Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w budowie - nieustającej 22:25, 18 maj 2013

Do góry
Dwanaście godzin w ogrodzie, piękny dzień, chociaż jak teraz sobie siedzę to wiem, że za chwilę trudno mi będzie wstać. Zrobiliśmy masę rzeczy dzisiaj, już prawie wszystko porozsadzałam i posiałam, pomidory od początku tygodnia w szklarence, przystrzygłam wszystkie bukszpany i cisy, wsadziłam sobie jałowca Horstmann, taką babę jagę w charakterze solitera na trawniku, już ma dwie rozłożone ręce.
Nie zrobiłam tylko żadnych zdjęć, mam tylko takie zrobione przez męża cichaczem, ale mi się nie podobają, oprócz tego jednego. Zrobione tuż przed zachodem słońca, tylko to po mnie zostało przy żółtej rabacie. Zaraz wstawiam.
Obiecuję sobie pofotografować, bo jest co: śliczne czosnki Purple Sensation, fioletowe wieczorniki damskie, rozkwitające irysy na króliczouszej, cała masa takich zwykłych, fioletowych, widać miały najlepsze geny, a kiedyś rosły tam różne kolory i nic z nich prawie nie zostało. No i mam śliczny materacyk i poduszki różane na ławkę tarasową, teściowa mi uszyła, miód. Więc na razie dzisiaj tylko obiecuję.

Ogród w budowie - nieustającej 22:23, 18 maj 2013

Do góry
A jak przychodza majowe przymrozki to kladziesz na krzaki wloknine?Wystarczy czy tez trzeba owijac?W tym roku wiadra i kartony wystarczyly.

Mi sie najbardziej podobaja te-to chyba bouquet rose, u tesciow

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:19, 18 maj 2013

Do góry
lustro obrośnięte bluszczem zachwyciło mnie

no to chyba już koniec zagadki ??

Kondziowy Ogród :) 22:15, 18 maj 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
I kilka zdjęć roślinek z ogrodu
trójsklepka

Przekwitnięte tulipany pod trzmielinami

a tu jeszcze całe tulipany już długo się trzymają

a tu kolejne tulipany miały być białe hi hi hi

Cofnęłam się kilka stronek i zauważyłam, że 24 Twoja trójsklepka już taka duża, moje jeszcze przy ziemi siedzą, chociaż dość sporo się rozsiało, kwiatki jednoroczne ładne, szczególnie te żółte petunie, chyba u Danusi już je widziałam wcześniej?
Puste pole z wysepką kwiatową 22:15, 18 maj 2013

Do góry
Elfik napisał(a)
Sama chciałaś. No to ja siadam w oślej ławce, a Ty tłumacz, co i jak.

Elu, na litosć b.... ! Teraz nie tnie się winorosli, zapłacze się - winorośl, nie ja!
Teraz możesz jedynie odpowiednio pędy uformować tak, aby najdłuższy ( wydaje mi się, że jest to - licząc od dołu - ten trzeci z lewej) znalazł się prawie w pozycji poziomej. Wszystkie pozostałe pędy skieruj pionowo w górę i przywiąż do siatki. Liście za kilka dni ułożą się w jednej płaszczyźnie same.
Skopiuję zdjęcie i spróbuję coś wyrysować, ok?

Edit. Przyjrzałam się ponownie i widzę, że o wiązaniu do siatki nie ma mowy, bo rośnie w pewnym od niej oddaleniu.
Potrzebne jest rusztowanie z dwóch pionowych palików w min. 1,5 - 2 m odległości z dwoma lub trzema poziomymi poprzeczkami, do których bedziesz wiązać pędy.

Skopiowałam zdjęcie, ale moje malunki (próbowałam!) nie są czytelne. Wolę odpowiadać na pytania
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:14, 18 maj 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Pojęcia nie mam, gdzie może być chłopczyk siusiający u kogoś w ogrodzie?

to jeszcze kilka fotek bo jak dam charakterystyczne to koniec będzie zabawy więc żeby łątwo nie było

jeszcze kilka zdjęć z tego uroczego ogrodu

cudny ten klon

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:10, 18 maj 2013

Do góry
reni napisał(a)
Ja nie mam pojęcia..zresztą nie znam wszystkich ogrodów ..musisz dać jeszcze podpowiedz

wydaje mi się że sporo osób zna więc dalej zdjęcia z tego ogrodu

trochę się tam bałam

ale szum wody mnie uspokajał

Moje zmagania ogrodowe 22:10, 18 maj 2013

Do góry
Wczoraj robiłam syrop w pędów sosny. Samych zdjęć podczas robienia nie udało się zrobić (kto obrywał takie świeczki, wie jak kleją się ręce), ale napiszę co i jak:
- zbiera się średniej długości pędy sosny (zbierałam do wiadra po jakiejś farbie, tak około 3/4 wiadra chyba 10 l starczyło spokojnie na duży słoik taki 4,5l), tylko nie ogołocić całego drzewa, trochę z jednego, trochę z drugiego...
- zaopatrzeni w jakieś dwie pary rękawiczek jednorazowych (szybko się sklejają i rwą, a domycie klejących rąk jest trudne) czyścimy pędy, nie trzeba zrywać całej tej brązowej otoczki, ale usunąć wszelkie pajęczynki, niteczki, ewentualne robaczki -uczciwie piszę, że czyściłam każdy pęd, zajęło mi to wczoraj około 1,5 godziny;
- układamy warstwę oczyszczonych pędów i przysypujemy cukrem, znów dość ciasno (ale też bez ubijania) i cukier - na słój 4,5 l poszedł 1 kg cukru;
- ustawiamy słój w jasnym, słonecznym miejscu i co kilka dni potrząsamy, po miesiącu można zlać przez gazę do małych buteleczek/słoiczków, w zeszłym roku na próbę część pasteryzowałam, część nie - jedne i drugie wytrzymały w piwnicy i przy początkach kaszlu podawałam dzieciakom

wczoraj było do samej góry, dziś już opadło

po odkreceniu widać, że na górze cukier się nie rozpuścił i dlatego trzeba co jakiś czas potrząsnąć

Mój 4 arowy azyl... 22:02, 18 maj 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Orliki samosiejki

i zbliżenie kwiatów aronii
Basiu te samosiejki są przepiękne, zbierz nasionka aronia też pięknie wygląda
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:01, 18 maj 2013

Do góry
Wszystkie śmieci czyli kawałki darni, gruz, kamienie należy usunąć, zbite kawałki gliny i wszelkie grudy, których nie da się rozbić również.
Następnie należy grabić, grabić, grabić, w różnych kierunkach aż ziemia sie zagęści na tyle, że buty nie będą się zapadały w podłożu a jedynie pozostawią płaski ślad.
Następnie należy teren zwałować, polać wodą, jeśli wyjdą nierówności jeszcze przegrabić i znów zwałować.
Kolejna czynność to rozsypanie nawozu i wysianie nasion, zwałowanie i przysypanie ziemią workowaną.
Kolejna czynność to delikatne podlanie aby nie wybić nasion z podłoża i utrzymywanie stanu wilgotności przez cały czas do wzejści atrawy i później również, bo młode siewki sa bardzo wrażliwe na suszę.
Taki jest mój przepis na trawnik i u mnie się sprawdza
Życzę powodzenia, bo pracy jest sporo ale satysfakcja gwarantowana
Młody trawnik według mojego przepisu wygląda tak

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:58, 18 maj 2013

Do góry
U mnie popadało tyle, co kot napłakał, ale ochłodziło się również. I grzmotów nie było. Chyba na Stargardzie się zatrzymało? W okolicach Gdańska też ponoć lunęło, a u mnie zero.
Jutro trzeba podlewać.
Wszystkim życzę przyjemnych spotkań dziś i jutro!

A takich efektów burzowych, oczywiście nie życzę nikomu!
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:58, 18 maj 2013

Do góry
a teraz mam zagadkę !!!

wczoraj byłam w pięknym ogrodzie - znacie go - więc proszę - kto wie czyj to ogród

na początek coby łatwo nie było detale

w ogrodzie przywitał mnie w przedogródku szał kolorów

a także elegancja bieli

Mój 4 arowy azyl... 21:57, 18 maj 2013

Do góry
Marcinki od Weroniki rosną jak na drożdzach

Mój 4 arowy azyl... 21:56, 18 maj 2013

Do góry
Ostatnie kwiaty bergenii
ogrodoweimpresjejolki 21:55, 18 maj 2013

Do góry
Ooo, jakie ładne „a kuku” zrobiłaś pod pergolą... Wielką mnogość roślinek masz na tej swojej działeczce. Pamiętam, jak nabywałaś kloniki, bardzo dzielnie przetrwały zimę. Jolu, jak sadzisz tulipki? Masz ich bardzo dużo, i śliczne. Ja od paru dni wykopuję koszyczki z tymi, które najwcześniej kwitły, a dużo jeszcze kwitnie. I postanowiłam, że jesienią posadzę do gruntu na wieki wieków amen. Nie będę wykopywać. Co będzie, to będzie.
Zachwyciłam się zawilcami, jak zwykle nęci to, czego się nie ma, a śliczne – ale powiało mi grozą, jak poczytałam, że takie ekspansywne. Ja zaprosiłam do ogrodu dzwonecznika i do dziś z nim walczę. Bardzo mnie zaintrygowały czosnki karatawskie, i to nawet tak bardzo, że poczytałam o nich i będę ich szukać (a jak znajdę, to wymażę z pamięci uwagę „nic nie kupować”)...
Rodusie u Ciebie śliczne, a szczególnie ten Percy Wiseman. Nie przypuszczałam, że łubin może już mieć kwiatostany – jutro pędzę zaglądnąć do mojego.

Moją wysepkę na pustym polu wzięła dziś w swoje ramiona tęcza... Dedykuję Ci Jolu jej radosne kolory mimo złowrogo wyglądających chmur i zdrówka życzę. Ten czarny szpicek, to dach mojego domu...

Mój 4 arowy azyl... 21:54, 18 maj 2013

Do góry
Orliki samosiejki

i zbliżenie kwiatów aronii
Mój kawałek raju II 21:53, 18 maj 2013

Do góry
Cd. dyskretnie ukryty kompostownik

Ławeczka którą mi Vega zasłoniła, dobra z niej aktorka cały czas wchodziła mi w kadr

rajska jabłoń w pełnym kwieciu

niezliczona ilość iglaków większych i całkiem malutkich, no i oczywiście bylin, ale jeszcze nie kwitły
tawułka chyba na żywopłocik?
jest jeszcze piękny wodospad i pięknie kwitnące rh, no ale niestety mój aparat się zbuntował, a jak przyjechałam do domu znowu działał, chyba trzeba będzie jakąś lustrzankę sobie zafundować
Ewa, Bogusia, Monika dzięki za miłe spotkanie i do następnego, może u mnie?
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:49, 18 maj 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Jaka prześliczna aranżacja z tymi kulami i niezapominajkami, bajkowo.
A orliki tyż pikne

Gabrysiu teraz to bajkowo jest a za chwilę będzie raj jak zakwitną piwonie - jeszcze pąki

a kulek Ci u mnie pod dostatkiem

Kolorowe rabaty 21:48, 18 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
I wzajemnie Marta
cos z roślinek zostawię wiem, ze te kolory lubisz

Piękny duet Miła
Ściskam tulę i dziękuję.
Mój kawałek raju II 21:46, 18 maj 2013

Do góry
Cd.Monika musiała wcześniej nas opuścić

Sunie Ewy

No i ogród
chyba daglezja
jeszcze kwitnie magnolia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies