Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Malgosik 13:14, 29 sie 2016

Przesiewałam kompost na sicie do piasku i strasznie się umordowałam. Do kompostu muszą być większe oczka. To sito miało oczka na około 2 cm i było zbyt drobne. Zwróć na to uwagę.
Basilikum 14:11, 29 sie 2016

Przestudiowalam kompostowe rady. Ba nawet sobie wydrukowalam i wloze do ogrodowego segregatora.
A Sebkowy pomysl ze skrzynkami juz wyprobowany, super jest i ledzwie nie bola
Toszka 14:57, 29 sie 2016

Pewnie, że nie bolą. Kwestia techniki bez trzęsienia pupą

Jak ktoś ma więcej miejsca, to można wykorzystać rafię budowlaną (siatka z ramą) - stawia ją się pod kątem np. 45 stopni i przerzuca kompost przez nią. To co "za" przeleci to przesiane, to co "przed" do ponownego przesiania.
Od lat używam 2 skrzynki plastikowe - jedna z większymi, druga z mniejszymi dziurkami. W zależności od potrzeb. Nakładam małe porcje kompostu i przesiewam wprost do taczki. To co zostanie w skrzynce wpada do skrzyń do dalszego przerobienia. Zazwyczaj jako warstwa brązowa.
Basilikum 15:17, 29 sie 2016

ja taka budowlana satke z rama tez mam ale mi te skrzynki lepiej pasuja. Wazne by nasypac tak z polowe, jak wiecej to trudniej na poczatku.
Iwk4 20:06, 29 sie 2016

Toszka napisał(a)
Skorupki jak najbardziej na kompost, wystarczy je zgnieść, by się pokruszyły.
Raz mieliłam skorupki i nigdy więcej - szkoda blendera. Lepsza torebka foliowa a w niej skorupki, na to ściereczka i tłuczek do mięsa, albo wałek do ciasta.

W takiej temperaturze jaka wytwarza się w kompostowniku nic nie przeżywa.

Mocznik to azot. Nawóz. Można kupić.

Jeśli z przesiewania mamy niezużyty kompost to on jest starterem. Przyspieszacze, startery nie są potrzebne. A jeśli już to mocznik zastąpi je lepiej i taniej. Te startery do kompostowania to azot i coś co było żywe, ale już nie jest, bo ususzyli

Wcześniej nie doczytałam tego posta, a tu tyle istotnych informacji. Mocznik zapisałam, muszę zapytać się w sklepie ogrodniczym z nawozami
Toszko, dziękuję za cenne informacje Kalkulacja przekonująca

Gosiu, przyswoiłam, co to ZZ Moje pomidorki nadal zdrowe

Jolu, dziś byłam w pracy - zatwierdzaliśmy plan pracy i przydział zadań. Może i dobrze, ze pogoda nijaka, to człowiek skoncentruje się na innych sprawach, nie tylko ogrodzie. Dziś porządkowałam "papiery". Trochę makulatury się uzbierało. Wolę wersje elektroniczne, łatwiej odnaleźć potrzebne materiały.

Kompost otworzysz zimą i podsypiesz nim róże. Możesz sobie go wcześniej przesiać

Dominiko, rady Toszki warte zapamiętania. Jak do tego dodać to, co dziewczyny piszą na temat doświadczeń kompostowych - daje fajny zbiór wiedzy i spojrzenie na ekologiczne podejście do ogrodniczkowania

Iwk4 20:24, 29 sie 2016

Tereniu, róże kwitną, mają sporo pączków, a ja mój ulubiony aparat mam w naprawie jeszcze. Na dodatek dziś nie było słoneczka i nie zrobiłam zdjęć. Za to podlało troszkę mój posiany trawniczek
Masz rację z paleniem porażonych gałązek

Justynko, co do trawy - ja dodawałam do kompostu, ale z sianego, dobrze utrzymanego trawnika. Z takiej dzikiej łąki obawiam się wysiewu nasion (zielska).
Rozkładałam trawę równomiernie cienką warstwą. W tym roku trawą ściółkowałam rabaty różane. I bylinowe.

Ana, u ciebie to już chyba faktycznie więcej miejsca nie ma ... Ale wiesz, ile można z kompostu wykorzystać

Roma, witaj u mnie. Mam pytanie do tego, co piszesz: Dlaczego skórki bananów najpierw suszysz, a nie wyrzucasz bezpośrednio na kompost? Ma to jakieś znaczenie?

Madżenko, mi też podoba się połączenie żurawki Berry Smoth i róży MW
Kolorem fajnie się zgrały
A tą z Janiny M dostał od Dzieci

Iwk4 20:29, 29 sie 2016

tulucy napisał(a)
Czyli dobrze robiony kompost zlikwiduje sam patogeny. No i super. Ale nasion czy pędów perzu to raczej nie zneutralizuje chyba, prawda? Czy podagrycznika? Bo to jest moja bolączka i to w masie wywalam do odpadów zielonych.

Podagrycznika wywalam na bio... Nie chcę go w kompoście A perzu w moim ogrodzie na szczęście nie mam. Kiedyś u teściów miałam ogródek, tam perzu było masa. Nie zdążałam pielić
Wiem, co to za ból ...

Wiesz, ja też się nabrałam na tą niby ziemię z kompostu. Mocno się zastanawiałam, skąd tam jest tyle ziemi, przecież wrzucałam zupełnie co innego
Teraz wybieram do samego dołu

W moim pierwszym kompostowniku też można podbierać kompost z dołu, ale kiepsko się wybiera ze samego środka, bo masa z góry czasami zasypuje dziurę, którą się wybrało, a środeczek najlepszy zostawał niewybrany
Iwk4 20:31, 29 sie 2016

Aniaaa napisał(a)
I niech lato i ciepełko trwa jak najdłużej

Dużo przydatnych wiadomości na temat kompostu.Ja nie przesiewam kompostu,u mnie idzie w dołki pod rośliny.
Do kompostowania dodaję też odchody gołębie,trociny,pocięte szare kartony,wylewam resztki gnojówek.

W dołki Aniu chyba nie ma potrzeby przesiewania. Ja też daję jak leci.Ale mam ochotę spróbować z przesianym jako ściółka na rabaty Może znajdę czas na próbę
Iwk4 20:36, 29 sie 2016

Basilikum napisał(a)
Przestudiowalam kompostowe rady. Ba nawet sobie wydrukowalam i wloze do ogrodowego segregatora.
A Sebkowy pomysl ze skrzynkami juz wyprobowany, super jest i ledzwie nie bola

Jak drukujesz Iza te wiadomości? Wklejasz do Worda, czy cale strony drukujesz?
Mówisz, ze sposób ze skrzynkami nie jest taki straszny? Muszę sprawdzić
Iwk4 20:37, 29 sie 2016

Malgosik napisał(a)
Przesiewałam kompost na sicie do piasku i strasznie się umordowałam. Do kompostu muszą być większe oczka. To sito miało oczka na około 2 cm i było zbyt drobne. Zwróć na to uwagę.

Muszę pożyczyć to grubsze. Dobrze Małgoś, że piszesz, że to małe za drobne