lustro ???? ścianka wodna ??? może tak ???? nie wiem jaki kierunek myślenia obrać ???
taras przemalowany na popiel, ogrodzenie również .... żywopłociki bukszpanowe, kulki, trawka i chortensje oraz lawenda i to co już jest tylko posadzone w innej kombinacji ?????
Kochani, mili jesteście, że nie wspominacie nic o chwastach widocznych na zdjęciach. Ale ich tam po prostu nie ma. To co widać na ziemi, to resztki krokusów, za 2 tygodnie zaschną, Hanusia grządki wygrabi i będzie lustereczko!
Dziewanna dla Was.
Witajcie w moim ogrodowym wątku!
Postaram się opisywac powstawanie i metamorfozy mojego ogrodu w miarę chronologicznie - muszę odkopac tylko stare zdjęcia i zaczynam pisac mój wirtualny, ogrodowiskowy pamiętnik
Na początek kilka zdjęc z tegorocznej, krótkiej wiosny. Później metamorfoza przedogródka
Anula dzięki Iwa dzięki...ten na czterech łapach to Karelski pies na niedzwiedzie ...co do białych czosnków może masz i rację, ale ona dla mnie takie jakiś mdłe.. Grażyna witam...gdzie można kupić takie orliki nie wiem to pozostałość po poprzednich właścicielach, były trzy kępki a teraz masa ..rozmnażają się bezproblemowo jeśli chcesz mogę się podzielić... w razie czego napisz na prv
Też uważam, że wrzosowisko tu nie pasuje. Przede wszystkim wrzosy wymagają więcej słońca (a tam są drzewa liściaste dające cień) i suchszej gleby - nie nad strumykiem, bo może być za mokro. Wrzosy wyglądają ładnie w otoczeniu drzew i krzewów iglastych, czasem niedużych brzóz, w tym miejscu mi się "gryzą".
Co tam widzę? Derenie Ivory halo,, trawy, dużo funkii, krzewuszka Monet "Verweig", tawulec pogięty "Crispa", tawula van Houttea "Pink ice", bez czarny "Pulverulenta", jaśminowiec wonny "Variegatus", po pniu drzew może się wspinac trzmielina "Silver Queen".
Najfajniejszą wg mnie kompozycją może być połączenie derenia Ivory halo + trawa miskant "Morning light" + funkie o bialo obrzeżonych liściach, wiosną łany przebiśniegów, białych szafirków, białych tulipanów. może też być parzydło blekolistne, po pniach wspina się trzmielina Silver Queen, dołem ścieli się barwinek "Gertrude Jekyll" lub fiołek motylkowaty "Albiflora", tiarella Wherryego, tawułka Irrlicht, jasnota plamista "White Nancy", może gdzieś kępa hortensji bukietowej - oczywiście biało kwitnącej - czyli wszystko w bieli i srebrze.
Uff, to chyba narazie tyle. Dobrałam Ci rośliny, które nadają się do świetlistego cienia, powinny się tam "uchować". Myślę, że coś z tego wybierzesz dla siebie. Pozdrawiam
Kostka położona i przyszła pora na garaż i wszystko co dookoła.
Teraz jest tak:
Chciałbym żeby było jakoś tak:
Potrzebuję jakieś drzewo z gęstą koroną na wysokości ok 2,5 metra, z w miarę gołym pniem i żeby z czasem korzenie nie rozwaliły mi kostki i grządek no i oczywiście za rozsądną cenę. Co możecie polecić?
Najprawdopodobniej ten mały modrzew będzie zlikwidowany z uwagi na igły, które są moją zmorą (mam już na ogrodzie modrzew wysoki na ok. 13 metrów - masakra.
Jak już usunę ten modrzew to w te miejsce miałoby przyjść takie samo drzewko jak te, o którym piszę powyżej.
Podobają mi się też drzewa spotykane na afrykańskich stepach (bujna, płaska korona jak np.
ale nie wiem czy u nas coś podobnego występuje i czy by przeżyło zimę.