Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Różaneczniki - choroby i szkodniki 20:05, 28 maj 2013

Do góry
gleameil napisał(a)
I ja niestety mam chyba problem z rododendronem, jest to odmiana Smirnovi. Poniżej dwa zdjęcia.

Tak na szybko to chciałem mu wyciąć te zwiędnięte pędy. Coś mu dolega, ale nie mam pojęcia co i dlaczego tak się dzieje. Wsadzony razem z dziesięcioma pozostałymi był miesiąc temu, kupiony w teoretycznie jednej z najlepszych szkółek u Pana Jana Ciepłuchy. Inne pięknie kwitną, pięknie się rozkrzewiają, a ten coś świruje.
Najgorzej jest z tą prawą stroną.

Bardzo proszę o pomoc.

Nie chcę zawracać głowy Bogdzi, bo ona ma co robić.

Chyba za głęboko przysypany jest.
Mój 4 arowy azyl... 20:01, 28 maj 2013

Do góry
Całą noc i do południa lało! Po południu mżawka i ziąb, ledwie 9 st.C. Wyjazd na działkę odłożony, a szkoda, bo pracy jeszcze sporo.
Wczorajsze fotki
Piaskowiec

Rogownica

Żurawki
pomoc przy projektowaniu 19:54, 28 maj 2013

Do góry
Witajcie. Jestem tutaj nowa. Zaglądam do OGRODOWISKA codziennie, by podziwiać Wasze piękne ogrody. Jestem również posiadaczką ogrodu, mam działkę 12 arową, na której stoi domek i rośnie kilka krzewów. Jedną stronę działki jakoś zagospodarowałam, natomiast nie mam pojecia co zrobić przed domem.

Mam nadzieję, że coś mi doradzicie. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Cis - Taxus 19:54, 28 maj 2013

Do góry
Kto wie, co to się może dziać z cisami?
Mam mały, dwu-trzyletni zywopłot z cisa hicksii. Po ostatnim ochłodzeniu (chociaż jakiegoś mrozu nie odnotowałam, w okolicach zera raz w nocy czy dwa) u większości egzemplarzy, z pięknych jasnozielonych przyrostów zrobiły się pobrązowiałe, opadłe flaczki. Czy to od zimna? Czy te przyrosty się jakoś zregenerują, czy raczej oskubać je, bo brzydko to wygląda? Czy mimo wszystko będa rosły dalej, czy na straty je spisać?

Dla porównania- zdrowy szpalerek
Ogród - Azyl Amatora 19:54, 28 maj 2013

Do góry
Robertop napisał(a)

/quote]

Jak to byś narysował w skali 1:100 to Ci wyjdą te pola z roślinami strasznie wielkie, możesz zrobić mniejsze poletka, podziel je jeszcze łądnie, cos jak tutaj.

Różne rośliny np. liściaste odcienie zieleni, cis i bukszpan będzie drogi.

Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 19:53, 28 maj 2013

Do góry
Roślinki koło studni, łądnie kwitną

I skrzyneczki na oknach inspirowane ogrodowiskiem:

Chelsea Flower Show 2013 19:53, 28 maj 2013

Do góry
Ja w kulach bukszpanowych zakochałem się od czasu kiedy pierwszy raz zobaczyłem zdjęcia z tego ogrodu - CFS 2010 - Tom Stuart-Smith.

Racja, one jak widać na załączonym obrazku świetnie sprawdzają się również właśnie w ogrodach imitujących naturę.
Wracając do Chelsea, to przeglądając zdjęcia na Ogrodowisku, czy na RHS wydaje mi się, że tegoroczne Chelsea nie pobiło chociażby zeszłorocznego. Ale kilka ogrodów jest naprawdę inspirujących jak np. The Brewin Dolphin Garden czy Stop the Spread.
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 19:52, 28 maj 2013

Do góry
Krzak aroni i pigwowca planuje na jesień przesadzić do sadu, a na ich miejsce wsadzić brzozy Strasznie się na nie uparłam. Zlikwiduje też maliny przed żywopłotem, tzn przeniosę. Myślałam żeby posadzić dalej thuje ale może jakieś iglaki i przy nich postawię ławeczkę, będzie tutaj słońce rano, będę miała miejsce na poranną kawkę, bo taras mam od strony zachodniej. No właśnie i na rabacie przy tarasie też chyba by się przydał jakiś zimozielony, co myślicie?

Pokaże też Wam moje skrzynie, powinnam je jeszcze pomalować, ale pogoda nie sprzyja.

Ogród niby nowoczesny ale... 19:51, 28 maj 2013

Do góry
Na początek towarzysze mojej podróży....

The Beatles , z każdej doniczki trawkę podzieliłam na 6-7 sadzonek.

i reszta...stipa, frosted, miskat i karmnik...a i carex everillo

Ogród Nebel 19:44, 28 maj 2013

Do góry
nebel napisał(a)

Dzisiaj dostałam w prezencie od Moniki coś tak pięknego
Lubię fiolet, nie tylko w ogrodzie. Za parę dni posadzę ją w ogordzie... ale na razie będzie stała u mnie na werandzie.
...śliczny...i w towarzystwie dzwoneczka...tak jak lubisz.
Clematisy jak marzenie...jeden mamy wspólny.
Ogród nad Rozlewiskiem 19:44, 28 maj 2013

Do góry
Podczas tej przedwieczornej rowerowej wycieczki spotkaliśmy bobry.
Zdjęcia kiepskiej jakości, bo niedostateczna ilość światła już była.

Tu -musicie wierzyć mi na słowo - bóbr się obejrzał i nas dostrzegł.

Wcale się na nasz widok nie przestraszył. Niespiesznie wszedł do wody i równie niespiesznie odpłynął.
Nasz ogród, my i psiarnia:) 19:42, 28 maj 2013

Do góry
Dziś z powodu deszczu prace daleko się nie posunęły, ale rabaty częściowo już widać - pokażę jutro lub w czwartek bo dziś siedzę w pracy

Może się ktoś zlituje i pomoże mi w urządzeniu tej rabaty:

To miejsce jest od frontu domu, powinno być reprezentacyjne..
Pn-zach. Raczej nasłoneczniona, 3/4 rabaty od płotu w słońcu, 1/4 zacieniona przez dom. Rabata sucha- muszą być rośliny raczej sucholubne, choć podlewać jesteśmy gotowi (nawodnienia tu nie dociągnęliśmy).To miejsce nawiedzane jest dość intensywnie przez psiaki. Myślałam by nawrzucać tam głazów, by psiaki unikały biegania po roślinach.
Ten świerk mimo że sadziliśmy z 10 workami ziemi dla iglaków padł nam ( to świerk świąteczny)
Ziemia ma pH 6-7, jest piaszczysto-gliniasta.

Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 19:41, 28 maj 2013

Do góry
Chciałabym troche dobrych rad. Najpierw jakie zimozielone wsadzić między róże żeby nie wyglądała ta rabata tak łyso? Mam tam strasznie namieszane: 4 róże, bukszpan - któy na razie jest strasznie rozczochrany, ale przytne go w stożek (albo coś na kształt na początku ), iglaka na niskim pieńku i głóg, są tam też dwi pęcherznice, krzewuszki. Mam w planach trochę ją zmienić ale to dopiero jak róże przestaną kwitnąć.

Robię oddzielenie sadu, tzn na razie sadku żywopłotem z bukszpanu. Wsadziłam go teraz, bo teściowa robi jakieś rewolucje u siebie, wykopała je więc je przygarnęłam, mam nadzieje że się przyjmą. Teraz pytanie przyciąć je już teraz czy w czercu? Bo na razie wyglądają strasznie

Ogród nad Rozlewiskiem 19:40, 28 maj 2013

Do góry
Majowe rozlewiska Bugu w okolicach Nura. Wraz z M. podziwialiśmy je o przedwieczornej porze.

Rododendronowy ogród II. 19:39, 28 maj 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Coś pięknego
Rododendronowy ogród II. 19:35, 28 maj 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bożenko orliki cudne kupiłaś,nie mogę się napatrzeć na Twój ogród a powiedz prosze brzozy które są u Ciebie to jakaś odmiana czy te pospolite?
Ogród nad Rozlewiskiem 19:33, 28 maj 2013

Do góry
Codzienna toaleta:

Rododendronowy ogród II. 19:31, 28 maj 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
I ja te cuda widziałam ledwo 3 dni temu! Przepiękne
Bożenko, jak sie udało wczorajsze dogrywanie Mai? Nie zaglądałam, a pewnie pisałaś...

Pamiętasz może juz jak sie zwie ten jasny w tle, o tutaj?

Już wczoraj Ci napisałam --Laschegold
Ogród średniowieczny i nie tylko 19:28, 28 maj 2013

Do góry
Jan Paweł II i Generał Sikorski

i średniowieczny od środka, trochę jak w buszu, ale pracuję nad chwastami nieustannie
Mój kawałek raju II 19:28, 28 maj 2013

Do góry
A na tarasie donice, donice, donice...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies