Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Bogusława

Ogród Bogusława

Rosa 19:38, 12 maj 2017

Bogdanie mam prośbę byś w wolnej chwili spojrzał i coś podpowiedział w sprawie cięcia:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7416-ogrod-za-grosze?page=50#post_7
Rosa 18:44, 17 maj 2017

Pięknie dziękuję za instrukcję u mnie i rozwianie wątpliwości, to duża pomoc dla początkującej
boguslaw_r_ 10:22, 18 maj 2017

Rosa napisał(a)
Pięknie dziękuję za instrukcję u mnie i rozwianie wątpliwości, to duża pomoc dla początkującej

Cieszę się że mogłem pomóc
ElzbietaFranka 23:33, 18 maj 2017

Witam Bogusławie. Piekny ogród przejrzałam prawie cały wątek skupiałam się tylko na zdjęciach i później opisach. Masz w umyśle i rękach artyzm, pięknie rzeźbisz iglaczki i niektóre liściaste.

Kiedyś myślałam, że iglaków w ogóle się nie formuje bo igły opadną i zmarnieje. Do czasu jak ktoś ciął daglezje i je formował.
Twój ogród to arcydzieło. Jak się cieszę, że weszłam najpierw do "Rosy" której doradzałeś jak przyciąć karkołomną czarną sosnę popadłam w zachwyt i weszłam na Twój wątek, ale nie spodziewałam się, że tak u Ciebie pięknie.
Nawet te ciężarki mają swój urok jak babki na choince.

Chciałam sie zapytać, ponieważ mam dużo samosiejek zwykłych sosen i są w doniczkach od 30 cm do 1 m wzrostu i chciałabym też trochę je poformować czy można je też formować jak na str. 4 twojego wątku czyli sosny czarne których też mam sporo ale już większe.

Drugie pytanie na str. 174 masz płożącego jałowca, czy to twój wytwór czy on jest na pniu i płoży się po ziemi.
Bo o co mi chodzi na jakiejś stronie nie wiem na której był pokazany jałowiec płożący prowadzony w górę czy to ten sam.
Jak możesz napisz coś na ten temat.
Pozdrawiam
boguslaw_r_ 11:38, 19 maj 2017

http://zielonozakreceni.pl/forum/ogrody-zielono-zakreconych/93-w-hanutkowie
http://hanutkowo.pl/galeria/index.php
Rosa 12:45, 19 maj 2017

Jeszcze Ci podrzucę link:
http://hanutkowo.cba.pl/galeria/index.php/Oferta_2016?page=1

a tu podpowiem:
http://hanutkowo.cba.pl/galeria/index.php/Oferta_2016?page=1
w galerii trzeba kliknąć na obrazek i rozwija Ci się cała paleta odmian. A jak znów klikniesz na zdjęcie to się powiększy.
Polecam też blog kolejnego pasjonata:
http://sylvestris.blox.pl/html
boguslaw_r_ 10:53, 22 maj 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Bogusławie. Piekny ogród przejrzałam prawie cały wątek skupiałam się tylko na zdjęciach i później opisach. Masz w umyśle i rękach artyzm, pięknie rzeźbisz iglaczki i niektóre liściaste.

Kiedyś myślałam, że iglaków w ogóle się nie formuje bo igły opadną i zmarnieje. Do czasu jak ktoś ciął daglezje i je formował.
Twój ogród to arcydzieło. Jak się cieszę, że weszłam najpierw do "Rosy" której doradzałeś jak przyciąć karkołomną czarną sosnę popadłam w zachwyt i weszłam na Twój wątek, ale nie spodziewałam się, że tak u Ciebie pięknie.
Nawet te ciężarki mają swój urok jak babki na choince.

Chciałam sie zapytać, ponieważ mam dużo samosiejek zwykłych sosen i są w doniczkach od 30 cm do 1 m wzrostu i chciałabym też trochę je poformować czy można je też formować jak na str. 4 twojego wątku czyli sosny czarne których też mam sporo ale już większe.

Drugie pytanie na str. 174 masz płożącego jałowca, czy to twój wytwór czy on jest na pniu i płoży się po ziemi.
Bo o co mi chodzi na jakiejś stronie nie wiem na której był pokazany jałowiec płożący prowadzony w górę czy to ten sam.
Jak możesz napisz coś na ten temat.

Wszystkie sosny dają się formować, w donicach rosną wolniej,
Płożący jest płożący nie na pniu, natomiast jest wybrany największy najsilniejszy pęd i jest wyciągnięty maksymalnie do góry na tyczce bambusowej, należy zrobić to delikatnie bo szybko się łamie jest kruchy, trzeba go przymocować na samej górze patyka, potem prostować delikatnie przyczepiając go w kilku miejscach, przy czym musisz go często kontrolować ponieważ szybko pędy grubieją i w miejscu modowania pękają trzeba je stale luzować , pozostałe na ziemi przyciąć i tyle. pozdrawiam

Pozdrawiam
ElzbietaFranka 13:59, 23 maj 2017

Dzięki Bogusław o to mi chodziło. Jeden największy przewodnik uczę pić do bambusy USA lub innej tyczy i niech rośnie pod kontrolą

Sosenki będę modelować. JAK możesz jeszcze odpisać na pytanie.
Jak obetne przewodnik obojętnie jaki i zostawię igły po jakim czasie mogą się pokazać nowe przyrosty jak na str 4 twojego wątku. Czy jeszcze w tym roku. Odpowiedz u siebie będę zaglądać do.Ciebie.

Pozdrawiam
boguslaw_r_ 16:11, 23 maj 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Dzięki Bogusław o to mi chodziło. Jeden największy przewodnik uczę pić do bambusy USA lub innej tyczy i niech rośnie pod kontrolą

Sosenki będę modelować. JAK możesz jeszcze odpisać na pytanie.
Jak obetne przewodnik obojętnie jaki i zostawię igły po jakim czasie mogą się pokazać nowe przyrosty jak na str 4 twojego wątku. Czy jeszcze w tym roku. Odpowiedz u siebie będę zaglądać do.Ciebie.

Pozdrawiam

Myślę że już jest za późno w tym roku
przewodniki i inne odrosty można teraz wyłamywać, ale czy jak się teraz wytnie cały kawałek to odrośnie nie wiem można na jednej spróbować, następna okazja dopiero za rok, dlatego wielu się zniechęca, pozostaje mi życzyć powodzenia jak się uda pokaż zdjęcia,
ElzbietaFranka 16:58, 23 maj 2017

Boguslawie to u ciebie taka piekna wiosna, u nas sporo opóznienia. Jeszcze 2 tygodnie temu lało, nastepnje duzy mroz i dopiero od tygodnka wszystko rusza. Spruboje na jednej galazce. A te posadzone samosiejki w donicach niech sobie rosna i w przyszlym roku bede eksperymentowac.
Mam tez duzo samosiejek brzozy tez bede modelowac.

Jak osiagne przyrost taki jak na str 4-5 twojego watku dam znac.
Jeszcze raz dziekuje.