Oj, akurat Galaxy rośnie bardzo szybko, nawet około 1 metra rocznie. Obserwuję to na mojej magnolii, tej właśnie odmiany.
Co do wielkości osiąganej przez tę odmianę, to wszędzie piszą, że rośnie do około 7 metrów, ale jest to odmiana kolumnowa i nie potrzebuje aż tyle miejsca, co klasyczne, drzewiaste magnolie.
Edit:
"Jeszcze ciepłe" zdjęcia mojej Galaxy:
Jak widać jest to drapak. Kupiłem jako dwumetrowy badyl (obecnie ma 3 metry) z jednym dyndającym kwiatem za śmieszne pieniądze. Sponiewierała ją wichura w centrum ogrodniczym i połamało jej większość bocznych gałęzi. Musiałem jej poświęcić sporo uwagi i całe opakowanie maści ogrodniczej, heh. Dodatkowo okoliczne koty upatrzyły ją sobie jako ostrzałkę do pazurów i musiałem założyć na pień siatkę ochronną. Dużo to drzewko wycierpiało. Chyba sumując wszystkie zabiegi, to mogłem kupić piękny, zdrowy okaz, ale cóż, przynajmniej mam drzewko z "historią". Teraz ma się dobrze, nie ma objawów chorób, za to puszcza od dołu pełno przyrostów, które rosną w niesamowitym tempie (to są jednoroczne, 70 centymetrowe badyle). Góra też zaczyna już dochodzić do siebie i w zeszłym roku miała ładne przyrosty, tworząc zalążek przyszłej korony. Gdyby nie to, to bym się przejął, bo z doświadczenia wiem, że jesli drzewo puszcza od dołu takie silne przyrosty, to znaczy, że z całą górą jest źle.
Kwiaty: