźć fragment foto z nim, to z tyłu z rudbekią Tnę na wiosnę i łądnie odbija z czerwonymi gałązkami na zimę

Danusia - katalpa o żółtych liściach, odmiana AUREA to bardzo ozdobne drzewo ale tylko do dużych ogrodów, bo to ma wielkość swoja Lubię kolory, wiec nawet i drzewa, krzewy kupowałąm z kolorowymi liśćmi ..jak już kolorowych kwiatków nie mają.... jak sroka
A katalpa kwitnie jak storczyk.. kwiatostany są do 30 cm długości Przyjemnie pachną i rzekomo katalpa odgania komaty

Moje wyzwanie 12:08, 04 cze 2013

Do góry
mój inkubator właśnie z tego miejsca roślinki trafiaja do ogrodu na stały pobyt a tak było na samym początku kocham kamienie! inkubator teraz
Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 12:02, 04 cze 2013

Do góry

A tutaj to praktycznie możesz posadzić cztery takie same różaneczniki i rabata skończona, ewentualnie na brzegu przy trawniku wytnił ładny kant, żeby nie była taki pofalowany, powycinany i daj tam np wrzośce żółte Golden Starlet. Jedna jukka, jakiś jeden irys i te trawki usuń z tej rabatki.
Jeden jałowiec też nie pasuje, bo misz masz jest.

Tutaj poczytaj wskazówki

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/374-planowanie-zmian-na-rabatach-i-w-ogrodzie
Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 11:59, 04 cze 2013

Do góry
brysia napisał(a)

Rabata powinna być szersza, bo przy pniu nic nie posadzisz, nie da się.Trzeba podnieść poziom ziemi, żeby korzenie nowych roślin miały w czym rosnąć. Bo tutaj jest przekorzenione na pewno.

Na drugim zdjęciu potrabujesz jednego klona jako loliter, mogą mu towarzyszyć trzy hortensje gdzieś z boku i na przodzie cały łan trzmieliny, nie jedna, co najmniej 20 szt. Do tego może jakieś żurawki np. Caramel, żeby inny kolor był, kontrastujący z czerwonym klonem.
Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 11:51, 04 cze 2013

Do góry
Pozostał do zrobienia teren między tymi modrzewiami.

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:51, 04 cze 2013

Do góry
Ana napisał(a)

Kurcze takie samo krzesło mam w pracy Patrzę na nie Gdybym wiedziała że to taki rarytasik hmm ....

Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 11:49, 04 cze 2013

Do góry
Tak to teraz wygląda z bliska:

W tej donicy rośnie trzcina laskowa "Versicolor", nie wiem gdzie ją wsadzić? Wydaje mi się też, że ona jest dosyć ekspansywna, nie chcę, żeby mi się rozlazła po całej rabacie. Kto wie coś na ten temat?

ogrodoweimpresjejolki 11:43, 04 cze 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Pozdrawiam Jolu i zdrówka życzę. Zaglądam na bieżąco, ale nie umiem nic mądrego napisać żeby Cię pocieszyć i pomóc odzyskać wolność. Dziś pomyślałam, że chociaż pozdrowię. Wysyłam dobre fale w Twoim kierunku.

Dzisiaj córka powiedziała, że jak mnie niedługo nie wypuszczą, to przyprowadzi wnuków (2 x 5,5 roku) i mnie "odbiją"

O zaległości w pracach działkowych już się nie martwię, bo wnuki skonstruowały robota do pomocy babci
Agnieszko, zaglądaj, zaglądaj z czasem będzie po co

Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 11:32, 04 cze 2013

Do góry
Witam.
Tak wygląda aktualnie teren, który mam tej wiosny na "tapecie". Rabata rododendronowo - leśna. Do zagospodarowania został mi teren pod wielkimi modrzewiami, oraz uzupełnienie nasadzeń pomiędzy rododendronami. Modrzewie mają 10 lat, rosną od południowej strony. "Iglaki" nie znam nazwy, ale prawdopodobnie jakieś jałowce, bo strasznie kłujące, są od zachodu.

Ten róg przy bramie jest mocno nasłoneczniony od 11-16 godziny. Posadziłam tam czerwony klon palmowy, chciałabym aby miał formę krzaczastą, rośnie tam też żółta trzmielina, ale ją jestem skłonna przesadzić. W tym rogu chciałabym albo więkrzy krzew kwitnący latem, albo jakieś kwiaty. Kupiłam sadzonkę hortensji Anabell, i zastanawiam się, czy ona mogłaby tam rosnąć w takim mocnym słońcu.

Ogólnie chciałabym, aby na tej rabacie było trochę roślin kwitnących przez cały sezon. Wiosną będą kwitły rododendrony i azalie, oraz cebulowe, które chcę posadzić jako ostatnie, jak już będę miała komplet nasadzeń.
Później jest parzydło leśne, będą hosty i hortensje - niebieska bukietowa, Anabell, chciałabym jeszcze Silver Dollar lub Limelight. Mam do dyspozycji mnóstwo pomarańczowych wysokich liliowców, kwitnących latem oraz żółtych kwitnących teraz na wiosnę, jedną tawółkę różową. Kocham byliny, więc też jakieś mogę tam posadzić.

Proszę o pomoc, co i w którym miejscu posadzić, aby jak się rozrośnie nie trzeba było przesadzać.
Ogród przy potoku 11:11, 04 cze 2013

Do góry
Inne zdjęcia, sad wczesną wiosną:

moja brzoskwinka

wejście do potoka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies