Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Debra 19:16, 29 lip 2013

Widzę, że coraz nas wiecej z tym nieszczęściem.
Mam wrażenie, że wiele osób nie wie, że ich problem z trawnikiem to chwastnica, wiele nie chce się do tego przyznać, bo to oznacza niestety trawnik w strasznym stanie.
Końca chwastnicy nie widzę.
Wyrywam, szczególnie po koszeniu ile mogę, ale ile można.
Narzędzie kupię, na razie wyrywam palcami.

Ja uważam, że to nie ziemia jest problemem. Mam poważne obawy, że chwatsnica może być w trawie kupowanej do siewu.
Niemal wszystkie osoby, które maja problem z chwastnicą zakładały trawniki niedawno z siewu.
Specjalnie poszukałam w okolicy - nie ma.
Ziemi nie nawoziłam.
Często myslę, że z czasem zlikwiduje trawnik i zrobię szerokie żwirowe aleje, jak w Anglii
Gardenarium 22:14, 29 lip 2013

Debra, możesz mieć rację, straszne to by było. Płacić za chwastnicę. W tej sytuacji dobre jest sianie próbne na kawałku a nawet w skrzynce.

Instagram Ogrodowiska
Debra 22:22, 29 lip 2013

Gardenarium napisał(a)
Debra, możesz mieć rację, straszne to by było. Płacić za chwastnicę. W tej sytuacji dobre jest sianie próbne na kawałku a nawet w skrzynce.

Danusiu, tylko chwastnica nie ujawnia się od razu. Ona pojawia sie w nastepnym sezonie.
Ja założyłam trawnik w sierpniu 2011 roku. Był gęsty zielony dywan.
Dopiero w maju 2012 roku, po nawożeniu ujawniła się w całej krasie.
Walczyłam całe lato, myslałam, że wygrałam, w tym roku odrodziła się pod koniec czerwca.
Nadal nie do konca wiem jaki ona ma cykl rozwojowy.
Wcale nie jestem pewna, czy ona ginie po roku. Do tego mam wrażenie, że rozchodzi się rozłogami
Anabell 23:22, 29 lip 2013

Też myślałam czy to nie w gotowej mieszance traw były nasiona chwastnicy. ale nie. Ja zakładałam w połowie maja w tym roku. Obok mojej działki są nieużytki za ogrodzeniem. Ziemie gliniastą miałam swoją leżała kilka lat na hałdzie, starałam się wyrywać i niszczyć zielsko by nie dopuścić do wysiewu.
Z za ( płota ) nawiały nasiona, musiały być w ziemi.
Zaczęłam głębiej się interesować tą trawą, jak widzę w innych miejscach wyrywam wielkie kępy i nie podejrzewam że maja rozłogi.
Perz idzie rozłogami i 2 metry. Walka z perzem wcale nie jest tak uciążliwa jak to dziadostwo.

Debro nie wyobrażam sobie wyrywać palcami, musisz szybko kupić przyrząd.
Gardenarium 21:17, 30 lip 2013

Bolą palce, bo ona mocno siedzi w ziemi i urywa się.

Instagram Ogrodowiska
Banitaz 21:57, 31 lip 2013

Witam, otóż mam problem z swoim trawnikiem. Jest on bardzo młody. Zasiany był pod koniec kwietnia. Nie był zbyt bardzo zadbywany. Głównie regularnie koszony Raz był nawożony azofoską około miesiąca temu. Narazie co planuję z nim zrobić, to zacząć go regularnie i obficie podlewać i nawozić oraz wygrabić wysuszoną trawę. Niestety jestem kompletnym laikiem, także proszę o pomoc.
Druga sprawa to chwasty. Czy trawnik nie jest zbyt młody by użyć chemikaliów (bofix target)?
I jeszcze jedno, jeśli nawozić to czym? Wystarczy nawóz do traw np. firmy florovita?
Pozdrawiam.

Sebek 23:40, 31 lip 2013

Na stosowanie chemii jest za wcześnie - wyrywaj ręcznie. żeby zgęstniał to koś, podlewaj, koś, podlewaj i tak w kółko. Nawóz - jaki chcesz - byleby dobrze go rozpuścić.
Gardenarium 23:49, 31 lip 2013

Tu gdzie masz puste placki, posyp ziemią z worków, przegrab i dosiej nasion. Podlewanie teraz jest najważniejsze.

Instagram Ogrodowiska
Debra 12:04, 01 sie 2013

Gardenarium napisał(a)
Bolą palce, bo ona mocno siedzi w ziemi i urywa się.

Plany zakupowe są. Tylko niech kolejny cykl budżetowy się zacznie, bo w bieżącym plan wykonany z deficytem ))))
Gardenarium 16:48, 01 sie 2013

Ach te deficyty ogrodowe

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies