Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ciasteczka jabłkowe 22:18, 22 lis 2011

Do góry
Ale piekarnik oczywiście nagrzany?
To właśnie tu 21:36, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Bardzo wyjątkowa ta azalia o żóltych kwiatach o ciekawym odcieniu. Nie jest taka rażąca, a delikatna. Wyobrażacie sobie łany szafirków pod nią, albo towarzystwo ciemnofioletowego różanecznika?

Muszę zapamiętać o sąsiedztwie szafirków .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:06, 22 lis 2011

Do góry
Limka napisał(a)

Trening czyni mistrza

Danusiuuuuuu - a Ty to chyba dodałaś realizacje na gardenarium?

Które? Albo nie widzę albo widziałam

nie wiem czy już nie mam sklerozy, ale nie pamiętam zdjęć z ogrodu z wrzosowiskiem i ogrodu w centrum miasta

I chyba w małych ogrodach przydomowych przybyły zdjęcia

I teraz albo rzeczywiście zdjęcia są nowe albo ja już wariuję
Ogród Magdalenka 19:23, 22 lis 2011

Do góry
A ja chyba nie polecam zielonego dachu. Przecież żeby powstał, musi powstać budynek (czytaj drewutnia) ale na jej daszek nie wystarczy rozłożyć matę z wsianymi roślinkami sucholubnymi. Musi być jakaś gleba, odpływ wody, a przede wszystkim warstwy zielonego dachu mimo wszystko.

Prymitywnie wykonany spełni swoją rolę przez dwa miesiące i trzeba go wyrzucić.

Proponuję poprawienie tej drewutni żeby była masywna i prosta i z odpowiedniej szerokości dachem.
Ogrody angielskie różne pomysły 19:15, 22 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
Jak pojedziemy do tej Anglii, to na pewno coś takiego zobaczymy. W mojej książce The English garden, o której ci kiedyś pisałam, jest cały rozdział o ogródkach kuchennych.

Napisałam pół roku temu artykuł Małe ogródki kuchenne, ale gazeta nowa co miało w niej być jeszcze nie weszła i czekam. Przydałby się

Już jest Małe ogródki kuchenne
Ogródkowe perypetie:) 19:13, 22 lis 2011

Do góry
Zamiast dereni daj hortensje do oporu, wiadomo jakie
Ogródkowe perypetie:) 18:55, 22 lis 2011

Do góry
Ogródkowe perypetie:) 18:54, 22 lis 2011

Do góry
Z małych iglaków sadzę jodły balsamiczne, cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana", Platycladus orientalis "Aurea Nana", Tsuga canadensis "Jeddeloh" no i różne cisy np. Elegantissima.

Ciurkadełko wg Twojego planu po części obsadź żywopłocikiem bukszpanowym.
Wg mnie te naprzemienne tuje i jałowce trzeba zrobić jednym gatunkiem - np. tujami Smaragd.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:19, 22 lis 2011

Do góry
Limka napisał(a)

Trening czyni mistrza

Danusiu ja też proszę o fachową poradę lub krytykę. Lepsze to niż stagnacja, potrzebuję kopa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:11, 22 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Trening czyni mistrza

Ogród Magdalenka 13:59, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Mogłabyś zrobić takie sektory z pionowymi kantówkami i zamkniętym "pudłem" na drzazgi czy coś.

Coś było o zielonym dachu? To też niegłupi pomysł, dodatkowo uatrakcyjni to miejsce, tylko dla Was może być trudne technologicznie do zrobienia.

Tak myślę o zielonym dachu... widziałam takie maty, pokaże ja , muszę tylko odnaleźć w internecie , gdzie to widziałam...bo nie pamiętam jak to się nazywało dokładnie....
Ogród Magdalenka 13:51, 22 lis 2011

Do góry
Mogłabyś zrobić takie sektory z pionowymi kantówkami i zamkniętym "pudłem" na drzazgi czy coś.

Coś było o zielonym dachu? To też niegłupi pomysł, dodatkowo uatrakcyjni to miejsce, tylko dla Was może być trudne technologicznie do zrobienia.
Ogród Magdalenka 13:48, 22 lis 2011

Do góry
Twoje też tak można ułożyć, że będą się wszyscy goście gapić jak w obraz

Tylko konstrukcja drewutni musi być bardziej nowoczesna bez tych poprzecznych dranek jak w chacie, a daszek odpowiednio musi pokrywać drewna. Teraz drewienka wystają poza dach
Nie obrażając oczywiście nikogo Ale to głównie szpeci i to, że drewno jest nierówne.
Trzeba od tego zacząć.
Ogród Magdalenka 13:44, 22 lis 2011

Do góry

Drewutnia powinna być stabilna i masywna, drewno równo ułożone i w równej pionowej płaszczyźnie. Czyli krótkie drewna wysuwamy do przodu, długie chowamy na maksa
I mamy tak jak tu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:40, 22 lis 2011

Do góry
Trening czyni mistrza

Ogród Magdalenka 13:39, 22 lis 2011

Do góry
Kolejny przykład - ten ślicznie wygląda

Ogród Magdalenka 13:37, 22 lis 2011

Do góry
Omijając temat że popieram ogrzewanie podłogowe (w salonie mam wyłącznie bardzo komfortową podłogówkę - pod strefą mebli nie mam) - wiemy już co i jak z drewutnią.

A może chociaż da się ją zmniejszyć? Nie da się? no to trudno, trzeba pomyśleć jak ją zniwelować, żeby aż tak nie zwracała uwagi. Ale to trudne .

Trzeba to drewno ładniej ułożyć przede wszystkim. tak, żeby samo w sobie wyglądało jak obraz.
Równiutko i bez desek i różnych takich niedobitków. Trzeba sprawić że wręcz będzie się chciało na nie patrzeć, a nie odwracać wzrok

Dieffenbachia 12:26, 22 lis 2011

Do góry
Miałam tę roślinę w latach osiemdziesiątych, wtedy była modna.

Pierwsza sprawa i chyba najważniejsza - roślina jest silnie TRUJĄCA
Sok zawiera strychninę.

Uprawa diffenbachii jest łatwa.
Lubi półcień i dużą wilgotność powietrza o temp. 20-25 st.C. w czasie wzrostu, a 15 - 18 w okresie zimy.
Możesz ją przesadzić bo jest to roślina dość żarłoczna.

Nie jest zbyt długowieczna, bo traci liście od dołu i nie wygląda to zbyt ładnie. Można wtedy ją odmłodzić ukorzeniając górne części pędów, albo ścinając a pieniek wypuści młode pędy i roślina się zagęści.

Od wiosny nawozimy co dwa tygodnie systematycznie.

Uprawiałam ją dwa lata ale ze względu na małe dzieci usunęłam, bojąc się o ich bezpieczeństwo.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:48, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu - ale jaki jest sposób aby nie ryć kosiarką ziemi - przecież kółko wpada na dół a ostrze ryje ziemię

Kosiarkę wypuszczasz dalej. Kółko jedzie po górce albo ... no nie umiem tego wytłumaczyć ale mam na to swoje sposoby. Na praktykach Ci pokażę.

no to przybądzcie do mnie, zrobimy kanciki i Danusia pokaże o co chodzimój M 'ryje' mi te kanty i za czorta nie może załapać o co biega
Nasz mały raj na ziemi :) 10:13, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Zadbaj od wiosny, podlewaj żeby nie miały tylko z deszczu, podlej kilka razy dolistnie i doglebowo Florovitem i puszczą ładnie.

Danusiu powiedz mi podlać dolistnie to znaczy polać je poprostu po igłach roztworem florovitu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies