Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój ogród pod górkę... 17:24, 20 kwi 2017
Do góry
tulipany Purple Prince ...chyba maja ten sam kolor co Parrot Prince ...aparat nie oddaje koloru ..ale wyszły mi 3 szt z zeszłego sezonu i świeca na rabacie

Liscie brzozy ...to jakis mutant ...oszukali cie.

PS. na przesyłke spokojnie trzeba czekać .....sadzenie może w weekend majowy .....wszystko chlupie ... i oni chyba też chyba te rośliny kopią przed wysyłką ...wiec dlatego trudność w wysłaniu.
Mój ogród pod górkę... 15:53, 20 kwi 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Chyba lepszy śnieg niż mocny mróz. Śnieg ochroni rosliny

Z brzoza poczekalabym jeszcze ten sezon. Skoro nie ma lisci to moze byc jednak doorenbos. Zmierz obwód drzewka 5 cm nad ziemia. Porównam z moimi, ktore bieleją dopiero w tym sezonie

Zdecydowanie lepszy śnieg!
Dzisiaj nie było przymrozku, zobaczymy jutro rano. Może znów się uda.

Te trefne brzozy mają już liście i to duże. W zeszłym roku pokazywałam ich rozmiar, bo coś mi już podpadały. Wymiana już postanowiona.
Chaos kontrolowany 10:04, 20 kwi 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Jak Ty masz pięknie
Wszystko co kocham u Ciebie, brzozy, lawendy, kulki, trawy, jeżówki...

Dziękuję Aniu, ale wierz mi, że na żywo teraz nie wygląda to dobrze. Najważniejsze, że wiem co mnie wkurza. Jeśli tylko starczy sił, czasu i kasy to chciałabym to ogarnąć. Najbardziej brakuje mi jednej rzeczy - krajobrazu, jaki Ty masz za oknami. No ale jak się nie ma co się lubi ....
Chaos kontrolowany 09:58, 20 kwi 2017

Do góry
Jak Ty masz pięknie
Wszystko co kocham u Ciebie, brzozy, lawendy, kulki, trawy, jeżówki...
Chaos kontrolowany 23:27, 19 kwi 2017

Do góry
Ciężko u mnie o szersze widoki - działka mała (niespełna 800 m2, jest narożna (brrr)i w dość gęstej zabudowie (nie koniecznie urokliwej). Magnolia rośnie po środku działki, zaś brzozy w tle z lawendą to granica działki. Cała działka jest jak chusteczka, jednak gdy zaczynam pielić czuję się jakbym miała hektary
Nieśmiałe pierwsze kroki 19:47, 19 kwi 2017

Do góry
Fajnie to wyszło!
Co do planu nasadzeń rozważ:
- między hortkami a tujami wyższe trawy - miskant morning light albo variegatus. Osobiście wolę ml, bo v się "rozkracza" Tak, czy inaczej fajnie świecą na tle ciemnej zieleni
- przed hortkami nie robiłabym chyba jednolitego pasa żurawek na takiej długości - może pomieszać żurawki, dalej jakieś trawki, szałwia? Nie wiem, co lubisz?
- brzozy nie dwie, jeśli już to trzy, a najlepiej pięć W brzozach sprawdzonym połączeniem są rozchodniki z rozplenicami, jeżówkami. Dobrze jest mieć też coś zimozielonego - bukszpan, kosodrzewiny?
No nie wiem, co Ci doradzić, bo ja w planowaniu słaba
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:23, 19 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ty kobieto, to lubisz sobie utrudniać życie. Gdyby ta Przyostnia włosowata była taka cud- miód plus orzeszki, to hulałaby w ogrodach dziewczyn. Nikt jej nie poleca, nikt jej nie sadzi. Zimotrwałość jej jest nieokreślona (czytaj -nie zimuje w Polsce). Naprawdę chce Ci się co roku robić nowe nasadzenia?
Pkt z dekalogu ogrodnika wg Danusi:
Niezawodne rośliny kupuj
Zgodzę się z Chagallką- gabion jest dekoracyjną (drogą) przesłoną. Po co umieszczać ją na tyłach w niewiadomym celu? Szkoda kasy. Chyba, że trzymamy się zasady: Kto bogatemu zabroni.
Mnie się widzi, że zapatrzyłaś się w ogród Malkul i trudno Ci zaakceptować inne, korzystniejsze dla Ciebie rozwiązania. Piszę wprost, bo wiem, że zrozumiesz, że to moje pisanie nie wynika ze złośliwości. Twoja ziemia aż się prosi o nasadzenie na niej roślin niechorowitych, niewymagających ciągłej troski. Toszka już o nich pisała. Sprawdzone zestawy są na forum. Wszyscy się nimi zachwycamy. Brzozy Doorenbos, rozchodniki okazałe, zwykłe jeżówki, trzcinniki lub seslerie, berberysy. Wiosną łany cebulowych. Masz gotowe samograje, a kombinujesz jak łysy koń pod górę.
Świetny kierunek z zakupem tuj. Brawo Ty!

Kochana ja sobie zycia nie utrudniam tylko najpierw pytam. Spytałam i już wiem że nie kupię tej trawy.

Gabion owszem ma byc ozdobą na którą będę patrzeć ja codziennie z tarasu i okien salonu a nie mój sąsiad z drogi. Ja tak wolę

Samograje lubię nawet te które wymieniłaś. Pewnie i się pojawią, no może Berberysy później, bo na razie ich nie lubie jakoś choć wczoraj pół wieczora je oglądałam i nic...

No tak już ze mna jest. Nie ma lekko
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:25, 19 kwi 2017

Do góry
Ty kobieto, to lubisz sobie utrudniać życie. Gdyby ta Przyostnia włosowata była taka cud- miód plus orzeszki, to hulałaby w ogrodach dziewczyn. Nikt jej nie poleca, nikt jej nie sadzi. Zimotrwałość jej jest nieokreślona (czytaj -nie zimuje w Polsce). Naprawdę chce Ci się co roku robić nowe nasadzenia?
Pkt z dekalogu ogrodnika wg Danusi:
Niezawodne rośliny kupuj
Zgodzę się z Chagallką- gabion jest dekoracyjną (drogą) przesłoną. Po co umieszczać ją na tyłach w niewiadomym celu? Szkoda kasy. Chyba, że trzymamy się zasady: Kto bogatemu zabroni.
Mnie się widzi, że zapatrzyłaś się w ogród Malkul i trudno Ci zaakceptować inne, korzystniejsze dla Ciebie rozwiązania. Piszę wprost, bo wiem, że zrozumiesz, że to moje pisanie nie wynika ze złośliwości. Twoja ziemia aż się prosi o nasadzenie na niej roślin niechorowitych, niewymagających ciągłej troski. Toszka już o nich pisała. Sprawdzone zestawy są na forum. Wszyscy się nimi zachwycamy. Brzozy Doorenbos, rozchodniki okazałe, zwykłe jeżówki, trzcinniki lub seslerie, berberysy. Wiosną łany cebulowych. Masz gotowe samograje, a kombinujesz jak łysy koń pod górę.
Świetny kierunek z zakupem tuj. Brawo Ty!
Pogubiłam się po drodze... 12:36, 19 kwi 2017

Do góry
dereń kousa zamówiony, będzie najprawdopodobniej w przyszłym tygodniubrzozy doorenbros już zlokalizowanie, blisko są
...uDany ogród 11:43, 19 kwi 2017

Do góry
Brzozy leżały na ziemi

Czeremchy uginały się pod ciężką warstwą śniegu

Nawet czereśnię przygięło

Wszystko powyginane

Obraz nędzy i rozpaczy i najgorsze , że dalej sypie...
...uDany ogród 11:40, 19 kwi 2017

Do góry
Właśnie wróciłam z ogrodu, aż mnie zmroziło wszystko się ugina pod ciężkim, mokrym śniegiem. Najbardziej ucierpiały czeremchy, młode brzozy i palibin za stawem.
Otrzepałam je, ale póki co nie wróciły do pionu

Ot taki widok zastałam....uwaga drastyczne fotki

Ogród bacowej 10:36, 19 kwi 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Zima , zima i po zimie. Dzisiejszy dzień diametralnie inny od wczorajszego. Na odreagowanie wczorajszego śniegu , posadziłam dzisiaj 7 doorenbosów . Skosiłam trawniki. Zamówiłam trochę bylin , trochę traw , i mam całą tę zimę w ....głębokim poważaniu, czego i wam życzę .
pozdrawiam wszystkich zaglądających

Ja mam zwykłe brzozy Ewo co pod sosnami masz posadzone?Czy byliny ci tam wytrzymują?Mam żywopłot sosnowo brzozowy i nie wiem co przed posadzić aby dało radę

ps.u mnie foto twojej Kocimiętki
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:36, 19 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Gdybym ja miała takie wolne miejsce to bym zrobiła rabatę brzozową - brzozy, berberys i rozpalenice tak jak u Edyty

A podasz mi linka?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:02, 19 kwi 2017

Do góry
Gdybym ja miała takie wolne miejsce to bym zrobiła rabatę brzozową - brzozy, berberys i rozpalenice tak jak u Edyty
Słoneczny Ogród 09:31, 18 kwi 2017

Do góry
Piękne to zdjęcie z tak dużymi drzewami, zazdroszczę, bo u mnie same maluchy, a mnie się marzą tysiące lampeczek rozwieszonych i owiniętych wokół pni

Mamy brzozy i fakt trochę brudzą, gdy kwitną, spadające liście mi nie przeszkadzają, mam dużo materiału do kompostowania

W moich rodzinnych stronach widuję przy płotach szpalery czereśni, pięknie wyglądają wiosną, gdy kwitną, latem z mnóstwem owoców, jesienią, gdy liście się przebarwiają na pomarańczowo - czerwone, chciałam taki u siebie, ale mnie wszyscy pytali, czy będę grabić spadające czereśnie. Rozmyśliłam się, a od ubiegłego roku mamy w dachu kolonię szpaków, jak na nie patrzę, to sobie myślę, że raczej musiałabym walczyć z nimi o owoce

A to moje drzewa przy zejściu na łąkę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:17, 18 kwi 2017

Do góry
RedLips napisał(a)
Poradźcie proszę na co zrobić z tymi chaszczami, co posadzić, chciałabym się efektywnie odgrodzić od ulicy bo mieszkam przy ruchliwej szosie, chcę po woli usuwać rosnące tam sosny bo one sie ogołacają z dołu i nie wyglądają już estetycznie, były posadzone jakieś 15-20 lat temu i powoli tracą urok a będą zapewne wyglądały gorzej z kolejnymi latami. Rosną tam też brzozy i modrzewie, brzozy myślę zostawić, nad modrzewiami się jeszcze zastanawiam. chce to tak obsadzić żeby nie trzeba bylo dużo kosić Doradźcie proszę co robić.

i od strony drogi:

Najbardziej polecanymi na Ogrodowisku są świerki serbskie. Tworzą fajną zwartą ścianę. Jeśli chcesz się skutecznie odseparować od ruchliwej drogi zacznij od posadzenia ekranu przy płocie w pojedynczym rzędzie lub podwójnym. Z wycinką poczekaj, aż świerki podrosną.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=50

Brzozy i duże sosny mogą bardzo fajnie i efektywnie wyglądać
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2160-brzoza-w-kompozycjach-ogrodowych

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 02:06, 18 kwi 2017

Do góry
Dziękuję bardzo, jeżeli chodzi o styl to podoba mi się każdy jeden, jedynie te sosnenki były bardzo ładne gdy były małe,sadzonki były darmowe wiec sie sadziło nikt nie wybrzydzał teraz jakoś coraz gorzej wyglądają, pewnie też dlatego że od początku nie były prowadzone. To miał być od początku szeroki ekran zieleni odgradzający od drogi szybkiego ruchu. Jedynie one się od dołu przerzedzają, chciałabym je powoli wymieniać na jakieś choiny które będą ugałęzione do samej ziemi. Na trzecim zdjęciu po lewej stronie mam tam taką jedną choinę nie wiem niestety jak ona się nazywa, chciałabym wymienić i wprowadzić różnorodność, na przykład trójkami, chcę zostawić brzozy, resztę wycinać powoli wstawić na przykład 3 od strony drogi trzy takie choinki:
tu bliżej domu te trzy takie: Jodła kalifornijska
,
gdybyście mogli doradzić co się nie będzie tak od dołu przerzedzać i żeby w miarę szybko wyrosło i rożne odcienie ze trzy czy cztery takie gatunki z każdego gatunku po 3 sztuki bym posadziła to by to może miało ręce i nogi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:53, 17 kwi 2017

Do góry
Poradźcie proszę na co zrobić z tymi chaszczami, co posadzić, chciałabym się efektywnie odgrodzić od ulicy bo mieszkam przy ruchliwej szosie, chcę po woli usuwać rosnące tam sosny bo one sie ogołacają z dołu i nie wyglądają już estetycznie, były posadzone jakieś 15-20 lat temu i powoli tracą urok a będą zapewne wyglądały gorzej z kolejnymi latami. Rosną tam też brzozy i modrzewie, brzozy myślę zostawić, nad modrzewiami się jeszcze zastanawiam. chce to tak obsadzić żeby nie trzeba bylo dużo kosić Doradźcie proszę co robić.
Zdjęcia od strony domu:

od strony wjazdu wjazd jest wspólny z sąsiadem, jest również granicą działki:
i od strony drogi:

Nieśmiałe pierwsze kroki 20:06, 17 kwi 2017

Do góry
Udało mi się dziś między kroplami zrobić zdjęcia moich poczynań.

W tym roku planuję tu zrobić suchy murek dołem i górą skarpy, który się połączy. Nasadzeń nie będę robić, ponieważ muszę popracować w tym miejscu jeszcze nad jakością ziemi.

Przed domem powstało miejssce na nową rabatkę. Tutaj chciałabym przenieść buka rohan weeping, żurawki i karłowatego iglaczka.

Mąż zrobi krawęznik, wyrównam sobie ziemię i będę działać.

Jesli ktoś ma jakiś pomysł to podrzućcie coś na tą rabatę. To bardzo uboga wersja moich umiejętności.

Wzdłuż dorysowanej kreski dosadzę tuje szmaragdy. Na zielono zaznaczyłam hortensje bukietowe limelight, przed nimi żurawki. Na czerwono dwie brzozy. Pomyślałam, że byłoby to nawiązanie do brzóz widocznych po drugiej stronie drogi. Pasowałyby tutaj jakieś trawy? Juz na zdjęciu widać, że pod brzozami jest strasznie łyso, ale póki co nie mam pomysłu ...
Mój ogród pod górkę... 11:27, 17 kwi 2017

Do góry
Gocha napisał(a)
Kasiu współczuję tych niezgodnych odmianowo drzew. Tulipany w ogrodzie i te w misie przecudne- stoją na baczność jak żołnierze.

Gosiu o Nigrach już zapomniałam, bo dawno wymienione, ale te brzozy mnie wnerwiły. Już w poprzednim sezonie, jak wreszcie ruszyły, coś mi podpadały
No cóż, nic już teraz nie zrobię, poza wymianą
Nic to, przy Twoich przejściach z mrozem!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies