Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:38, 28 lis 2011

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Podkręcona ogrodowiskowym szałem sadzenia cebulek przeszukuję allegro w poszukiwaniu czegoś taniego a ładnego. Natknęłam się na następujący opis tulipanów: "TULIPANY DŁUGOKWITNĄCE W KOLORACH. SPECJALNE DŁUGOKWITNĄCE ODMIANY. DUŻY ROZMIAR CEBUL 11-14cm obwodu."
A na dodatek: "Rosliny wieloletnie - nie wykopujemy ich na zimę."
Czy takie cudo istnieje czy to tylko chwyt marketingowy? Nie podano nazwy odmian. Jak długo kwitnie zazwyczaj tulipan?
Pozdrawiam

Tulipany kwitną kilka dni, jeśli ciepło i gorąco to nie dłużej niż tydzień. Dlatego sadzimy różne odmiany żeby to kwitnienie przedłużyć.
To chwyt, pewnie wyprzedają byle co Tak myślę bo o tej porze to zostało to co nie poszło w sezonie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:35, 28 lis 2011

Do góry
Darunia, zaglądałaś we wsteczne stronki? dziękuję.
Dziękuję też dziewczynom za dyskusję pozytywną o sklepie ogrodowiskowym
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:34, 28 lis 2011

Do góry
Wielokrotnie zdarzało się, że wyrywaliśmy Gardenę a zakładaliśmy swoje
Jeśli chcecie sami zrobić, możecie zamówić projekt nawadniania albo spróbować wynająć firmę ze swojego rejonu na założenie systemu profesjonalnego.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:32, 28 lis 2011

Do góry
Sprawę z glebą mamy więc wyjaśnioną

Jeśli chodzi o podlewanie trawnika jako firma profesjonalna stosuję urządzenia również profesjonalne - TORO (marka amerykańska) do tego sterowniki i elektrozawory, sterowanie więc jest automatyczne i takie systemy także serwisujemy.

Natomiast co do Gardeny zawsze mówię że to jest dla amatorskiego zakładania. Ich złączki, rury mają sprytnie całkiem inny wymiar niż standard i nic do nich nie pasuje jakbyś chciała coś z innej firmy dopasować. To jak za dachówkami, niby dachówki są tanie, ale gąsiory i całą reszta - bardzo drogie. Więc i tu, wszystko musi być Gardeny. My takich nie stosujemy, więc nie wiem jak się sprawdzają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:26, 28 lis 2011

Do góry
Co do hortensji Phantom i Limelight - to są bardzo podobne Phantom wyrasta do 2 m i kwiaty ma większe, do 30 cm.
Limelight wydaje się być większa jeśli chodzi o krzew - do 3 m wysokości i ma mniejsze kwiaty. Nie uprawiałam jej, teraz dla porównania wsadziłam Silver Dollar.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:08, 28 lis 2011

Do góry
Jeśli ziemia nie jest zmarznięta to można sadzić, jeszcze jest ciepła pogoda, więc sadziłam przedwczoraj.
szukaj przecen i sadź

Bonsai i niwaki 12:37, 28 lis 2011

Do góry
Tak, to Anglia i chyba ogród Leonardslee - teraz mam wymianę komputera i zdjęć nie mam wszystkich jeszcze wgranych więc nie mogę zlokalizować. Pokażę jeszcze jak będę miała dostęp.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:10, 28 lis 2011

Do góry
Pod starymi drzewami gdzie warstwa gleby jest cieniutka, albo wręcz wcale jej nie ma - trawa z rolki przyjmie się, ale nie bardzo będzie miała gdzie się zakorzenić, więc będzie jakby "leżała" na wierzchu,
bez systematycznego podlewania zginie.

Jeśli te drzewa to nie jest ani buk, ani magnolia to można nieco dobrej ziemi nasypać (5 cm chociaż) - wtedy polepszą się warunki dla trawnika.

Radziłabym Ci kupić próchnicy lub innego żyźniejszego podłoża i rozsypać go po całej powierzchni, bo zbita i wyjałowiona gleba zniweczy wydatki na dobry trawnik, który będzie marniał i całościowo lekko przekopać, wymieszać wszystko i przegrabić oraz uwałować.

No i trzeba podlewać bo pod korona drzewa deszcz nie będzie docierał i trawa uschnie z czasem.

Przed zimą trzeba też zgrabić z trawnika liście. Sa u na na ten temat porady, w razie czego pytaj a podam linki.

Innym dobrym pomysłem jest wydzielenie wyspy w bezpośrednim sąsiedztwie pnia drzewa i posadzenie tam albo roślin okrywowych typu, irgi, runianka japońska, brunnera, hosty lub inne albo tylko wysypanie korą lub inna ściółką.

Tutaj pokazuję jak to się robi. Wycinasz kant trawnika specjalnym narzędziem (są u nas w ogrodowiskowym sklepie) i masz ładnie utrzymany trawnik pod drzewem.

Kwiaty w moim ogrodzie 11:59, 28 lis 2011

Do góry
Janku, co tam u Ciebie słychać w ogrodzie? Dalie i mieczyki wykopane?
Jakie masz plany na zimę?
ogrodoweimpresjejolki 11:56, 28 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Mało kto dekoruje wtedy kiedy powinno się, czyli pierwszego dnia Adwentu. Ja także się spóźniam

Dla mnie to ma znaczenie
ogrodoweimpresjejolki 11:49, 28 lis 2011

Do góry
Mało kto dekoruje wtedy kiedy powinno się, czyli pierwszego dnia Adwentu. Ja także się spóźniam
Cztery łapki - zwierzęta domowe 10:15, 28 lis 2011

Do góry
Znaczy, musisz załatwić rodzine zastępczą?
Mały ogród w wielkim mieście 10:08, 28 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Placyk jest dowodem na wykorzystanie materiałów z odzysku, co także bardzo lubię.
Stara cegła a najlepiej "poniemiecka" jest super dobrym materiałem. I jakim pięknym i nie rozpadnie się.

tez lubię stare materiały
przed kostka betonową broniłam się rekami i nogami

taras z cegły fajnie wpisuje się w klimat całego osiedla
gdzie tylko nowe okna świadczą, że jest rok 2011
na szczęście elewacje są jeszcze oryginalne

na wiosnę będę szukać starych donic żeby podkreślić ten styl
bo mam ochotę na kwiaty na tarasie

Cztery łapki - zwierzęta domowe 00:49, 28 lis 2011

Do góry
Dzieciaczki są od tej "córeczki" ?
Dzwonek gargański (Campanula garganica) 23:54, 27 lis 2011

Do góry
Dzwonek jest niewielki, dlatego aby był widoczny na rabacie powinien być sadzony w większych plamach.
Moja działeczka - Grzesiu 20:28, 27 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jakie wstydzi? Ogrodnik się wstydzi? Coś TY

W kwietniu było tam czasem ponad 40 stopni więc wszystko szybko ruszało, a i my mogłyśmy się ogrzać w ciepełku To wspaniała rzecz taka szklarenka albo namiot foliowy.

Potwierdzam, wstydzę się i ja.

W ciepełku wszystko szybko rusza, a już najszybciej to chwasty
Ogród mały, ale pojemny;) 19:55, 27 lis 2011

Do góry
ele2001 napisał(a)

Ja również Danusiu fajnie tu u Was, jestem nowy i mogą mi się zdarzyć wpadki więc proszę o wyrozumiałość

Nie martw się, będę zaglądać na bieżąco i pomagać. Pisz na PW gdybyś coś chciał zmieniać, a posty można edytować więc nie ma kłopotu
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:53, 27 lis 2011

Do góry
Veronica?
Moja działeczka - Grzesiu 19:46, 27 lis 2011

Do góry
Jakie wstydzi? Ogrodnik się wstydzi? Coś TY

Ja także doceniam użyteczność szklarenki, mam a raczej miałam to samo u Babci Jasi, jak tam mieszkałam to cały namiot był mój wczesną wiosną i zimą. Też zimowałam tam bukszpany w donicach ocieplone matami słomianymi i wszystkie inne donice. Hosty, trzmieliny itd.
W kwietniu było tam czasem ponad 40 stopni więc wszystko szybko ruszało, a i my mogłyśmy się ogrzać w ciepełku To wspaniała rzecz taka szklarenka albo namiot foliowy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:05, 27 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Sadzę teraz już bez konkretnych przemyśleń i planów, więc boję się że jedno na drugim posadziłam z tego wszystkiego. Ale pociesza mnie fakt, że w wiosennym ogrodzie nadmiaru nigdy nie ma, bo człek spragniony kwiatów

Jak czegoś za dużo lub pomyłka gatunku zawsze można uciąć do domu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies