Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

olga80 13:05, 26 sie 2016

Iwonka lubię Twój wątek i to jak opowiadasz o ogrodzie. Z różami masz dużo racji nie wszystkie kwitną bez przerwy,ale i tak warto je mieć. U mnie róże rosną z hortkami i widzę,że to jest dobry pomysł jak horek nie widać to róże grają pierwsze skrzypce teraz role się odwróciły.
Obcięte części róż lądują u mnie w piecu nie wyrzucam ani na kompost ani do pojemnika reszta odpadów ląduje na kompostowniku.
Pozdrawiam w słoneczny dzień

Toszka to prawdziwa skarbnica wiedzy

13:10, 26 sie 2016
to i ja zabiore głos

pomidorów....łodyg z lismi zarażonych i ogórków łodyg uschnietych nie daje do kompostu ...pale ognisko....to samo z rózami ...no nie wszystkie opadłe liscie uda sie zebrac...ale róze do ogniska.

trawy tez nie dakje do kompostu ..czasem tylko nasypuje warstwe jak zaduzo odpadków warzywnych wrzuce i sie ciapa robi.

u mnie kontener na odpady zielone stoi blisko to tam mozna oddawać od kwietnia do pażdziernika ...nie wolno wrzucac worków do tego kontenera oczekuja tam samej zieleniny.

ana_art 13:30, 26 sie 2016

Toszka napisał(a)
Pokażę wam prostą kalkulację

z kompostownika z palet mamy mniej więcej metr sześcienny kompostu (a z przesianej, nieprzerobionej grubszej frakcji starter za free). To 6-10 czubatych taczek, pulchnego, pachnącego kompostu. Na taczkę wchodzi 5-6 80l worków kupnych... ale takiej próchnicy, takiego kompostu się nie kupi.
W praktyce ze "śmieci" mamy super próchnicę, super podłoże i najlepszy polepszacz gleby o właściwościach nawozu.
Amen
to prawda... ja żałuję że nie mam miejsca na kompostownik, jak nie mieliśmy wiaty to miałam dwa pojemniki do kompostowania i wychodził z tego fajny kompost. Niestety miejsce znikło i kompostu nie robię...
Margo 13:55, 26 sie 2016

Iwonko ZZ to zaraza ziemniaczana, która w tym roku skutecznie pozbawiła mnie większości pomidorów. Z racji ciągłych opadów bądź wiatrów udało mi się tylko 2 razy prysnąć OW i HT. Jak wróciłam z urlopu wszystko już było zaatakowane . Większość wyrzucilam, owoce zielone bez objawów przerobiłam na sałatkę i tyle miałam z pomidorów. W zeszłym roku pomidorki systematycznie pryskane zbierałam do pierwszych przymrozków.
Nasionka stipy na pewno zbiorę dla Ciebie. Ja już wysiewac nie będę, biorąc pod uwagę tegoroczny samosiew nie ma to sensu.
Toszka 14:44, 26 sie 2016

eee_taam napisał(a)
to i ja zabiore głos (...)
trawy tez nie dakje do kompostu ..czasem tylko nasypuje warstwe jak zaduzo odpadków warzywnych wrzuce i sie ciapa robi.

Robi się mazia, bo uzyskujesz masę zieloną, bogatą w azot z minimalnym stosunkiem węgla. Dlatego tak ważne jest układanie warstw. Na drugi raz rozsyp cienką warstwę i przesyp np. kompostem, i na to druga warstwa zielona. Zobaczysz, że uzyskasz zaskakujący efekt
roma2 15:43, 26 sie 2016

Piszę tu pierwszy raz, ale nie pierwszy raz zaglądam. Za Toszką łażę bo mądrości zbieram. Mam kompostowniki dwa. W zeszłym roku miałam 10 taczek pachnącego ziemią cuda. Na moje piaski to faktycznie złoto. Dodam tylko, ze i zimą "pracuję" nad kompostownikiem. Suszę skórki bananów (córka sportowiec pochłania jakieś ogromne ilości), zbieram skorupki jaj, zabieram z pracy "kosteczki" z kawowego ekspresu. Żadnych blenderów do rozdrobnienia nie używam. Wsypuję ususzone skórki bananowe do poszwy (starej), skorupki do poszewki (starej), podepczę trochę i jest! Buziaki
Madzenka 19:17, 26 sie 2016

Poczytałam porady Toszkowe i zachwyciłam sie MUnstead Wood z żurawkami
Basilikum 20:55, 27 sie 2016

wpadlam sie zameldowac po urlopie a tu ciekawa dyskusja na temat kompostu. Ja w tej sprawie zielona. Wyrzucam co mi sie wydaje, ze pasuje do czarnej skrzynki i juz.
Poczytam przeanalizuje i chyba zmienie nawyki kompostowe
Iwk4 21:44, 27 sie 2016

Hi, hi
Warto zmienić. Toszka fajnie to wyliczyła.
Ja też kilka wniosków z tej dyskusji wyciągnęłam.
Mam gdzie spalić zarażone roślinki i to jest dobry pomysł.

Masa zielona przemieszana z masą nieprzerobionego kompostu tes mi się podoba.
Natomiast nadal nie umiem przesiewaf kompostu. Do dołka nie przesiewam. Natomiast chcąc ściółkować rabaty- warto. Pożyczę sito od murarza. Już z nim rozmawiałam. Zobaczę jak pójdzie. Toszka przesiewa skrzynką. Mi nie wychodzi.
I popiół drzewny zacznę dawać.

Bardzo dziękuję wszystkim za wymianę doświadczeń. Sporo mosna się wzajemnie nauczyć

Sebek 23:34, 27 sie 2016

Jak już przesiewam kompost (zazwyczaj wydobywam go małą łopatką i jest drobny) to wiesz co robię? Biorę czarną skrzynkę po owocach tudzież warzywach, wsypuję kompost i trzęsę nią nad taczką (lędźwie wtedy płaczą, no ale cóż ). Leci wtedy idealny puch, resztki lądują spowrotem na pryzmę Jednak do przesiewania nadaje się tylko i wyłącznie bardzo dobrze przerobiony kompost, równie dobrze można to łopatą zrobić jakby się uprzeć