Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 18:47, 01 cze 2013

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 18:46, 01 cze 2013

Do góry
Grzebyczkowe zakątki..."codziennie po godzince"... 18:36, 01 cze 2013

Do góry
Witam wszystkich maniaków ogrodowych. Ogrodowisko podczytuję już od dawna ale nie miałam śmiałości pokazać naszego ogrodu z wielu względów...
Nasz ogród zlokalizowany jest na Dolnym Śląsku i powstaje już ...naście lat. Tworzony jest tylko przez nas - samych właścicieli tejże posiadlości kompletnie bez wiedzy ogrodniczej , zwyczajnych laików ogrodowych....więc wiadomo, że powstaje znaną powszechnie "metodą prób i błędów"...
Ogród tworzony jest na bardzo trudnym terenie - jest to wysoka skarpa z wielkim mokradłem gdzie panoszą się rośliny strefy mokrej i bagiennej ,których ni jak nie ma szans wyplewić ...tu i uwdzie znajdujemy stare poniemieckie jeszcze dreny odprowadzające wodę z pobliskich wodociągów...właśnie do naszego ogrodu. Przypadek sprawił ,że zagospodarowaliśmy w ogrodzie zbiornik z wodą ...i tak powstało pierwsze oczko...a później doszły kolejne...dzisiaj jest ich pięć o różnej wielkości...
Ogród powstawał w czasie kiedy marny był dostęp do wiedzy ogrodniczona, a moja znajomość roślin była bardzo ograniczona ...kupowałam miesięczniki ogrodnicze, by poznać co nieco, a roślinki zdobywałam z pobliskich sąsiedzkich ogrodów...okazjonalnie kupowałam gdzie się dało. Wiele z nich nie przetrwało z różnych względów...
Ogród przechodził wiele metamorfoz...Próbowaliśmy już różnych rozwiązań...wiele jeszcze przed nami...
A to kilka obrazków z naszego ogrodu, tak wyglądał na przedwiośniu:

Pozdrawiamy Jola i Adam
O....! 18:34, 01 cze 2013

Do góry
witam, miło, że zaglądacie
dzisiaj deszczowo bardzo, trochę pozaglądałam do Waszych ogrodów, wszędzie dużo nowości dla mnie...

a to wczorajsze fotki z murem wokół domu

od strony pd, są tu róże, powojniki, ostróżki - zaczynają dopiero 'zabierać sie' za kwitnienie

od strony zach., od strony stawku

też od zachodu, widać moje kółko buszpanowo-różane, na tle muru lawenda a tam, gdzie widać przerwy- są posadzone winogrona odmian deserowych ( będą przy murze rozpinane)
Po prostu ogród... 18:14, 01 cze 2013

Do góry
Sylwia ale się dzieje w Twoim kolorowym cudownym ogrodzie...
kupiłam w tym roku Germanię....
zachwyciła mnie kwiatami, chociaż jest malutka, mam 2 szt.
czy TY okrywasz swoja na zimę ????????

plisss szkoda byłoby je stracić

pozdrawiam

Moje ukochane miejsce na ziemi 18:03, 01 cze 2013

Do góry
deszcz bardzo niszczy kwiaty...
Bajkowy ogród Weroniki 18:01, 01 cze 2013

Do góry
dajana napisał(a)
Weroniko melduję pięknie że floksy mi sie rozrastają każdego dnia są coraz mocniejsze Nawet kwiatuszki już są.Za kilka dni zrobię im zdjęcie Zmieniłam im nazwę u mnie to sa Weronki Znajoma powiedziała że nie zna takich kwiatków a ja jej na to że ma okazję poznać nowy gatunek floksów żeński .bo płci męskiej to ja mam nadmiar Pozdrawiamcię serdecznie

Dajanko, może polubisz floksy jak ja. Jak trzeba będzie dosłać, daj znać, albo wpadnij, jak Ci będzie po drodze. A z rumiankiem do oczu, to pieskom też nie można przemywać. Ja próbowałam i weterynarz mnie uświadomił.
Pokazuj Twój domek z rosnącym ogrodem. Pozdrawiam.
Na dworze pada i pada.
Ja pokażę moje kwitnienie w domu, fiołków afrykańskich i grudnika (i to w maju).

Moje ukochane miejsce na ziemi 18:01, 01 cze 2013

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:59, 01 cze 2013

Do góry
dzięki roślinkom jest kolorowo za oknem...

czas irysów....zapłakane w deszczu.....

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:55, 01 cze 2013

Do góry

za przywonikiem rośnie języczka i też sobie radzi. Piękna jest kiedy kwitnie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:50, 01 cze 2013

Do góry

ta roślina po lewej stronie to świecznica, jej kwiaty w tamtym oku sięgały ponad ogrodzenie.
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 17:47, 01 cze 2013
Do góry
No i zaczyna się sezon liliowy

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:45, 01 cze 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
Kupiłam jesienią puskwicę inaczej nazywaną świecznicą, posadziłam tymczasowo na przypadkowej rabacie, żeby przezimowała, zabrałam się żeby ją przesadzić, ale przedtem poczytałam o niej i dowiedziałam się, że nie lubi słońca, ani przesuszenia, a jeszcze bardziej nie lubi przesadzania, bo obraża się i nie kwitnie ;( a ja ją posadziłam na słońcu i na tej rabacie zawsze jest najbardziej sucho, to mus ją było przesadzić, a niech się obraża
i dziś zmieniła miejsce pobytu
miejsce pierwotne

i po przesadzeniu

Aniu ja na tych moich piachach mam pluskiice i zrobiłam oczy jak się u mnie osrosłs
kwitnie pieknie co roku tzn dwa lata
mam też języczkę ale jak jest gorąco to trochę się męczy, ale kwitnie, jest dzielna.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 17:36, 01 cze 2013

Do góry
ele2001 - koliber z bukszpanu dopiero młode pędy puscił bo długo się zadomawiał w donicy, więc szału narazie nie ma, ale jak będą postepy we wzroście to pokażę fotki. Nowych form narazie nierobiłem bo mniej czasu spędzam w warsztacie. Jedynie ostatnio zrobiłem mamę kaczkę (wys. 50 cm)

Pozdrawiam
Zakupy przez internet 17:15, 01 cze 2013

Do góry
Osobiście uważam, że takiej wiedzy jak p.Tadeusz Smal rzadko kto posiada. A co najważniejsze bardzo chętnie się nią dzieli. Raz do roku odwiedzam go i za każdym razem po prostu nie mogę wyjść z podziwu.
http://www.youtube.com/watch?v=5P3qGkDf0r4
http://www.youtube.com/watch?v=A-2NUhVpyBE
Dzisiejsze zakupy
Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:09, 01 cze 2013

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:09, 01 cze 2013

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:08, 01 cze 2013

Do góry
I znowu leje Kukenhof ikolorki na pocieszenie
Zapraszam na balkon 17:05, 01 cze 2013

Do góry
Para gołębi próbuje przejąć prawo własności do naszego balkonu!
Nie pomagają żadne sposoby Chyba im pokażę akt własności. Nie po to sadziłam kwiatki do skrzynek, żeby one sobie tam rodzinne gniazdko uwiły!

M. broni terytorium jak może, ale gołębia para jest zdeterminowana i nie ustępuje.

Oto kolejny ruch mojego M. - siatka plastikowa. Ciekawe co na to gołębie ?

Mój 4 arowy azyl... 16:45, 01 cze 2013

Do góry
Planowałam dziś koszenie trawnika i klops. Pada od nocy, nawet nie ma malutkiej przerwy w tych opadach. A mnie skręca; w mieszkaniu zimno i jakoś tak wilgotno. Dobrze, że przed kompem mogę posiedzieć - w ciepłym polarze, bo plecy marzną
Aktualnych fotek już mi brakło, pewnie zapasy odwiedzę
Znalazłam, i to niedawno robione zdjęcie - słoneczne!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies