Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród II. 17:34, 28 maj 2013

Do góry
No to daję zdjecia , jak leci...nie wiem czy nie sa podobne do tych co juz były...

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 17:32, 28 maj 2013

Do góry
Witam serdecznie Jakiś czas temu sadziłem borówkę, całe sadzenie odbyło się według sztuki ogrodniczej- wystarczająco duże doły, odpowiednie podłoże itp. Na dwóch odmianach borówki zaczęły się przebarwiać na rudobrązowy kolor- jednak nie są uschnięte. Co może być przyczyną takich zmian? Czyżby odczyn gleby zmieniał kolor liści? Czy jest to naturalne i nie muszę się martwić ? Proszę o pomoc
Mazury i mój kawałek ziemi 17:30, 28 maj 2013

Do góry
Kilka fotek z szybkiego dzisiejszego spaceru .Wieje ,pada jesień w maju .
i kolejne a myślałam że nie mam orlików a jednak są

Azalia
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 17:23, 28 maj 2013

Do góry
Witaj Michaelu,

Właśnie wróciłam z ogródka, pomierzyłam co trzeba i poniżej przedstawiam wymiary moich 3 rabat.
To co podałam na wstępie, to widać, że bardzo "na oko" było.

Miejsce przy śmietniku raczej nie będzie uczęszczane, dostęp do tego miejsca jest też z zewnątrz.

Swoją drogą... masz piękne roślinki w ogródku.

Pozdrawiam
ogrodoweimpresjejolki 17:22, 28 maj 2013

Do góry
Joliczku! Dla Ciebie moja serduszka z piwonią! Dobrze,że chociaż wirtualnie możesz poczuć się wolna od problemów!
Ściskam i Twojej zwyżkującej formy oczekuję, bo ogrodowe spotkania trzeba zrealizować!

Rododendronowy ogród II. 17:21, 28 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
A ja poczekam z pytaniami jak odpoczniesz Bogdziu pozdrawiam

Sliczne zdjecie.pytaj Aniu , może będe wiedziała ,ale Ty i tak wiesz wszystko.
Moje zmagania ogrodowe 17:20, 28 maj 2013

Do góry
Dziś u mnie chyba jakaś spóźniona Zośka, zimnica okropna
Tylko zdjęcie z balkonu na warzywka, z daleka nie widać, ze nie zdążyłam wypielić

Pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 17:18, 28 maj 2013

Do góry
Elfik napisał(a)
Bożenko, każdy maraton ma metę, mam nadzieję, że jesteś na finiszu i otrzymasz laury! Pozdrawiam serdecznie Was Oboje, życzę słoneczka i rychłego klapnięcia na leżaczek

Laurów się nie spodziewam , byle tempo się zmniejszyło to już będe zadowolona. U Ciebie tez kolorowo jak u mnie. Pozdrówka Elu.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:16, 28 maj 2013

Do góry
Spóźniłam się, ale cmokam serdecznie i życzenia zostawiam

To jego drugi sezon, rośnie w glinie. Jak coś innego pryskam czy podlewam to powojniki też... ) Bezproblemowe są powojniki z grupy montana. Tych nawet nie pryskam

Glina,słońce,wiatr...czyli mały ogródek w trudnych warunkach 17:14, 28 maj 2013

Do góry
Ciąg dalszy czas zacząć....
W majówkę zeszłego roku zbudowaliśmy własnymi siłami pergolę nad tarasem. Jej głównym celem jest zacienienie tarasu i okna salonu, przez duże przeszklenie latem cały parter strasznie się nagrzewa.
Po pergoli miały się piąć oczywiście jakieś pnącza...
Tu fotki z budowy pergoli:

a tak wyszło:

Wisterie, które rosną po bokach posadziliśmy w kwietniu, zanim powstała pergola,ale udało się postawić konstrukcje bez uszkodzenia roślin. Ta po lewej stronie rośnie trochę dalej od pergoli, i niestety gorzej rośnie; od tej strony jest przerwa między domami i są tam wieczne przeciągi.
Widać, że wiatr jej nie służy (komu służy oprócz żeglarzy?) , ta "prawa" ma się świetnie i w tym roku zakwitła.Komisyjnie policzyliśmy kwiaty - było 9 sztuk !
Oto dowód:

cdn
Mój ogród 17:14, 28 maj 2013

Do góry
Kochani witam w tę zimny i deszczowy dzień. Zapisałam się na jutro do lekarza, bo choróbsko nie przechodzi. Coś ostatnio mnie trapią różne dolegliwości. Ponieważ trochę naprstykałam fotek jak byłam ostatnio to wstawię jeszcze kilka tzw zbliżenia. Lubię je robić, chociaż do do tego trzeba mieć profesjonalny sprzęt. Ale co tam próbować zawsze można.

Klona jesionolistnego przycięłam "nap pałę" Miał taką rzadką koronę, a zależy mi na tym żeby korona się zagęściła. Już się bałam, że go przycięłam za mocno, ale wypuszcza nowe przyrosty

Czosnek karatawski zbliżenie.

Czosnki wysokie a w tle karagana syberyjska.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 17:11, 28 maj 2013

Do góry
Spóźnione ale szczere Wszystkiego najsympatyczniejszego
I kfiatuszek zostawiam...

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:09, 28 maj 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Brawo, idziemy łeb w łeb Ja też w tym tygodniu minęłam tę granicę.
Gratulacje z okazji 400 stron i czekam na kolejne fantastyczne zdjęcia z Twojego pięknego i zadbanego ogrodu

Buziaczki

A mnie tam jeszcze daleko do 400 setki...
Pozdrawiam Staruchy....
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:07, 28 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)

I robię hostowisko w miejscu gdzie dokarmiamy ptaki..... i nie będzie problemu z porządkowaniem terenu po zimie I z deptaniem zimą.... pierwsze kandydatki do przesadzenia już mam..

Oj....zaadaptowałabym jedną z nich....
Przytuliła.....
Pozdrawiam imienniczkę
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:02, 28 maj 2013

Do góry
Cieszę się, że kąpiel ptaszka płci nieznanej się spodobała... Ja też lubię oglądać jak się pucują

Czy łopatą czy łopatką to zależy tylko na kim mucha siadła i kto ma ją ochotę unicestwić

Małgosiu.. przewrotnik nie jest ekspansywny, ale jak nie zetniesz kwiatów to się wysieje A ścinać trzeba, bo potem te kwiaty są okropnie brzydkie.. ja nie ścinałam, z braku czasu (jak prawie wszytko w ogrodzie), wiec sobie się siał... a że nie pilę zbyt intensywnie we wsiowym (w zasadzie wcale) to sobie urósł i musiałam go trochę przetrzebić.. bo zagłuszał wszytko, a przywrotnik wcale taki mały nie rośnie.. on jak żurawka.... ta duża żurawka. Nie dość że kupiłam i posadziłam tego dużo, to jeszcze swojego dobra się dochowałam.. Z tego powodu w zeszłym roku zrobiłam eksmisję na kompostownik i kilka w inne miejsce... .. wiosną go lubię, zwłaszcza w deszczu lub w rosie... a jak się wybuja to go nie lubię...
To foto z końca czerwca i jest to jego drugi sezon w ogrodzie (foto 2010), popatrz jaki wysoki jest.... i się pokłada.... tu kwitnie to jakoś wygląda, a potem jest brzydki, dlatego należy to wycinać..

W kamiennym kręgu od początku 17:01, 28 maj 2013

Do góry
Basiu, ciurkadełko daje dużo radości

W kamiennym kręgu od początku 16:59, 28 maj 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Aniu, jak my lubimy zdjęcia przed i teraz... pięknie wszystko dojrzało, a kącik z kamieniami i łanem tulipanów pięknie się prezentuje.
Stukam się z Wami filiżanką z kawką [/quot

Elu, no to na zdrowie
Miło mi Cię gościć
Pokażę jeszcze jedną zmianę, którą wymusił huragan
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:58, 28 maj 2013

Do góry

Guosku, a czy rośnie może w sąsiedztwie Twojego jałowca grusza?
Jeśli tak, to masz rdzę jałowcowo-gruszową. Spokojnie, to tylko tak groźnie wygląda. Pomarańczowe paskudztwo zejdzie jeśli opryskasz jałowca preparatem na grzyby np. topsinem.
Ale to tylko doraźne rozwiązanie. Jałowiec i grusza to sąsiedztwo, które sobie szkodzi. Jeśli masz je posadzone w niedalekim sąsiedztwie trzeba wybrać.
ogrodoweimpresjejolki 16:50, 28 maj 2013

Do góry
Debra napisał(a)
W te deszczowe dni, z powodu deszczu i nie tylko, zdjęcia ukochanych miejsc w ogródku to pocieszenie, ale też i żal większy czasem, że się tam nie jest.
Leje równo, wieje, zimnica, nawet pies z domu nie chce wyjść, u Agnieszki koty poszły do piwnicy.... zima idzie, czy co?

Oj, ciężki czas dla ogrodników w każdym wymiarze, ale jak to zwykle bywa, po deszczu zawsze jest słońce i tego należy się trzymać!

No właśnie u mnie w tej chwili już nie leje i nawet przebłyskuje słoneczko jakby chciałoby się przypomnieć, że w ogóle jest Ale na horyzoncie znów granatowo szare chmury ...

Wyrywam się wirtualnie z tego smutnego miejsca gdzie jestem i cieszę oczy kwitami, bo niektóre nic sobie z tej brzydkiej pogody nie robią

Miło, że zajrzałaś

Anglia maj 2013 16:49, 28 maj 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies