Johanko, prezentowy rodek nad wyraz uroczy. Teraz tylko trzeba dodać mu towarzystwo, które będzie z nim współgrało.
Viva, o dzwoneczkach zakładanych kotom gdzieś czytałam przypadkiem. Po dogłębnym namyśle stwierdziłam, że koty są istotami niesłychanie wrażliwymi na dźwięk i taki dzwoneczek byłby dlań torturą. Karmię kota dobrze, ale natury mu nie zmienię. rasowy przyrodnik odpowiedziałby, że pierwsze giną osobniki najsłabsze i dzięki temu dalej przekazywane są geny tych najsilniejszych i najsprytniejszych. Co dla danego gatunku w dłuższej perspektywie jest zbawienne.
Kuna w domu to ogromny problem. Na forum Muratora słynne były wojny kunickie Jarka P. Dokładnie opisane w jego dzienniku budowy. Wojna zakończyła się zwycięstwem Jarka, ale wcześniej musiał zrywać całą zabudowę k-g i wymieniać wełnę. A przyczyna była prozaiczna. Panowie budowlańcy na długości kilkudziesięciu cm nie nałożyli siatki zabezpieczającej.
Łucja, białe na zdjęciach to czosnki
i rogownica kutnerowata

Kot w ciągu trzech lat upolował 1 ptaka i kilkadziesiąt nornic. Nie wchodzi na drzewa.
Gosiek, bo zakładanie kotu dzwoneczka jest okrucieństwem.
Kamilka, analizowaliśmy w domu sytuację tej łasiczki. Kocica godzinami w bezruchu siadywała pod świerkiem na froncie, kilka metrów od kompostownika. Widać czuła, że coś się tam kręci. Od wczoraj już tam nie czatuje.
Makusiu, też nigdy nie widziałam łasicy. Z oglądu damy w ową łasiczką, wnioskowałam, że to jakiś większy zwierz. I pomyśleć, że dawniej robiono z niej futrzane odzienie.
Brzozowa z dereniami dla Ciebie. Derenie właśnie kwitną.

Na pierwszym planie dereń biały Aurea, za nim Elegantissima. Na drugim zdjęciu czosnki na tle małego derenia Elegantissima.
~ Władysław Tatarkiewicz