Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Gardenarium 13:08, 28 lis 2011

Jeśli ziemia nie jest zmarznięta to można sadzić, jeszcze jest ciepła pogoda, więc sadziłam przedwczoraj.
szukaj przecen i sadź

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:26, 28 lis 2011

Co do hortensji Phantom i Limelight - to są bardzo podobne Phantom wyrasta do 2 m i kwiaty ma większe, do 30 cm.
Limelight wydaje się być większa jeśli chodzi o krzew - do 3 m wysokości i ma mniejsze kwiaty. Nie uprawiałam jej, teraz dla porównania wsadziłam Silver Dollar.

Instagram Ogrodowiska
darunia 13:30, 28 lis 2011

Hortensja - cudo... a Pani Danusi są naprawdę przepiękne
Właśnie w piątek jeszcze wsadzałam do gruntu, dostałam Limelight i nie chciałam by zmarzła w donicy

Gardenarium 13:35, 28 lis 2011

Darunia, zaglądałaś we wsteczne stronki? dziękuję.
Dziękuję też dziewczynom za dyskusję pozytywną o sklepie ogrodowiskowym

Instagram Ogrodowiska
ola 13:37, 28 lis 2011

Ja bardzo chciałam mieć u siebie Lomeligtkę ale nie mieli jej w szkółce więc kupiłam Phantomkę.
Jeśli przeżyje atak podziemnych pożeraczy (zaraz po jej posadzeniu wokół powstały kręgi przerytej ziemii aż bidula obwiędła) to porobię zdjęcia i porównamy obie odmiany.
Gardenarium 13:38, 28 lis 2011

agniecha973 napisał(a)
Podkręcona ogrodowiskowym szałem sadzenia cebulek przeszukuję allegro w poszukiwaniu czegoś taniego a ładnego. Natknęłam się na następujący opis tulipanów: "TULIPANY DŁUGOKWITNĄCE W KOLORACH. SPECJALNE DŁUGOKWITNĄCE ODMIANY. DUŻY ROZMIAR CEBUL 11-14cm obwodu."
A na dodatek: "Rosliny wieloletnie - nie wykopujemy ich na zimę."
Czy takie cudo istnieje czy to tylko chwyt marketingowy? Nie podano nazwy odmian. Jak długo kwitnie zazwyczaj tulipan?
Pozdrawiam

Tulipany kwitną kilka dni, jeśli ciepło i gorąco to nie dłużej niż tydzień. Dlatego sadzimy różne odmiany żeby to kwitnienie przedłużyć.
To chwyt, pewnie wyprzedają byle co Tak myślę bo o tej porze to zostało to co nie poszło w sezonie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:39, 28 lis 2011

ola napisał(a)
Ja bardzo chciałam mieć u siebie Lomeligtkę ale nie mieli jej w szkółce więc kupiłam Phantomkę.
Jeśli przeżyje atak podziemnych pożeraczy (zaraz po jej posadzeniu wokół powstały kręgi przerytej ziemii aż bidula obwiędła) to porobię zdjęcia i porównamy obie odmiany.

No pewnie, podlewaj ja jeszcze teraz bo było sucho a ona z ziemi suchej nie pociągnie wody.

Instagram Ogrodowiska
ola 13:47, 28 lis 2011

Jest bardzo sucho, wszędzie. Aż się serce kroi, już kilka dni chodzę z polewaczką po ogrodzie, aż sąsiedzi tak dziwnie na mnie patrzą, wariatka jakaś, pewnie myślą albo ma za dużo kasy, że tak wodą szafuje.
darunia 13:52, 28 lis 2011

gardenarium napisał(a)
Darunia, zaglądałaś we wsteczne stronki? dziękuję.
Dziękuję też dziewczynom za dyskusję pozytywną o sklepie ogrodowiskowym

oczywiście, że tak, ale nie tak bardzo dokładnie bo mam zbyt mało czasu...

darunia 14:27, 28 lis 2011

Na forum trafiłam całkiem przez przypadek i powiem szczerze,że jest poprostu boskie. Wątki ciekawe, fajne ogrody. Więc muszę zabrać się za swój ogród.
Drodzy forumowicze - co uważacie o sadzeniu roślin w listopadzie???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies