Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:11, 13 gru 2020

Do góry
Ja tam macham ręką na te krecie kopczyki,ale eM ma fisia i znowu z taczka latał.
Zawiesiłam dzisiaj lampki na świerk wysoki prawie 5 metrów ładnie to wyszło. Gimnastyka była. Dwie drabiny i lampek 30 metrów a może i więcej. EM pomagał nie powiem. Sam się cieszy,że ładnie.
Jedna jodła ubrana i coś tam nie gra trzeba trójnik zmienić i podłączyć.

Balkon w Wawie też ubrany świeci się.

Jutro kupimy jodłę kaukaska do domu niech leży i czeka na balkonie.
W tym tygodniu przybiore świątecznie mieszkanie.

Blaski i cienie nowego życia 22:01, 13 gru 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Dziewczyny, udało mi się posadzić tulipany i lilie. Cebulki piękne aż miło. Sadzarką leciałam i doceniłam to narzędzie.
W moich planach były krokusy i żonkile ale chyba muszą poczekać.

M sadzarka i jednej cebuli nią nie wysadzilam. Co to za ustrojstwo jak się tym posługiwać jak twardo jak cholewcia.
Ja też dzisiaj kilka tulipanów posadziłam zawieruszyla się paczuszka.
A wczoraj przesadzalas niezapominajki. Nie ma mrozu na horyzoncie więc można.

Pizdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:55, 13 gru 2020

Do góry
Agata ładnie jest jakbym chciała trochę szronu.

U nas dzisiaj beznadzieja niby ciepło,ale tak szaroni buro jak nigdy.
Dzisiaj ubrałam choinkę na działce.
Ubrałam balkon w Wawie wczoraj niech będzie weselnej.
Też choinkę ubieram dzień przed wigilia bedzie dłużej w domu żywa.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:46, 13 gru 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Czego masz obawy. Przecież nie puszcza jak się zacielas. Cały materiał jest obrabiany. Tam pracują wysokiej klasy spece.
Mam znajomego który pracuje jako montażysta w wytwórni filmowej.

Dorotka przytną, skleja, wygładza kolor dadzą tak aby był jednakowy głos oczyszcza i gotowe.
Będzie dobrze. Kiedy będzie premiera.

Pozdrawiam
Elu ja się na tym zupełnie nie znam, nigdy nie miałam kontaktu z telewizją.
Odcinek będzie 26 XII 0 8.28 rok w ogrodzie extra, wcześniej będzie z ogrodu Agatki.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:38, 13 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Elu, te glony to efekt awarii jednej z pomp, która nam się zepsuła, przez co woda czyściła się tylko przez komorę filtracyjną, a przez strefę hydrobotaniczną nie działało. Potem było już idealnie.

Niemniej jednak w przypadku stawu oczyszczanego naturalnie, na wiosnę trzeba koniecznie wyłączyć pompy, aby woda zzieleniała, a to po to aby dafnie (i inne organizmy) w komorze filtracyjnej nie zdechły, tylko miały co jeść... Ale przy okazji mieliśmy awarię...i przećwiczyliśmy glony nitkowate.

Też tak myślałam że coś nie tak, bo zawsze miałaś czysto bez glonów w stawie.
Nitkowe to wyjątkowe świństwo, ale na kompost dobre.
Z ogródka na wsi 23:09, 12 gru 2020

Do góry

Radziu a co ty studiujesz bo nie wiem czyżbym przeoczyła.
No tak to wszystko co robisz pożera dużo czasu. Życzę zapału i zdrowia fizycznego i psychicznego
.

Pozdrawiamy

Aaaa Elu, a widzisz, dobrze że mi się przypomniało. Ty masz nachyłka u siebie w ogrodzie, prawda? Chciałbym też sobie go sprawić, tyle że w kolorze różowym albo takim "masłowym". Zastanawiam się tylko jak on wygląda po kwitnieniu, czy część zielona pozostaje nadal ładna i wystarczy tylko przyciąć przekwitnięte kwiaty, czy cały zaczyna się "sypać". Jak to z nim wygląda?
Z ogródka na wsi 23:03, 12 gru 2020

Do góry

No tak to wszystko co robisz pożera dużo czasu. Życzę zapału i zdrowia fizycznego i psychicznego
.

Pozdrawiamy

Elu, germanistykę

Dziękuję i odwzajemniam życzenia

Ptasi gaj 22:39, 12 gru 2020

Do góry
CD

Kręciki czują się dobrze drążą

Ptasi gaj 22:36, 12 gru 2020

Do góry
Miałam dzisiaj rozwieszać lampki po świerkach,ale wiatr był i zrezygnowałam może jutro.

Poza tym szaro buro i ponuro. Trzeba rozświetlić ten świat.

Igieł od groma przybyło po wietrze

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:18, 12 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje ulubione zdjęcia tego sezonu

Danusiu jak patrzę na te ulubione powyższe foty (bardzo ładne widoczku też mi się podobają) od razu przypominam sobie moja walkę z glonami kilka lat wstecz. Wiadra glonów za tydzień znowu wiadra.
Na szczęście mam to już za sobą, płynny ekstrakt ze słomy jęczmiennej załatwia glony. Do stawów kąpielowych też się nadaje.

Iryski w słońcu, płytka woda robi swoje. Te glony stale się utrzymują czy to jednorazowy rzut przed uruchomieniem filtrów?

Lista na przyszły rok ambitna. Też wchodzę w byliny i trawy. Mam jako tako ogarnięte i będę tylko dziury zapychać.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:21, 12 gru 2020

Do góry
Sylwia piękne fotki oszronione i ośnieżone.
U nas wczoraj popadało śniegiem, ale rano juz go prawie nie było.

To takie podrygi zimy. Może trochę więcej sypnie pod koniec przyszłego. U was większą szansa.
Jutro jadę będę przyozdabiać świerki
Pozdrawiam

U nas dziś od rana znowu mgła, ciut bieli i mgliście....ja mam plan z Młodym otulić dwa klony, skończyć otulać dołem gunnerkę i sypać trociny na kolejne rabaty....jeśli nie zamarzły ....
Przedziwny Ogród 23:34, 11 gru 2020

Do góry
AgataM napisał(a)

Witaj To nie są lampki, tylko ozdobne podpórki. Mogę je przemieszczać w dowolne miejsca, i ozdabiać stosownie do pory roku czy chwili.

Jesień na tarasie.... Jeszcze nie kompletna....

Witam Agatka

Już kiedyś podziwiałam twój ogród. Obejrzałam go jeszcze dzisiaj raz z początku i od końca. Ogród cudowny o każdej porze tyle kwiatów nie przebrana ilość. A te dekoracje Metalowe bomba. Mam taki mętlik w głowie bo ja nie mam ani jednej.
Robisz przepiękne cudenka. Po obejrzeniu nie dziwię się teraz że syn tak.maluje i rzeźbi w metalu. Ma to w genach. Pięknie masz. Jak ty znajdujesz czas na takie robótki.nkiedys też dużo hsftowalam i robiłam na drutach, robiłam przepiękne swetry paczlorkowe, wszystko zaginęło u mnie. Poświęciłam się ogrodowi i grzebie w tej ziemi.

Widzę że świętokrzyskie to kopalnia pomysłów świątecznych i pięknych ogrodów.
Nie nakłaniam, bo możesz mieć tremę przed kamerą bo ja siebie nie wyobrażam, ale jak nie masz z tym problemu to pokaż swój cudowny ogród.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:06, 11 gru 2020

Do góry
Sylwia piękne fotki oszronione i ośnieżone.
U nas wczoraj popadało śniegiem, ale rano juz go prawie nie było.

To takie podrygi zimy. Może trochę więcej sypnie pod koniec przyszłego. U was większą szansa.
Jutro jadę będę przyozdabiać świerki
Pozdrawiam
Bylinowa łąka 21:48, 11 gru 2020

Do góry
U nas trochę posypało wczoraj, rano już były resztki.
Dzisiaj szaro buro.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:45, 11 gru 2020

Do góry
Czego masz obawy. Przecież nie puszcza jak się zacielas. Cały materiał jest obrabiany. Tam pracują wysokiej klasy spece.
Mam znajomego który pracuje jako montażysta w wytwórni filmowej.

Dorotka przytną, skleja, wygładza kolor dadzą tak aby był jednakowy głos oczyszcza i gotowe.
Będzie dobrze. Kiedy będzie premiera.

Pozdrawiam
Z ogródka na wsi 12:27, 11 gru 2020

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Cześć Elu

Oj na wiosnę dopiero roślin najedzie

No cóż, liznąłem życia studenckiego mieszkając dwa czy trzy tygodnie we Wrocławiu, a potem, gdy wprowadzono nam zajęcia zdalne wróciłem do domu. Ale ja nie narzekam. Nawet się cieszę Do godz 13/14/15 studiuję, popołudniami pracuję, więc plan dnia mam napięty. Do tego dochodzą korepetycje z francuskiego itd. I trochę się tego nazbierało. To też mało wpadam na O, albo inaczej wpadać wpadam, ale rzadko się wpisuję.

Pozdrawiam cieplo

.

Pozdrawiamy
Z ogródka na wsi 15:15, 10 gru 2020

Do góry
Witam Radziu,

Zarosło u ciebie nie do poznania tyle wszystkiego masz. Koła prawie nie widać a szałwię na tle krzesła pięknie wyglądają.
Pisz co tam u ciebie jak tam szkoła.
Pozdrawiam

Cześć Elu

Oj na wiosnę dopiero roślin najedzie

No cóż, liznąłem życia studenckiego mieszkając dwa czy trzy tygodnie we Wrocławiu, a potem, gdy wprowadzono nam zajęcia zdalne wróciłem do domu. Ale ja nie narzekam. Nawet się cieszę Do godz 13/14/15 studiuję, popołudniami pracuję, więc plan dnia mam napięty. Do tego dochodzą korepetycje z francuskiego itd. I trochę się tego nazbierało. To też mało wpadam na O, albo inaczej wpadać wpadam, ale rzadko się wpisuję.

Pozdrawiam cieplo
Z ogródka na wsi 12:06, 10 gru 2020

Do góry
Witam Radziu,

Zarosło u ciebie nie do poznania tyle wszystkiego masz. Koła prawie nie widać a szałwię na tle krzesła pięknie wyglądają.
Pisz co tam u ciebie jak tam szkoła.
Pozdrawiam
Ogród z koniczynką 18:37, 09 gru 2020

Do góry

Koniczynka dojrzała, ale najgorsze, że bukszpanowa obwódka choruje od ubiegłego roku...ratuję jak mogę, ale mozolnie to wszystko idzie,,,jak padnie, to trzeba będzie wymienić na coś innego...?

Witam

Nie wyraznie widać na tej focie czy na obwódce przed bukszpanem jest berberys czy tawuly? Jakbyś wyrzuciła bukszpan to możesz posadzić tawuły no gold flame albo inne. Tawuły nie chorują mają ładne ułatwienie i ci najważniejsze nie chorują. Jesienią się pięknie przebarwiają.

Przyglądam się też tym kopczykom z Tui one też chorowite że żółte.

Idę jeszcze zobaczyć

---------------------------------
Elu, Dzięki za podpowiedź w sprawie ewentualnej wymiany obwódki bukszpanowej na tawuły. Już wcześniej myślałam o takim właśnie rozwiązaniu, ale Twoja podpowiedź utwierdza mnie w tym. Brałam również pod uwagę trzmielinę, fajnie się ją przycina, zagęszcza się, no i nie gubi liści na zimę. Tawułę znam, gdyż mam ją w kilku miejscach swojego ogrodu i jestem z nią za pan brat. Pokaże na fotkach...

Jeżeli chodzi o te rude kopczyki, to była Danica...Zmarzły mi 2 szt i już zostały wymienione na nowe. Za obwódką rosną berberysy cytrynowe, a na samym brzegu n obwódki to wrzosy "Robert Chapman"...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies