Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Miniaturowy ogródek 00:32, 18 lis 2011

Do góry
Miskant Little Zebra:

Jeszcze raz Southern Comfort - jest gwiazdą:

Nadzieja na spełnienie marzeń 00:10, 18 lis 2011

Do góry
butterfly napisał(a)
Okej, cos "wymodziłam"...

Duży stożek cisa nie centralnie tylko bardziej z prawej strony.
Miskanty i hortensje obok stożka, pomiędzy funkie.

Dalej w dół turzyca, na prawo żurawki, na samym dole czarna trawka w żwirze.

W tym wszystkim porozrzucane rożnej wielkości kule bukszpanu.

I teraz pytania:
1) zamienić hortensje z miskantami? Ile sztuk tu dać jednego i drugego (przypomnę jest tu 5,70m szerokości)
2) jaki miskant (a może inna atrakcyjna trawa) nadaje się na miejsce słoneczne tylko rano?
3) czy ten stożek wśród kul może być czy to już przesada

Czy zamienić hortensje na miskanty? trudno powiedzieć, zależy jak wysokie będą miskanty, mój gracillimus jest wyższy od hortensji. Jak weźmiesz Morning Light - hortensje będą wyższe.

Powiem Ci, że przy stożkach trzeba uważać i wiązać pędy, bo stożki wyłysieją.

Polecam też Variegatus. Mam dalej w stronę buka.
Zamiast drugiego stożka - wielka kula cisowa.
Carex już nie, wypłaszcz Ophiopogon, żeby nie był aż do samej krawędzi. Do góry go.
Nadzieja na spełnienie marzeń 19:03, 17 lis 2011

Do góry
butterfly napisał(a)

I teraz pytania:
1) zamienić hortensje z miskantami? Ile sztuk tu dać jednego i drugego (przypomnę jest tu 5,70m szerokości)
2) jaki miskant (a może inna atrakcyjna trawa) nadaje się na miejsce słoneczne tylko rano?

poczytaj o trawach znoszących cień tutaj - http://www.ogrodytraw.eu/download/Trawy%20toleruj%C4%85ce%20niedob%C3%B3r%20%C5%9Bwiat%C5%82a.pdf
Nadzieja na spełnienie marzeń 18:41, 17 lis 2011

Do góry

I teraz pytania:
Nasz przydomowy ogródek 09:39, 17 lis 2011

Do góry
tyna napisał(a)
Zbyszku, nie widzę tam host.....szczególnie przy miskancie, mimo, ze one niebieskie i miskant niebieskawy.....nie pasują mi i już......No i zimą nic nie będzie.....

Ha ha Justynko ale mnie trenujesz - dzięki. W pierwszej chwili myślałem że rysunek coś nie tak i że nie widzisz host. No tak faktycznie gdyby jeszcze były tam begonie to na zimę ostanie się tylko goły modrzew. Wiem że preferujesz berberyski . No to dumanie będzie dalej , ale do wiosny daleko. Pozdrowienia specjalne od Krysi.
Nasz przydomowy ogródek 09:20, 17 lis 2011

Do góry
Zbyszku, nie widzę tam host.....szczególnie przy miskancie, mimo, ze one niebieskie i miskant niebieskawy.....nie pasują mi i już......No i zimą nic nie będzie.....
Nasz przydomowy ogródek 08:33, 17 lis 2011

Do góry
Hakuro wywalone ( na razie na rysunku ) . Wstawiony miskant i hosty niebieskie. A jakie niskie trawy polecacie na ten żwirek ?

To właśnie tu 18:23, 16 lis 2011

Do góry
A jeszcze wczoraj było tak :

Miskant 'Gracillimus'

Obiedka szerokolistna

Turzyca 'Oehme'

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:12, 15 lis 2011

Do góry
dobry patent na stożek to miskant olbrzymi ścięty i patyki wbite do ziemi w formie wigwamu indiańskiego i związane na wierzchołku
Nasz przydomowy ogródek 17:32, 14 lis 2011

Do góry
no już kto jak kto ,ale ty to nie masz się czego wstydzić ....,przynajmniej jeśli chodzi o ogród . popieram Danusię z miskantem . zobaczysz , będziesz dużo bardziej zadowolony niż z hakuro . z ta wierzbą to więcej kłopotu niż radości , ja nawet miewam na niej mszyce . nie mówiąc o ciągłym obcinaniu . a miskant to elegancja i to bez roboty
Nasz przydomowy ogródek 10:16, 14 lis 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Danusiu - będzie stożek z cisa !!! Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - zamiast Hakuro dać Miskant Morning Light ? Jeżeli tak to będzie na wiosnę demolka.
Ewo myślę że nie ma rady. Danusia wie co mówi. Po to namalowałem rabatkę aby uzyskać Wasze porady. Wcale się tego nie wstydzę. Jesteśmy tu po to aby pokazywać swoje błędy a i sukcesy jak coś się uda.

Popieram, o to mi chodziło.
A o jakich błędach mówimy, my eksperymentujemy, radzimy się, nie ma się czego wstydzić.
Zbyszku - Tak trzymaj
Nadzieja na spełnienie marzeń 22:19, 13 lis 2011

Do góry
Hej! Na Twoim projekcie jest taka jakby ścieżka, dzieląca rabatę na dwie części- ona ma być z roślin, czy żwirka (kamyczków)?.
Jeśli jest tam cień, to oprócz choiny, która rośnie większa niż 2 m (chyba że ją tniesz), to mogą być cisy, ale musiałabyś kupić jakiś spory okaz. Po za tym, jak tam nie jest bardzo cienisto, to radę może by dał świerk serbski.
A co do rozmieszczenia na pewno ktoś Ci doradzi, ja nie bardzo potrafię, na pewno musisz sobie to jakoś zaprojektować, Danusia radzi większe trawy, np. miskant gracimilus sadzić za hortensją, a mniejsze Morning light pomiędzy. Jednak podobała mi się wypowiedź Danusi w wątku Malkul- [i]"Trzeba kupić rośliny, poustawiać je tak, jak wg projektu, ale nie sadzić. Chodzić koło tego, patrzeć z okien, poprzyglądać się, poprzestawiać i dopiero wtedy sadzić."
Wydaje mi się tylko, że to jest calkiem spory kawałek i czy nie będzie zbyt "łysy" zimą i wiosną jak będą tam w środku tylko hortensje i trawy?, chyba coś jeszcze trzeba by dodać.

Nasz przydomowy ogródek 17:19, 09 lis 2011

Do góry
Danusiu - będzie stożek z cisa !!! Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - zamiast Hakuro dać Miskant Morning Light ? Jeżeli tak to będzie na wiosnę demolka.
Ewo myślę że nie ma rady. Danusia wie co mówi. Po to namalowałem rabatkę aby uzyskać Wasze porady. Wcale się tego nie wstydzę. Jesteśmy tu po to aby pokazywać swoje błędy a i sukcesy jak coś się uda.
Ogród na końcu świata- Dominika 14:29, 09 lis 2011

Do góry
Siedząc na ławeczce ma się taki obrazek przed sobą

Taka prawie nie zauważalna kaskada Kamienie są mokre i w zasadzie tyle...

Latem w nocy miskant wyglądał cudnie jak był podświetlany solarką od dołu
Nasz przydomowy ogródek 13:14, 09 lis 2011

Do góry
To coś na pniu to daj stożek z cisa albo bukszpanu na podkreślenie wejścia.
Hakuro nie lubię, Miskant Morning Light jest niewielki, zamiast niej nieśmiało zaproponuję???
Nasz przydomowy ogródek 08:54, 09 lis 2011

Do góry
Bardzo dziękuję Danusiu że tu kuknęłaś. Są pewne ograniczenia. Z domu wystaje balkon na wysokości 1,2 m i zakrywa rabatkę ( teraz zaznaczyłem go grubszą niebieską przerywaną kreską ).
- pod balkon nie wejdzie miskant ( podobno rośnie do 2 m wysokości )
- od strony południowo - zachodniej w zimie wieją mroźne wiatry od Przełęczy Dukielskiej i poza domem jest luka . W tym miejscu gdzie Hakuro - kiedyś był złotokap który w zimie nie dał rady i padł.
- boję się że trzmielina na pniu zamiast Hakuro też nie da rady.
- czy nie za dużo byłoby wtedy żurawek zamiast pachysandry ?(jeszcze jej nie ma )
- czy żwirek ma tutaj sens ?

Mój ogród 22:29, 08 lis 2011

Do góry
Dzięki wszystkim za miłe powitanie, witam jeszcze raz wszystkich no i naszą szefową Danusię. Nie pokonałam jeszcze wszystkich trudności technicznych, w domu nie ma mi kto pomóc, ale będę dalej. próbowała. Działkę kupiłam w 2004 r. Taki pasek ziemi, zapuszczony i zachwaszczony. Wcześniej nie nie miałam wspólnego z ogrodnictwem. Ale takich, którzy zaczynali jak ja jest wśród nas wielu. Oglądałam Wasze piękne ogrody, przy niektórych wredna igiełka zazdrości mnie ukuła. Zaczęłam prace w ogrodzie z wielkim zapałem, mimo że na początku nie było prądu i wody. Wodę na początku nosiłam od sąsiadów ze studni, a teraz od 3 lat mam wodę, prąd i domek. Zapał mnie nie opuścił, ogród jest coraz ładniejszy, ale daleko mu do doskonałości. Jest ponoć takie powiedzenie że ogród nigdy nie jest skończony.

Mój skromny domek

Jest sporo iglaków, to była moja pierwsza fascynacja, kupowałam malutkie nie raz z przeceny, wiadomo brakowało kasy. I z tych maluchów wyrosły już całkiem duże krzewy.

Jest także dużo krzewów liściastych, byliny no i moja ostatnia fascynacja - trawy

Na tym zdjęciu, jest miskant chiński, wsadziłam go a właściwie zadołowałam w zeszłym roku jesienią, a wiosną wsadziłam go na właściwe miejsce. Rósł szybciutko, nawet zakwitł nie wiem tylko jaka to odmiana.

Mam jeszcze kilka traw, które są fajnymi wypełniaczami na rabatach.

Tutaj turzyca" Carex morrowi "Silver sceptre"

Tutaj "sesleria caerulea" z iglakami. Są trzy ale tu widać tylko jedną i kawałek drugiej.

A dla wszystkich którzy kochają swoje kawałki ziemi i zapałem je uprawiają w pocie czoła bukiet tegorocznych astrów

Czyż nie piękne, a teraz idę zwiedzać Wasze ogrody.

Pozdrowienia

Bożena
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:10, 07 lis 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
Szefowa, mam pytanko: jaki miskant najbardziej i najładniej pasuje do Limelight?i jak lepiej te dwie pięknoty sadzić?:naprzemian czy miskant z tyłu?chodzi o moją samotnię w półkolu?i czy po 6 sztuk Lime i 5 miskantów mogłoby być?

Może być 6/5. Miskanty jeśli Gracillimus to z tyłu nieco, bo wysoki jest. A Morning Light obok.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:19, 07 lis 2011

Do góry
Szefowa, mam pytanko: jaki miskant najbardziej i najładniej pasuje do Limelight?i jak lepiej te dwie pięknoty sadzić?:naprzemian czy miskant z tyłu?chodzi o moją samotnię w półkolu?i czy po 6 sztuk Lime i 5 miskantów mogłoby być?
Ogród Dominiki 21:31, 02 lis 2011

Do góry
Miskant olbrzymi pod płotem za świerkami serbskimi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies