Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:54, 09 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)
Sebuś, Madżenka.. lubicie porównania.. i ja też.. katalpa w środku.. prawie jej nie widać
stare foto jest robione z drugiej strony

super miejsce z żurawkami i to drzewo pięknie się prezentuje
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:51, 09 maj 2013

Do góry
I tulipany... miało ich nie być.. ale .. też po 4 i tylko 4

Tu narcyzki.. ten z lewej mój faworyt.. z miniaturek śliczny i po prawej babciny też

A teraz zmykam do ogrodu coś porobić.....
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:48, 09 maj 2013

Do góry
No i zaczynają się hosty...... na rabatach się zapełni Kilka wybranych, bo mnie przeklniecie za ilość fotek .. starałam się zmniejszyć ilosć i po 4 szt Jedne idą jak sztylety do góy, a inne od razu w liście

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:46, 09 maj 2013

Do góry
Migawki....... tiarelka, dąbróka, kielichoweic i moja ulubiona postać sasanek

Na górze kokorycz.... Zbysiu podpowiedział.. to może ktoś mi odpowiednie co to na dole..... podobne do kokoryczy.. też powinno rosnąć w cieniu.... ale ...... na tym moja wiedza sie końćzy.... zapomniałąm że to posadziłam.... znalazłam za serduszką przez przypadek.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:43, 09 maj 2013

Do góry
Powojniki kolejne zakwitły.. i pierwszy czosnek
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:42, 09 maj 2013

Do góry
Rh pokazują kolory...... już za chwileczkę już za momencik... drobne azalie już kwitną pierwszymi kwiatami

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:41, 09 maj 2013

Do góry
Tulipanowiec ... w tym roku musi już zakwitnać... ile można czekać.

W katalpie lubię kwiaty i te strczki które s cały sezon na drzewie..... dlatego wole moją niż te ładne kuliste
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:40, 09 maj 2013

Do góry
Kalina Watanabe zaczyna kwitnąć..

Kielichowiec wonny też pachnie.. czuć daleko.. ale chyba to nie moje klimaty zapachowe...

Kulki w tiarelkach nie pachną, ale nie muszą..
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:38, 09 maj 2013

Do góry
mira napisał(a)

Przyszłam zobaczyć zdjęcia roślin od Cieszyńskich, ale po drodze zakochałam się w tych dwóch tulipkach
Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:38, 09 maj 2013

Do góry
A reszta to kwiatki....
Kalina rozkwitła.. szkoda ze praktycznie nie pachnie ale jest ładna

Igiełkowy ogródeczek 18:36, 09 maj 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)

Na pewno są kompetentni i wiedzę mają ogromną, ceny różne, ja lubię żeby już widać było choć troszkę tego iglaczka, oni sprzedają głównie siewki roczne, dwuletnie, podobno schodzą jak świeże bułeczki, jednak na efekt wówczas trzeba poczekać dość długo. Starsze są dość drogo, można znaleźć z powodzeniem w innych szkółkach, trzeba się troszkę naszukać i mieć szczęście, ale to cała radocha w wyszukiwaniu takich perełek. Ogólnie oceniam pozytywnie
A oto moje zakupy sobotnie od nich- a przypomniało mi się że moją największą dumę sosnę schwerinii wiethorst też u nich kupiłam:

Abies pinsapo Aurea:

Picea pungens Hermann Naue:

I to wszyscy znają Glauca Globosa:

Szkółki w mojej okolicy raczej nie mnie nie zachwycają i często nie ma tego, co sobie upatrzyłam, dlatego niejednokrotnie kupowałam przez internet. Tę Twoja dumę sosnę też chcę sobie kupić, ale jeszcze nie szukałam u siebie, jak nie znajdę zamówię u nich. Zakupy godne pozazdroszczenia
Pozdrawiam
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 18:35, 09 maj 2013

Do góry
Bardzo, bardzo dziękuję za słowa otuchy. Lira, marzę o chwili kiedy będę mogła zacząć przerabiać to co stworzyłam Póki co jednak walczę z przędziorkami na tujach i z mleczami. Kupiłam sobie wczoraj "narzędź" do ich wyrywania, ale nie wiem czy umiem się nim posługiwać, bo niestety tylko co któryś wyłazi z korzeniem. Może Wy macie jakieś sposoby na pozbycie się ich?

Co do samej działki to zrobiłam taką małą "inwentaryzację" dla ogólnego poglądu co na niej jest:

I dopiero teraz do mnie dotarło, że właściwie prawie wszystko rośnie lub jest umiejscowione po jednej stronie. Nie wiem z czego to wynika, czy z układu obecnych już nasadzeń czy z samego położenia działki względem słońca. Nieważne. Chyba jednak trzeba coś tu zmienić, to co się zmienić da oczywiście. A teraz szybciutko legenda:
Dom - to dom, tyle że bliźniak,
1 - właz od szamba
2 - studnia,
3 - tulipanowiec,
4 - kompostownik,
5 - wiata na drewno,
6 - grusza,
7 - tuje,
8 - tuja (została bida po sadzanie pozostałych, ze 2 lata była zadołowana w jakimś kącie, więc żal mi się jej zrobiło i wsadziłam tutaj na razie),
9 - niby skalniak, myślę, że do rozebrania, zwłaszcza, że rosnący w nim cedr wymarzł, albo cos go zeżarło, bo jest łysy i nic nie wypuścił),
10 - jabłoń,
11 - hostowisko (też nie jestem pewna czy to jego docelowe miejsce, ale w hostach się zakochałam i po prostu musiałam je mieć ),
12 - czarny bez (wciąż się zastanawiam, czy go nie wyciąć),
13 - śliwy,
14 - grusza (to jest rok ostatniej jej szansy; jak nie będzie owocować, to idzie pod siekierę),
15 - pergola, czy jak to tam zwał, z winoroślą (za tą pergolą planowaliśmy jakąś altankę z miejsce do grillowania, ale po tej "inwentaryzacji" ie jestem już tego miejsca pewna),
16 - piaskownica,
17 - huśtawka,
18 - świerk, podobno kiedyś był srebrny,
19 - leszczyna,
20 - chyba jakaś sosna, przepiękna, dla mnie oczywiście, bo się mało znam; rośnie niestety pod liniami elektrycznymi i co jakiś czas trzeba jej górę wycinać,
21 - magnolia średniej jakości,
22 - orzech włoski, zaznaczony na czerwono, ponieważ jest do wycięcia niestety.

Kto przebrnął ręka do góry
Moje zmagania ogrodowe 18:32, 09 maj 2013

Do góry

Pozdrawiam
Moje zmagania ogrodowe 18:31, 09 maj 2013

Do góry
Witam!
Gosiu, u mnie też u części żurawek, które bez uszczerbku przetrwały zimę te nowe liście są jakby wyżej, na razie nie obcinam, bo i nie mam czasu, i nie przeszkadza mi to aż tak. U jednej (Ginger Ale) będę musiała obciąć, bo bardzo mocno różnią się kolorem nowe od starych i te akurat niezbyt ładnie wyglądają, ale resztę pewnie zostawię
Mira, wstyd się przyznać, ale swoich jeszcze nie przesadziłam, może w sobotę się uda. Teściowa też wzięła do swoich nawóz, mam nadzieję że ani Ty ani ja nie będziemy żałowały zakupów u nich.

Przyszła dziś paczka głównie żurawkowo-żuraweczkowa, pierwszy raz kupowałam u tego sprzedawcy, ale wrócę na pewno do zakupów u niego
Mam tylko zdjęcia p rozpakowaniu, potem wsadzałam i nie robiłam zdjęć, ale jeszcze jakieś tam rano zrobiłam

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:28, 09 maj 2013

Do góry
I wypatrzyłam też misia
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:19, 09 maj 2013

Do góry
Jaszczurki uwielbiają mój bylinowy.. co chwila jakąś tam widzę

Usłyszała mnie, łepek podniosła w bezruchu... i nura w posłonka dała..

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 18:15, 09 maj 2013

Do góry
Moje wiśnie zakwitły A to jedna z nich.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:01, 09 maj 2013

Do góry
Do domu dziś przyleciał ptaszek.. pokręcił się, zapozował do foto i wyfrunął przez uchylone lekko drzwi..... oswojone ptactwo jak nic.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:59, 09 maj 2013

Do góry
Samo się nie robi i samo się nie dba... takie życie.... aby mieć trzeba kupić, albo samemu zrobić...

Mam teorię odnośnie hałasujących ropuch w ogrodzie....

Przez 2 lata mieszkałą u nas ropucha.. w dzień chowała się do garażu..z tego powodu ciągle drzi garażowe były uchylone, a nocą pływała w misce psa... Zabawnie to wyglądało jak pies wychodził się napić i żaba musiała przepłynąć lekko w bok.. ale jedno z drugiego nic sobie nie robiło... kiedyś nawet foto pokazywałam żaby w mikro basenie czyli psiej misce.

Teraz ta ropucha zasiedliła kałużę ... i co noc drze sie do koleżannek i kolegów.. że t o WSZYTKO JEST MOJE... śmieliście się za mnie, że koczowałam 2 lata w spartańskich warunkach, ale teraz mam full wypas.... hacjenda jak się patrzy..... i tak inne jej zazdroszczą...... chata z basenem, jakuzie, panienki i te inne sprawy....
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:51, 09 maj 2013

Do góry
A ja się zastanawiam dlaczego pomidory sadzi się do góry nogami?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies