Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Mój mały raj na ziemi :) 19:34, 16 sty 2012

Do góry
Anula, czyli ta kalina na pniu jest ozdobna z liści i nie kwitnie ?????
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:27, 16 sty 2012

Do góry
No więc sami widzicie - wycieczka do Strzegomia mnie czeka Raczej nie będę sama rzeźbić w skale, ale poszukam czegoś gotowego, albo ewentualnie zamówię zrobienie odpowiedniego kształtu. Zobaczymy, co będzie dostepne na miejscu. Kule z Obi to opcja tańsza i od ręki, ale niestety nie dla mnie...

Asiu, każdy ma swój styl i każdemu co innego się podoba - i dobrze! Przynajmniej jest różnorodnie !
Beatko no właśnie najczęściej mam problem, że za dużo mi się podoba .
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:24, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dzięki Beatko! To projektowanie to strasznie trudna sprawa, a katalog roślin taaaaki gruby .

Agnieszko - projekt już masz! Teraz wystarczy przefiltrować katalog pod odpowiednim kątem i prawie gotowe
Katalog nie jest taki gruby jak się wie - co się chce
Mój mały raj na ziemi :) 18:23, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Cukiereczek to kalina szczepiona na pniu.
Jest u mnie pierwszą zimę i stoi akurat w przeciągu....
zaczęła już wypuszczać pączki, więc dzisiaj ją opatuliłam

Anula, a masz jakieś zdjęcia dzisiejszego cukiereczka bez opakowania? Podobają mi się kaliny, ale jako krzewy nie bardzo pasują do tych moich nowoczesności. Ale taka na pniu - to by było coś! Nie widziałam w żadnej lokalnej szkółce, ale od czego jest internet

bardzo proszę !
krzew mam za domem, a ta na kiju jest ozdobna z liści. Ma takie grube, mięsiste listki, żółto-zielone. Ale nie znam (...) nazwy...

Mój mały raj na ziemi :) 17:57, 16 sty 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

Cukiereczek to kalina szczepiona na pniu.
Jest u mnie pierwszą zimę i stoi akurat w przeciągu....
zaczęła już wypuszczać pączki, więc dzisiaj ją opatuliłam

Anula, a masz jakieś zdjęcia dzisiejszego cukiereczka bez opakowania? Podobają mi się kaliny, ale jako krzewy nie bardzo pasują do tych moich nowoczesności. Ale taka na pniu - to by było coś! Nie widziałam w żadnej lokalnej szkółce, ale od czego jest internet
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:52, 16 sty 2012

Do góry
Dzięki Beatko! To projektowanie to strasznie trudna sprawa, a katalog roślin taaaaki gruby .
Kubusiowo 17:49, 16 sty 2012

Do góry
Gosiu, ale mieliście wspaniałą zabawę na śnieżku! Zazdraszczam - u nas ferie i zero śniegu, buuuu!
Widziałam jak szalejesz projektowo u Iwci i innych, ale jak znajdziesz chwilkę, zajrzyj też do mnie, cooo...? Wiem, że u mnie nie takie klimaty jak lubisz, ale przyda się Twoja rada
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:47, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)]
A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Według mnie bardzo fajny zamysł i projekt! Prosto i na temat
Zakątek pasujący do pozostaych części ogrodu. Mnie sie baaaardzo podoba.
Mój przyszły ogród 17:45, 16 sty 2012

Do góry
Iwcia, no dziewczyny się rozszalały - projekty fantastyczne! Pomysł ławeczki pod oknem wkomponowanej w rabatę bardzo mi się podoba. Przecież możesz mieć drugą ławeczkę, oprócz tej na tarasie Będziesz wybierać zależnie od humoru
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:37, 16 sty 2012

Do góry
Kochani wszyscy, bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady. Te granitowe słupki z Obi są przedobrzone - oglądam właśnie katalog Ogród 2011 - nie ma takich, jakie pokazuje Gosia. Kule z Obi miały być ze względu na swą cenę. Ale mam blisko do Strzegomia, a tam kamieniarz na kamieniarzu i kamieniarzem pogania, więc postaram się wynaleźć coś większego za rozsądną cenę.
Dlatego Gosiu i Przemku będę szukać i słupków i kul - zobaczymy które łatwiej znaleźć i taniej

Magnolio - zamierzam się trzymać nasadzeń po okręgu przy tym ciurkadełku. Co myślisz o projekciku nasadzeń Sylwii? A jeśli chodzi o jakiś zbiorniczek wodny jak u Anuli - jakieś 10-12m od tego miejsca z ławką i ciurkadełkiem będzie (tylko na pewno nie w tym sezonie) oczko wodne z małym drewnianym tarasem na leżaczek. Dlatego tutaj tylko ciurkadełko
Brakuje całościowego planu ogrodu Ze względu na rozmiary trudno mi go stworzyć...

Anula no mądruj się, mądruj! Przecież Cię o to prosiłam! "Na czuja" masz piękny ogród, więc dzięki za wszystkie pomysły! Ja tego "czuja" mam stanowczo za mało...

Przemku zaryzykuję z tym kołem. Postaram się oba koła zrobić na raz i zobaczymy jaki będzie efekt. Ocenisz po obejrzeniu zdjęć. Jak nie będzie grało - to tylko kwestia przełożenia ekobordu .

Sylwia lawendę wymysliłam, żeby nie było tak sztywno. Gosia pisała, że brakuje kwiatów.
Mój mały raj na ziemi :) 13:49, 16 sty 2012

Do góry
Anula, u Ciebie czy zimowo czy nie - zawsze pięknie! A co to za roślinka taki biały opatulony cukiereczek na ostatnim zdjęciu?
Jako doświadczona projektantka zerknij do mnie w wolnej chwilce, str.38, albo dalej
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:46, 16 sty 2012

Do góry
Gosiu to jest ta informacja, której potrzebowałam! W takim razie projekt Sylwii nr 2 jest jak najbardziej aktualny. Czy zerkniesz na niego doświadczonym okiem i coś dodasz? Zerknij też proszę na moją do Sylwii odpowiedź jeśli możesz

Przemku to koło jest tam celowo. Drugie takie będzie przy innej rabacie, więc właśnie żeby tamto miało swoje uzasadnienie - wymyśliłam to. Tamto koło ma być też wyżwirowane, ale większe, z bukiem czerwonolistnym na środku i kilkoma kulami bukszpanowymi i cisowymi różnej wielkości. Będzie w odległości ok.25m od tego z ciurkadełkiem (duży mam ogród ). I co Ty na to? Myślisz, że to zły pomysł?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:57, 16 sty 2012

Do góry
No właśnie Sylwuś nie wiem do końca, jak tam z tym słońcem będzie... Teraz jest patelnia, ale i serby i donica dadzą cień -południe jest za nimi. Zachodnie słoneczko przysłoni altana. Myślę, że powinnam zrobić dwa projekty samej roślinności - do słońca i do częsciowego cienia. Serby i donica będą pierwsze w marcu/kwietniu - poobserwuję jak tam jest z nasłonecznieniem i wtedy kupię pozostałe rośliny. Czy to rozsądny pomysł?
Twoja druga propozycja super! Nawet bardziej mi się podoba niż pierwsza Chyba wolałabym, żeby jednak docierało tam słoneczko Którą trzmielinkę polecasz do donicy - blondy jak Danusia? Podoba mi się złote hakone, tylko nie wiem, czy nie zarośnie bukszpanów?
Tam, gdzie dałaś hortensje Danusia radzi rząd rh i rząd hortensji. Z kolei Gosia - tam gdzie trawy, żeby dodać hortensje. Podpowiedz jak to połączyć... Plisss
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:39, 16 sty 2012

Do góry
Moją donicę planuję na 1m szerokości, to pewnie też trzeba by styropianem ocieplić. Muszę mojego M.jako głównego wykonawcę - uświadomić w tym temacie Dzięki, że zwróciłaś mi na to uwagę! Trudno byłoby potem naprawić takie niedopatrzenie.
Najlepsze życzenia urodzinowe dla Laurki (ślicznie zdrabniasz jej imię) !
Nasz mały raj na ziemi :) 12:32, 16 sty 2012

Do góry
Ale Wam fajnie z tym śnieżkiem! A u nas jak na złość - poczatek ferii i zero śniegu Natusia zobaczy co to prawdziwa zima, bo w tym roku bardzo spóźniona
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:29, 16 sty 2012

Do góry
Ależ czysto bielutko i tak spokojnie u Ciebie A u nas jak na złość - poczatek ferii i zero śniegu Ten pierwszy śnieżek zawsze cieszy nawet zwierzaki, później już niekoniecznie Twój Ogród wygląda jak z bajki - i są następne super fotki do wizytówki!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:17, 16 sty 2012

Do góry
GabiK - na razie mam taką donicę doklejoną do tarasu, wymurowana jest z najzwyklejszego bloczka betonowego, porządnie zabezpieczona dysperbitem (jak fundamenty domu) ale nie jest ocieplona. Ubiegłej zimy nic w niej nie przemarzło. Myślisz, że ta donica, którą teraz planuję powinna być ocieplona? Jest 2 razy mniejsza od tej koło domu i "w polu".......
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 12:11, 16 sty 2012

Do góry
Witaj Aniu!
Też zaczynam przeróbki - na papierze na razie, więc za bardzo nie doradzę, bo sama tych rad potrzebuję... A że i ja mam do zmiany taką właśnie dużą rabatę typu misz-masz będę podglądać Twoje poczynania Powodzenia !
Mój przyszły ogród 12:04, 16 sty 2012

Do góry
O hakuro-nishiki potwierdzam - rośnie jak szalona i przez to jest trochę taka nieuporządkowana. Moje pienne stanowczo za rzeadko przycinałam (3 razy w roku). Ola z Ogrodomanii Oli przycina co miesiąc i to jest chyba konieczność. Nie sadziłabym jej na froncie. Jest tyle innych pięknych form na pniu - trzmieliny, cisy
Mój przyszły ogród 10:58, 16 sty 2012

Do góry
Iwcia napisał(a)

??? To już nic nie wiem. Od dziś zbieram na ogrodnika

Iwcia, nie zbieraj... Chyba że zatrudnisz gardenarium Wiekszośc ogrodników z którymi ja miałam do czynienia trudno by nazwać fachowcami .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies