dziękuję za miłe odwiedziny i tyle sympatycznych słów
no, nie mogłam się już oprzeć 'wnioskowi' Marzeny i musiałam zmienić fotkę...
Konstancjo, wolę niezdrobniale ( ale może być i inaczej...)
Alicjo witaj
Przepraszam że dopiero teraz zaglądam...
Wracając do załączonego zdjęcia jestem absolutnie za usunięciem sosny - za blisko jest domu,cieniuje,śmieci! I co najważniejsze wysysa wodę i ogranicza nasadzenia.
Świerki zostaw bo tworzą fajny klimat. Zrobiłabym chyba proste geometryczne rabaty.
1. Jak wytniesz sosny to możesz pomyśleć o rabacie przy domu na wzór projektowanej przez Danusi dla Anulki - piękne róże,bukszpany i trawki. Hortensje posadziłabym przed świerkami i otoczyła je żywopłotem z bukszpanu.
2. Odradzam pęcherznice - z biegiem lat urosną wielkie krzaczory i zabiorą ci miejsce, a to ładny kawałek przy domu.
3.Bluszcz jak najbardziej,hosty,horti i trawy - będzie pięknie.
Pod świerkami też trzeba się będzie nagimnastykować : ja regularnie spulchniam ziemię,bo świerki mają liczne drobne korzenie i wysuszają glebę!Zabierają też słońce i widać jak drzewka od strony świerków kiepsko rosną ,szukając światła.
Reflektorki schowane
Kulki przycięte, ale każda trochę inna wyszła
Chciałam za szablon wziąć formę do biszkoptu ale za mała, mus zacząć piec większe torty
Na drugi dzień zjedliśmy tradycyjne japońskie śniadanie, a następnie pan gospodarz zawiózł nas do parku z małpami. Trochę dziwnie brzmi ta nazwa po polsku
W parku żyją japońskie makaki, które słyną z tego, że w zimę (i nie tylko) kąpią się w gorących źródłach.
Od wejścia do parku trzeba przejść jakieś 1-2 kilometry drogą przez las. Co jakiś czas pojawiają się znaki z opisem unikalnych zwierząt, które tam żyją m. in. był opisany taki gatunek kozła. Akurat udało nam się go zobaczyć
Wracając spróbowaliśmy słynnych naleśników soba. Robi się je dokładnie z tych samych składników co makaron soba. W środku lody, owoce, czekolada itp. Było ok 50 rodzajów. Przepyszne
6 dnia mieliśmy pojechać do Yudanaki, przez Nagano. Ponieważ musieliśmy czekać na pociąg parę godzin postanowiliśmy też zwiedzić Nagano. Było o nim głośno w 1998 roku kiedy odbywały się tu zimowe igrzyska olimpijskie. Potem trochę wszystko przycichło.
Najsłynniejszą atrakcją turystyczną jest świątynia Zenkoji. Została ona wybudowana w 7 wieku, a potem wokół niej powstało miasto.