Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

laurowisnia 16:23, 16 sty 2012

Wieloszko, pierwsze Twoje zdjęcia z ogrodu przyciągają jak magnes, chce się więcej i jeszcze wiecej oglądać. Po ich obejrzeniu zamieniłabym chetnie swój ogród w taki geometryczny i poukładany tylko co zrobić ze starym, też trudno go zostawić.
Ostatni projekt bardzo udany, ja dałabym koło bukszpanów jeden gatunek np. trawkę zielono-białą.
anula_wn 16:29, 16 sty 2012

a mi pomysł z kulkami się podoba tylko nie powinny być za małe.... a te granitowe słupki chyba nie są za duże.... Aga ma wielki ogród, muszą być wyraziste formy. Wg mnie.
shrekol 16:50, 16 sty 2012

Aniu kule z OBI jak pisa Sebek też nie są zbyt wielkie zawsze u kamieniarza można zamówić ......tylko wtedy cena już też jest inna
anula_wn 17:00, 16 sty 2012

no ja myślę, że aby był efekt warto zapłacić..... zrobić późnie,j ale mieć efekt o jaki nam chodzi
co sądzisz Przemku?
bo tutaj maleństwa znikną....a jak dojdą roślinki to je zdominują.... ale ja się nie znam , co nieustannie podkreślam! działam na czuja
anula_wn 17:02, 16 sty 2012

aaaa , a to koło z kulkami fajnie przełamuje te proste kąty właśnie

uciekam i już się nie mądruję !
Pszczelarnia 17:08, 16 sty 2012

Te kule z OBI są małe. Wieloszko, do swoich obszarów potrzebujesz czegoś "bardziej większego".
Syla 17:16, 16 sty 2012

Z tej lawendy to bym jednak zrezygnowała w donicy..... za duży przepych , a trzmielina może być Emerald'n Gold - liście ciemnozielone z dominującym żółtym marginesem....
Wieloszka 17:37, 16 sty 2012

Kochani wszyscy, bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady. Te granitowe słupki z Obi są przedobrzone - oglądam właśnie katalog Ogród 2011 - nie ma takich, jakie pokazuje Gosia. Kule z Obi miały być ze względu na swą cenę. Ale mam blisko do Strzegomia, a tam kamieniarz na kamieniarzu i kamieniarzem pogania, więc postaram się wynaleźć coś większego za rozsądną cenę.
Dlatego Gosiu i Przemku będę szukać i słupków i kul - zobaczymy które łatwiej znaleźć i taniej

Magnolio - zamierzam się trzymać nasadzeń po okręgu przy tym ciurkadełku. Co myślisz o projekciku nasadzeń Sylwii? A jeśli chodzi o jakiś zbiorniczek wodny jak u Anuli - jakieś 10-12m od tego miejsca z ławką i ciurkadełkiem będzie (tylko na pewno nie w tym sezonie) oczko wodne z małym drewnianym tarasem na leżaczek. Dlatego tutaj tylko ciurkadełko
Brakuje całościowego planu ogrodu Ze względu na rozmiary trudno mi go stworzyć...

Anula no mądruj się, mądruj! Przecież Cię o to prosiłam! "Na czuja" masz piękny ogród, więc dzięki za wszystkie pomysły! Ja tego "czuja" mam stanowczo za mało...

Przemku zaryzykuję z tym kołem. Postaram się oba koła zrobić na raz i zobaczymy jaki będzie efekt. Ocenisz po obejrzeniu zdjęć. Jak nie będzie grało - to tylko kwestia przełożenia ekobordu .

Sylwia lawendę wymysliłam, żeby nie było tak sztywno. Gosia pisała, że brakuje kwiatów.
BEATA_S 17:47, 16 sty 2012

Wieloszka napisał(a)]
A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Według mnie bardzo fajny zamysł i projekt! Prosto i na temat
Zakątek pasujący do pozostaych części ogrodu. Mnie sie baaaardzo podoba.
Wieloszka 17:52, 16 sty 2012

Dzięki Beatko! To projektowanie to strasznie trudna sprawa, a katalog roślin taaaaki gruby .