Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Cały rok w ogrodzie 18:15, 28 lis 2011

Do góry
Wiesz, u Ciebie to trzeba coś napisać z głębszym namysłem...pytanie jakieś zadać, mówić tylko: PIĘKNIE...to zbyt trywialne.. trzeba wykazać się
Cały rok w ogrodzie 18:12, 28 lis 2011

Do góry
Łucjo - o zainteresowaniu Twoim wątkiem nie muszę chyba Ci pisać. Ja także czytam i zaglądam, tylko te śmieszki.. no cóż niekoniecznie chce się zostawiać, ale wiedz, że Cię kochamy Twój ogród też
Puste pole z wysepką kwiatową 17:36, 28 lis 2011

Do góry
elkatei napisał(a)

Ela popatrzy sobie na zdjęcia i zobaczy jakie by ewentualnie chciała jeszcze dokupić

Wiesz co, Danusiu? Ja już tu na dopalaczach latam, wszędzie chciałabym być, a przynajmniej u tych, którzy mi tyle miłych słów napisali - ale ja nie wiem, jak to zrobić... Nie nadążam. A jak koło północy już wysiadam, to przypominam sobie, jak Ty kiedyś dla nas do 3-ciej rano siedziałaś...
Ale do tych hortensji zaraz zajrzę. Bo mam wakat terytorialny po tej przeniesionej Vanilii. Dzięki!

Aha! Danusiu, a co myślisz o podsadzeniu hort. bukietowych liliowcami?

i to jest dziewczyna która u Łucji pisze że nie ma dużego ogrodu tylko takie rabatki ......no piękne mi rabatki . jestem zachwycona . fajnie komponujesz rośliny.
na ogrodowisko nigdy za dużo czasu , jak siadam po kolacji to pól noc mnie zastaje . tu chyba co drugi tak ma .
piękne hortensje u ciebie zobaczyłam . ja tez jestem ich wielką miłośniczką.
Ogród mały, ale pojemny;) 15:19, 28 lis 2011

Do góry
Dzięki roślinom zimozielonym ogród nadal "żyje" zimą. Fajnie, że się zdecydowałeś wreszcie pokazać fotki
Puste pole z wysepką kwiatową 13:58, 28 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Teraz na mirty w domu jest za ciepło, ale Gabi ma oranżerię

Ach, oranżeria...! Moja się nazywa "składzik" No i tam go wyniosłam. Z przykazaniem, co by nie zdechł! A ja właśnie z ogrodu wróciłam załamana. Zużyłam resztkę karbidu - wokół tarasu kopiec na kopcu! Wszystkie krokusiki wyniesione do góry! Tulipany obryte! Milejdi i Chopiny NA kopcach! Kiedyś mi radziłaś, że są takie firmy, co zagozowują... I ja dzisiaj wpadłam na szatański pomysł!!!!!!!Jeżeli się powiedzie, to zdradzę. Ale to walka na śmierć i życie!
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:53, 28 lis 2011

Do góry
alinak napisał(a)
Marek , na takiej pryzmie to najłatwiejsze przerzucanie. w komorach gorzej i ciężej

Bardzo ładna pryzma kompostowa nawet może być widoczna, jak tutaj

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:52, 28 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Darunia, zaglądałaś we wsteczne stronki? dziękuję.
Dziękuję też dziewczynom za dyskusję pozytywną o sklepie ogrodowiskowym

oczywiście, że tak, ale nie tak bardzo dokładnie bo mam zbyt mało czasu...

Puste pole z wysepką kwiatową 13:43, 28 lis 2011

Do góry
Teraz na mirty w domu jest za ciepło, ale Gabi ma oranżerię
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:39, 28 lis 2011

Do góry
ola napisał(a)
Ja bardzo chciałam mieć u siebie Lomeligtkę ale nie mieli jej w szkółce więc kupiłam Phantomkę.
Jeśli przeżyje atak podziemnych pożeraczy (zaraz po jej posadzeniu wokół powstały kręgi przerytej ziemii aż bidula obwiędła) to porobię zdjęcia i porównamy obie odmiany.

No pewnie, podlewaj ja jeszcze teraz bo było sucho a ona z ziemi suchej nie pociągnie wody.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:38, 28 lis 2011

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Podkręcona ogrodowiskowym szałem sadzenia cebulek przeszukuję allegro w poszukiwaniu czegoś taniego a ładnego. Natknęłam się na następujący opis tulipanów: "TULIPANY DŁUGOKWITNĄCE W KOLORACH. SPECJALNE DŁUGOKWITNĄCE ODMIANY. DUŻY ROZMIAR CEBUL 11-14cm obwodu."
A na dodatek: "Rosliny wieloletnie - nie wykopujemy ich na zimę."
Czy takie cudo istnieje czy to tylko chwyt marketingowy? Nie podano nazwy odmian. Jak długo kwitnie zazwyczaj tulipan?
Pozdrawiam

Tulipany kwitną kilka dni, jeśli ciepło i gorąco to nie dłużej niż tydzień. Dlatego sadzimy różne odmiany żeby to kwitnienie przedłużyć.
To chwyt, pewnie wyprzedają byle co Tak myślę bo o tej porze to zostało to co nie poszło w sezonie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:35, 28 lis 2011

Do góry
Darunia, zaglądałaś we wsteczne stronki? dziękuję.
Dziękuję też dziewczynom za dyskusję pozytywną o sklepie ogrodowiskowym
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:34, 28 lis 2011

Do góry
Wielokrotnie zdarzało się, że wyrywaliśmy Gardenę a zakładaliśmy swoje
Jeśli chcecie sami zrobić, możecie zamówić projekt nawadniania albo spróbować wynająć firmę ze swojego rejonu na założenie systemu profesjonalnego.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:32, 28 lis 2011

Do góry
Sprawę z glebą mamy więc wyjaśnioną

Jeśli chodzi o podlewanie trawnika jako firma profesjonalna stosuję urządzenia również profesjonalne - TORO (marka amerykańska) do tego sterowniki i elektrozawory, sterowanie więc jest automatyczne i takie systemy także serwisujemy.

Natomiast co do Gardeny zawsze mówię że to jest dla amatorskiego zakładania. Ich złączki, rury mają sprytnie całkiem inny wymiar niż standard i nic do nich nie pasuje jakbyś chciała coś z innej firmy dopasować. To jak za dachówkami, niby dachówki są tanie, ale gąsiory i całą reszta - bardzo drogie. Więc i tu, wszystko musi być Gardeny. My takich nie stosujemy, więc nie wiem jak się sprawdzają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:26, 28 lis 2011

Do góry
Co do hortensji Phantom i Limelight - to są bardzo podobne Phantom wyrasta do 2 m i kwiaty ma większe, do 30 cm.
Limelight wydaje się być większa jeśli chodzi o krzew - do 3 m wysokości i ma mniejsze kwiaty. Nie uprawiałam jej, teraz dla porównania wsadziłam Silver Dollar.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:08, 28 lis 2011

Do góry
Jeśli ziemia nie jest zmarznięta to można sadzić, jeszcze jest ciepła pogoda, więc sadziłam przedwczoraj.
szukaj przecen i sadź

Bonsai i niwaki 12:37, 28 lis 2011

Do góry
Tak, to Anglia i chyba ogród Leonardslee - teraz mam wymianę komputera i zdjęć nie mam wszystkich jeszcze wgranych więc nie mogę zlokalizować. Pokażę jeszcze jak będę miała dostęp.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:10, 28 lis 2011

Do góry
Pod starymi drzewami gdzie warstwa gleby jest cieniutka, albo wręcz wcale jej nie ma - trawa z rolki przyjmie się, ale nie bardzo będzie miała gdzie się zakorzenić, więc będzie jakby "leżała" na wierzchu,
bez systematycznego podlewania zginie.

Jeśli te drzewa to nie jest ani buk, ani magnolia to można nieco dobrej ziemi nasypać (5 cm chociaż) - wtedy polepszą się warunki dla trawnika.

Radziłabym Ci kupić próchnicy lub innego żyźniejszego podłoża i rozsypać go po całej powierzchni, bo zbita i wyjałowiona gleba zniweczy wydatki na dobry trawnik, który będzie marniał i całościowo lekko przekopać, wymieszać wszystko i przegrabić oraz uwałować.

No i trzeba podlewać bo pod korona drzewa deszcz nie będzie docierał i trawa uschnie z czasem.

Przed zimą trzeba też zgrabić z trawnika liście. Sa u na na ten temat porady, w razie czego pytaj a podam linki.

Innym dobrym pomysłem jest wydzielenie wyspy w bezpośrednim sąsiedztwie pnia drzewa i posadzenie tam albo roślin okrywowych typu, irgi, runianka japońska, brunnera, hosty lub inne albo tylko wysypanie korą lub inna ściółką.

Tutaj pokazuję jak to się robi. Wycinasz kant trawnika specjalnym narzędziem (są u nas w ogrodowiskowym sklepie) i masz ładnie utrzymany trawnik pod drzewem.

Kwiaty w moim ogrodzie 11:59, 28 lis 2011

Do góry
Janku, co tam u Ciebie słychać w ogrodzie? Dalie i mieczyki wykopane?
Jakie masz plany na zimę?
ogrodoweimpresjejolki 11:56, 28 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Mało kto dekoruje wtedy kiedy powinno się, czyli pierwszego dnia Adwentu. Ja także się spóźniam

Dla mnie to ma znaczenie
ogrodoweimpresjejolki 11:49, 28 lis 2011

Do góry
Mało kto dekoruje wtedy kiedy powinno się, czyli pierwszego dnia Adwentu. Ja także się spóźniam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies