Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 12:39, 16 sty 2012

Moją donicę planuję na 1m szerokości, to pewnie też trzeba by styropianem ocieplić. Muszę mojego M.jako głównego wykonawcę - uświadomić w tym temacie Dzięki, że zwróciłaś mi na to uwagę! Trudno byłoby potem naprawić takie niedopatrzenie.
Najlepsze życzenia urodzinowe dla Laurki (ślicznie zdrabniasz jej imię) !
Syla 12:40, 16 sty 2012

Nie wiedziałam , że tam tyle słońca ....... zamiast hosty , runianka oraz ilex golen gem.....
W donicach , bukszpan kulki, trzmielina, lawenda.........

Pozwoliłam sobie przedłużyć jeszcze żywopłocik z bukszpanu .....

Wieloszka 12:57, 16 sty 2012

No właśnie Sylwuś nie wiem do końca, jak tam z tym słońcem będzie... Teraz jest patelnia, ale i serby i donica dadzą cień -południe jest za nimi. Zachodnie słoneczko przysłoni altana. Myślę, że powinnam zrobić dwa projekty samej roślinności - do słońca i do częsciowego cienia. Serby i donica będą pierwsze w marcu/kwietniu - poobserwuję jak tam jest z nasłonecznieniem i wtedy kupię pozostałe rośliny. Czy to rozsądny pomysł?
Twoja druga propozycja super! Nawet bardziej mi się podoba niż pierwsza Chyba wolałabym, żeby jednak docierało tam słoneczko Którą trzmielinkę polecasz do donicy - blondy jak Danusia? Podoba mi się złote hakone, tylko nie wiem, czy nie zarośnie bukszpanów?
Tam, gdzie dałaś hortensje Danusia radzi rząd rh i rząd hortensji. Z kolei Gosia - tam gdzie trawy, żeby dodać hortensje. Podpowiedz jak to połączyć... Plisss
goniak 13:15, 16 sty 2012

Według mnie to jest stanowisko słoneczne i to nawet bardzo
Słońce latem jest bardzo wysoko i nie ma co liczyć na cień, póki co
shrekol 13:17, 16 sty 2012

Agnieszko popatrzyłem na Twój ogród masz w nim bardzo fajną konsekwencję rabatową prostokąty kwadraty ostre kąty i to koło mi zupełnie tam nie pasuje, jednak zrobił bym kwadrat i dał zamiast kul na źródełko słupki co są w OBI aby konsekwencje trzymać w całej realizacji ławka, altana, rabata i kamienne płyty prostokątne również ułożone w geometryczny kształt
Wieloszka 13:46, 16 sty 2012

Gosiu to jest ta informacja, której potrzebowałam! W takim razie projekt Sylwii nr 2 jest jak najbardziej aktualny. Czy zerkniesz na niego doświadczonym okiem i coś dodasz? Zerknij też proszę na moją do Sylwii odpowiedź jeśli możesz

Przemku to koło jest tam celowo. Drugie takie będzie przy innej rabacie, więc właśnie żeby tamto miało swoje uzasadnienie - wymyśliłam to. Tamto koło ma być też wyżwirowane, ale większe, z bukiem czerwonolistnym na środku i kilkoma kulami bukszpanowymi i cisowymi różnej wielkości. Będzie w odległości ok.25m od tego z ciurkadełkiem (duży mam ogród ). I co Ty na to? Myślisz, że to zły pomysł?
magnolia 13:59, 16 sty 2012

bardzo fajny projekt Ci wyszedł. Teraz tylko go nie 'przedobrz' (chyba jakoś inaczej powinnam to napisać).
Masz ogród nowoczesny, geometryczny i ten nowy pomysł też jest taki. Ja osobiście nie wstawiałabym tam koła, trzymałabym się kantów, ale myślę że ono nie gryzie się z otoczeniem. Tylko nie zamazuj go miękkimi kształtami nasadzeń, nie faluj. Jak obierasz koło, to operuj w nasadzeniach okręgami, wycinkami okręgów itp.
Co do wody- wg. mnie kule kamienne są fajne,na inne kształty z Obi trzeba uważać bo niektóre są mocno przegadane, zbyt fikuśne. Z woda jeszcze można by się pobawić tak, żeby zrobić płytki, mały zbiornik, wyłożyć go otoczakami, tak żeby wody nad nimi było 5-10 cm, a woda do tego zbiornika wlewałaby się taka metalową, szeroką wylewką ( trochę jak w planuje Anula). Ale to sporo roboty.
anula_wn 14:09, 16 sty 2012

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Aga, ja się za bardzo nie znam, więc trudno mi doradzać.... ale wg mnie zrobiłaś cacuszko! super klarownie to wyglada.
Bukszpany w donicy podsadziłabym żurawkami , w zal. od tego jaka to strona świata, bo może citronnele lub jakieś czerwone? np. http://www.akwojtas.pl/index.php?cmd=product&gid=226

w żwirku można dać trawy i/lub kulki bukszpanowe (Danusia robiła kiedyś taki proj., chyba Ania (Ana_art) coś podobnego u sibie ma mieć ale z bonzajem) , tylko nie mogą wysłonić ciurkadła...

reszta jest śliczna !
goniak 14:31, 16 sty 2012

Mnie też od zawsze podobały się kule, dopóki nie zrobiłam tych klocków
Zgadzam się z magnolią, że inne wzory są bardzo ''przedobrzone''

shrekol 15:44, 16 sty 2012

Oooo Gosiu właśnie o te proste słupki mi chodziło chyba do Agnieszki ogrodu by super pasowały, Agnieszko jeśli będzie drugie koło to może będzie dobrze choć chyba ja jednak już bym konsekwętnie trzymał sie prostych kątów