Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 20:31, 29 sie 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
I niech lato i ciepełko trwa jak najdłużej

Dużo przydatnych wiadomości na temat kompostu.Ja nie przesiewam kompostu,u mnie idzie w dołki pod rośliny.
Do kompostowania dodaję też odchody gołębie,trociny,pocięte szare kartony,wylewam resztki gnojówek.

W dołki Aniu chyba nie ma potrzeby przesiewania. Ja też daję jak leci.Ale mam ochotę spróbować z przesianym jako ściółka na rabaty Może znajdę czas na próbę
Ogródek Iwony II 20:29, 29 sie 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Czyli dobrze robiony kompost zlikwiduje sam patogeny. No i super. Ale nasion czy pędów perzu to raczej nie zneutralizuje chyba, prawda? Czy podagrycznika? Bo to jest moja bolączka i to w masie wywalam do odpadów zielonych.

Podagrycznika wywalam na bio... Nie chcę go w kompoście A perzu w moim ogrodzie na szczęście nie mam. Kiedyś u teściów miałam ogródek, tam perzu było masa. Nie zdążałam pielić
Wiem, co to za ból ...

Wiesz, ja też się nabrałam na tą niby ziemię z kompostu. Mocno się zastanawiałam, skąd tam jest tyle ziemi, przecież wrzucałam zupełnie co innego
Teraz wybieram do samego dołu

W moim pierwszym kompostowniku też można podbierać kompost z dołu, ale kiepsko się wybiera ze samego środka, bo masa z góry czasami zasypuje dziurę, którą się wybrało, a środeczek najlepszy zostawał niewybrany
Ogródek Iwony II 20:24, 29 sie 2016

Do góry
Tereniu, róże kwitną, mają sporo pączków, a ja mój ulubiony aparat mam w naprawie jeszcze. Na dodatek dziś nie było słoneczka i nie zrobiłam zdjęć. Za to podlało troszkę mój posiany trawniczek
Masz rację z paleniem porażonych gałązek

Justynko, co do trawy - ja dodawałam do kompostu, ale z sianego, dobrze utrzymanego trawnika. Z takiej dzikiej łąki obawiam się wysiewu nasion (zielska).
Rozkładałam trawę równomiernie cienką warstwą. W tym roku trawą ściółkowałam rabaty różane. I bylinowe.

Ana, u ciebie to już chyba faktycznie więcej miejsca nie ma ... Ale wiesz, ile można z kompostu wykorzystać

Roma, witaj u mnie. Mam pytanie do tego, co piszesz: Dlaczego skórki bananów najpierw suszysz, a nie wyrzucasz bezpośrednio na kompost? Ma to jakieś znaczenie?

Madżenko, mi też podoba się połączenie żurawki Berry Smoth i róży MW
Kolorem fajnie się zgrały
A tą z Janiny M dostał od Dzieci

Moja bajka 20:19, 29 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, cudownie u ciebie. Bajkowo

Widziałam fotki u Ewy. Cudowne spotkanie
Twoja córeczka w ogrodzie Ewy fajnie wyszła na zdjęciach. Niczym krasnalek wśród roślin

Dziękuję Ci bardzo Iwonko . U Ewci było świetnie, cudowne spotkanie . Córcia i syniu zresztą też uciechę mieli wielką. Najbardziej chyba podobała się trampolina, choć Mała i na zjeżdżalni miała frajdę .
Ogródek Iwony II 20:06, 29 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Skorupki jak najbardziej na kompost, wystarczy je zgnieść, by się pokruszyły.
Raz mieliłam skorupki i nigdy więcej - szkoda blendera. Lepsza torebka foliowa a w niej skorupki, na to ściereczka i tłuczek do mięsa, albo wałek do ciasta.

W takiej temperaturze jaka wytwarza się w kompostowniku nic nie przeżywa.

Mocznik to azot. Nawóz. Można kupić.

Jeśli z przesiewania mamy niezużyty kompost to on jest starterem. Przyspieszacze, startery nie są potrzebne. A jeśli już to mocznik zastąpi je lepiej i taniej. Te startery do kompostowania to azot i coś co było żywe, ale już nie jest, bo ususzyli

Wcześniej nie doczytałam tego posta, a tu tyle istotnych informacji. Mocznik zapisałam, muszę zapytać się w sklepie ogrodniczym z nawozami
Toszko, dziękuję za cenne informacje Kalkulacja przekonująca

Gosiu, przyswoiłam, co to ZZ Moje pomidorki nadal zdrowe

Jolu, dziś byłam w pracy - zatwierdzaliśmy plan pracy i przydział zadań. Może i dobrze, ze pogoda nijaka, to człowiek skoncentruje się na innych sprawach, nie tylko ogrodzie. Dziś porządkowałam "papiery". Trochę makulatury się uzbierało. Wolę wersje elektroniczne, łatwiej odnaleźć potrzebne materiały.

Kompost otworzysz zimą i podsypiesz nim róże. Możesz sobie go wcześniej przesiać

Dominiko, rady Toszki warte zapamiętania. Jak do tego dodać to, co dziewczyny piszą na temat doświadczeń kompostowych - daje fajny zbiór wiedzy i spojrzenie na ekologiczne podejście do ogrodniczkowania

Moja bajka 19:03, 29 sie 2016

Do góry
Kasiu, cudownie u ciebie. Bajkowo

Widziałam fotki u Ewy. Cudowne spotkanie
Twoja córeczka w ogrodzie Ewy fajnie wyszła na zdjęciach. Niczym krasnalek wśród roślin

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 17:48, 29 sie 2016

Do góry
Trzeci raz oglądam paleciaki. Bardzo podobają mi się pokrowce.
Całość wyglqda świetnie. Konsekwentnie
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:42, 29 sie 2016

Do góry
Pewnie do ogrodu cię ciągnie

Mi dziś też przypadło przewracać papiery. 3 razy na zegar patrzyłam. Wrrr...
Dobrze, że większość już elektronicznie mam. 3 kartony makulatury porządkując szafę zrobiłam, by zrobić miejsce na nowe
Za kilka dni zaczynamy. A ty Iza już?

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:23, 28 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Michaś, czy to jest trzcinnik?

Udanego urlopu
Wątków nie nadrobisz, niemożliwe

Iwonko to Miskant Variegatus, a dla róż oczywiście gazetka jest
Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:05, 28 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja wolę kosić z koszem.
Hosta z białymi kwiatkami śliczna. Jak kiedyś znajdę, też kupię dla kwiatków

Tez koszę z koszem, bo potem trawa mi się nie nosi do domu, a nie ukrywam, że latam boso lub w kapciach namiętnie.. bo ciągle nie pamiętam gdzie crocsy zostawiłam.. grabić mi się nie che.. za dużo machania ..

Urszulla napisał(a)

Aniu, a dlaczego dla kwiatów?te hosty dopiero zaczynają kwitnąć? tak późno?czy pachną? a co to wogóle za odmiana?
same pytania zadałam, ale resztę też wyczytałam zwłaszcza o koszeniuTy kosisz z koszem, rozumiem. ja bez kosza a potem grabię
Miłej niedzieli

asiak napisał(a)
Śliczna ta hosta, czy ona ma czysto białe te kwiatuszki? Jaka to odmiana?

Hosta to plantaginea - babkowata, kwitnie końcem sierpnia, kwiaty czysto białe, mięsiste, duże (pobiegłam zmierzyć i jedna trąbka ma 15 cm), pachnące. Liście ma zwykle, jasnozielone, rozmiar taki ze średnich. Nic szczególnego liście, ale kwiaty robią wrażenie. Przypominają lilie

Ogródek Iwony II 13:32, 28 sie 2016

Do góry
Ja też pozdrawiam niedzielnie wszystkich zaglądających.
Drugi dzień upału. Na koniec wakacji wróciło lato
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:57, 28 sie 2016

Do góry
Ja wolę kosić z koszem.
Hosta z białymi kwiatkami śliczna. Jak kiedyś znajdę, też kupię dla kwiatków

Kamienny ogród patykiem malowany 09:52, 28 sie 2016

Do góry
Będą jakieś fotki? Mam nadzieję, se odpoczywasz?
Buziaki zostawiam. Bo nie zdążyłam odpisać u mnie, a wątek popędzip dalej.
Ogródek Iwony II 23:59, 27 sie 2016

Do góry
Właśnie taki sposób przesiewania stosuje Toszka. A ja chyba te lędźwie, co piszesz mam za słabe.
Na większą skalę to jest trudne. Więc jak go daję w dołki, to tak jak leci mieszam z resztą: ziemią i gliną
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 21:49, 27 sie 2016

Do góry
Jej, ale macie fajnie
Objazdowo najlepiej
Czytam o złapanym bakcylu. Super.
Ogródek Iwony II 21:44, 27 sie 2016

Do góry
Hi, hi
Warto zmienić. Toszka fajnie to wyliczyła.
Ja też kilka wniosków z tej dyskusji wyciągnęłam.
Mam gdzie spalić zarażone roślinki i to jest dobry pomysł.

Masa zielona przemieszana z masą nieprzerobionego kompostu tes mi się podoba.
Natomiast nadal nie umiem przesiewaf kompostu. Do dołka nie przesiewam. Natomiast chcąc ściółkować rabaty- warto. Pożyczę sito od murarza. Już z nim rozmawiałam. Zobaczę jak pójdzie. Toszka przesiewa skrzynką. Mi nie wychodzi.
I popiół drzewny zacznę dawać.

Bardzo dziękuję wszystkim za wymianę doświadczeń. Sporo mosna się wzajemnie nauczyć

Mój ogród pod górkę... 06:25, 27 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Fajnie was widzieć. Takie spojrzenie na ogród mi się podoba
Kasiu, co to za "tyczki?"

Cześć Iwonko! Te tyczki to pochodnie na naftę - mój eM robi czasami romantyczny nastrój
Ogródek Iwony II 12:21, 26 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, to co robisz, to jest lepsze, niż nic byś nie miała robić. Sama piszesz, że w naturalny sposób powstają u ciebie warstwy. Ja fusy od kawy wylewam do wiaderka z odpadkami kuchennymi i potem wszystko wylewam na kompost. Skorupki też wyrzucam, choć one potem zostają. Ale wapno naturalne z nich się wypłukuje i to pomaga w uzupełnieniu kompostu w mikroelementy. Niektórzy skorupki mielą
Jak ci się zapełni komora, i tak będziesz musiała dostać się do tego dobra, co masz na dole, bo to będzie już fajny kompost. Wtedy zdejmiesz górną nieprzerobioną warstwę i będziesz mogła wykorzystać to "złoto" z dołu
No właśnie ja sobie taki kompostownik zbiłam, co to ma podnoszoną klapkę u dołu, więc nie będzie u mnie przerzucania warstw wyższych. Mam zamiar wygrzebywać od dołu. Zobaczę na wiosnę, co mi z tego za "złoto" wyszło...
Ogródek Iwony II 12:02, 26 sie 2016

Do góry
Kurczę, muszę lecieć. Na resztę postów odpiszę wieczorkiem
Ogródek Iwony II 12:02, 26 sie 2016

Do góry
Gosiu, koniecznie zbierz nasionka stipy. Bo nie wiem, ile uda mi się zebrać z mojej A na samosiew u mnie nie liczę
Gosia, co to jest ZZ?

Beatko, to co robisz, to jest lepsze, niż nic byś nie miała robić. Sama piszesz, że w naturalny sposób powstają u ciebie warstwy. Ja fusy od kawy wylewam do wiaderka z odpadkami kuchennymi i potem wszystko wylewam na kompost. Skorupki też wyrzucam, choć one potem zostają. Ale wapno naturalne z nich się wypłukuje i to pomaga w uzupełnieniu kompostu w mikroelementy. Niektórzy skorupki mielą
Jak ci się zapełni komora, i tak będziesz musiała dostać się do tego dobra, co masz na dole, bo to będzie już fajny kompost. Wtedy zdejmiesz górną nieprzerobioną warstwę i będziesz mogła wykorzystać to "złoto" z dołu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies