Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Błędy popełniane przy zakładaniu ogrodów 23:47, 22 lis 2011

Do góry
pogotowieogrodnicze napisał(a)
W/g mnie teraz są tam już trzy warstwy gleb o różnym składzie fizycznym. Fajnie że chociaż są te odwierty jako drenaż ale zupełny brak wody kapilarnej.2-3 analizy gleby rocznie pozwolą utrzymać
trawnik w kondycji

Tak masz rację, dobrze, że nie żałowaliśmy ziemi w dołki do sadzenia, a na dnie takiego dołka wierciliśmy ręcznym wiertłem do przewiercania przepustów dziury i też sypaliśmy żwir, żeby woda się nie nabierała w dołek jak w garnek.
Jest tam nawadnianie więc trawnik i rośliny nie wyschną w razie suszy. Czy ta ziemia się jakoś "przegryzie"? nie wiem.
U Justyny 23:30, 22 lis 2011

Do góry
Justyna wrzuca najwyraźniej przez zewnętrzny serwis bo nie ma znaku wodnego i serwis jej usunął, bo wykorzystała miejsce.
To samo żaba zjadła Shrekolowi, też nie ma zdjęć w początkach.
Dlatego zalecam wrzucanie ze znakiem wodnym przez nasz automat, te nie giną
Ja swoje wymieniłam z początku wątku.
Ogród coli 23:23, 22 lis 2011

Do góry
Wystarczy pokazać zdjęcia i aż nie do uwierzenia, że to wszystko w 3 miesiące się dokonało. Podziwiam efektów. Teraz drobiazgi- dosadzania smaczków.
Testowe dodawanie zdjęć 23:16, 22 lis 2011

Do góry
Czy dodajesz przez ImageShack czy "Wgraj zdjęcie"??
Łatwiej z prawej strony masz ramkę obok postu. Szybciej idzie i znak wodny wchodzi.
Nasz mały raj na ziemi :) 22:55, 22 lis 2011

Do góry
siaaska napisał(a)

Zadbaj od wiosny, podlewaj żeby nie miały tylko z deszczu, podlej kilka razy dolistnie i doglebowo Florovitem i puszczą ładnie.

Danusiu powiedz mi podlać dolistnie to znaczy polać je poprostu po igłach roztworem florovitu?

Tak

Może nie polać tylko spryskać
Dżemy i marmolady dyniowe Jagny 22:38, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dżem z dyni z morelami

Ach, Danusiu! Zrobiłam! Pychota! Ale miałam nie lada problem: nigdzie nie było cukru żelującego... Dopiero w Netto dostałam.
Oto corpus delicti:

Talerzyk ustawiłam ukośnie, żeby było widać, że konsystencję ma taką, jak należy

Jedyna moja modyfikacja przepisu: nie miksowałam na miazgę. Zostawiłam z małymi cząsteczkami owoców.
Buziaki
To właśnie tu 22:29, 22 lis 2011

Do góry
ell napisał(a)

Bardzo wyjątkowa ta azalia o żóltych kwiatach o ciekawym odcieniu. Nie jest taka rażąca, a delikatna. Wyobrażacie sobie łany szafirków pod nią, albo towarzystwo ciemnofioletowego różanecznika?

Muszę zapamiętać o sąsiedztwie szafirków .

Albo cebulicy

Też
Ogród Magdalenka 22:27, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A ja chyba nie polecam zielonego dachu. Przecież żeby powstał, musi powstać budynek (czytaj drewutnia) ale na jej daszek nie wystarczy rozłożyć matę z wsianymi roślinkami sucholubnymi. Musi być jakaś gleba, odpływ wody, a przede wszystkim warstwy zielonego dachu mimo wszystko.

Prymitywnie wykonany spełni swoją rolę przez dwa miesiące i trzeba go wyrzucić.

Proponuję poprawienie tej drewutni żeby była masywna i prosta i z odpowiedniej szerokości dachem.

Danusiu jestem po wstępnych rozmowach ...poprawimy tą drewutnie... zmienimy dach, poszukam jeszcze jakiś wzorów drewutni ... co by jeszcze w niej zmienić? ... sami ją robiliśmy, stąd te błędy no i koniecznie równo drewienka
To właśnie tu 22:20, 22 lis 2011

Do góry
Dzidka napisał(a)

Bardzo wyjątkowa ta azalia o żóltych kwiatach o ciekawym odcieniu. Nie jest taka rażąca, a delikatna. Wyobrażacie sobie łany szafirków pod nią, albo towarzystwo ciemnofioletowego różanecznika?

Albo cebulicy
Ciasteczka jabłkowe 22:18, 22 lis 2011

Do góry
Ale piekarnik oczywiście nagrzany?
To właśnie tu 21:36, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:06, 22 lis 2011

Do góry
Limka napisał(a)

Trening czyni mistrza

Danusiuuuuuu - a Ty to chyba dodałaś realizacje na gardenarium?

Które? Albo nie widzę albo widziałam

nie wiem czy już nie mam sklerozy, ale nie pamiętam zdjęć z ogrodu z wrzosowiskiem i ogrodu w centrum miasta

I chyba w małych ogrodach przydomowych przybyły zdjęcia

I teraz albo rzeczywiście zdjęcia są nowe albo ja już wariuję
Ogród Magdalenka 19:23, 22 lis 2011

Do góry
A ja chyba nie polecam zielonego dachu. Przecież żeby powstał, musi powstać budynek (czytaj drewutnia) ale na jej daszek nie wystarczy rozłożyć matę z wsianymi roślinkami sucholubnymi. Musi być jakaś gleba, odpływ wody, a przede wszystkim warstwy zielonego dachu mimo wszystko.

Prymitywnie wykonany spełni swoją rolę przez dwa miesiące i trzeba go wyrzucić.

Proponuję poprawienie tej drewutni żeby była masywna i prosta i z odpowiedniej szerokości dachem.
Ogrody angielskie różne pomysły 19:15, 22 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
Jak pojedziemy do tej Anglii, to na pewno coś takiego zobaczymy. W mojej książce The English garden, o której ci kiedyś pisałam, jest cały rozdział o ogródkach kuchennych.

Napisałam pół roku temu artykuł Małe ogródki kuchenne, ale gazeta nowa co miało w niej być jeszcze nie weszła i czekam. Przydałby się

Już jest Małe ogródki kuchenne
Ogródkowe perypetie:) 19:13, 22 lis 2011

Do góry
Zamiast dereni daj hortensje do oporu, wiadomo jakie
Ogródkowe perypetie:) 18:55, 22 lis 2011

Do góry
Ogródkowe perypetie:) 18:54, 22 lis 2011

Do góry
Z małych iglaków sadzę jodły balsamiczne, cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana", Platycladus orientalis "Aurea Nana", Tsuga canadensis "Jeddeloh" no i różne cisy np. Elegantissima.

Ciurkadełko wg Twojego planu po części obsadź żywopłocikiem bukszpanowym.
Wg mnie te naprzemienne tuje i jałowce trzeba zrobić jednym gatunkiem - np. tujami Smaragd.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:19, 22 lis 2011

Do góry
Limka napisał(a)

Trening czyni mistrza

Danusiu ja też proszę o fachową poradę lub krytykę. Lepsze to niż stagnacja, potrzebuję kopa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:11, 22 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Trening czyni mistrza

Ogród Magdalenka 13:59, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Mogłabyś zrobić takie sektory z pionowymi kantówkami i zamkniętym "pudłem" na drzazgi czy coś.

Coś było o zielonym dachu? To też niegłupi pomysł, dodatkowo uatrakcyjni to miejsce, tylko dla Was może być trudne technologicznie do zrobienia.

Tak myślę o zielonym dachu... widziałam takie maty, pokaże ja , muszę tylko odnaleźć w internecie , gdzie to widziałam...bo nie pamiętam jak to się nazywało dokładnie....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies