Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:54, 02 wrz 2012

Do góry
Marzenko na szczęście mam , projekt robiał Pani architekt krajobrazu więc spokojan głowa
Spotkanie u Ani z Zielonego Wzgórza - wrzesień 2012 11:52, 02 wrz 2012

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)
Witam!
Nawet kolor winogron dopasowany do otoczenia
Truskawki godne podziwu, a ogród faktycznie wygłaskany i dopieszczony
Pozdrawiam

I jeszcze kolor świeczek w lampionie
Aniu aleś wygłaskała projekt szefowej Pięknie u Ciebie !! A herbatkę z tej cudnej porcelany bym sobie wypiła
Spotkanie u Myszorka - wrzesień 2012 00:18, 02 wrz 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)

Nawet projekt w ramkę oprawiłaś!
Też bym to zrobił
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:40, 31 sie 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
Piękny projekt zrobiłaś Ewci !!!! Nie mogę się doczekać kiedy zabierzesz się za mój .
Może coś mam już pomierzyć?

Piękny to mało powiedziane!... Jest bosssski!
Zielony galimatias 21:59, 31 sie 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ewcia! Nawet nie wiesz jak ja się cieszę, że Anitka zgodziła mi się na pomóc przy moim projekcie

Oj wiem!... I jestem pewna, ze efekt będzie powalajacy... widziałaś mój projekt, który Anita robiła "na kolanie" mieszając dżem???... nie chcę myśleć co będzie jak będzie pić relaksacyjnie kawkę...
Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 17:47, 31 sie 2012

Do góry
Sebek przypomniał ten wątek, może spróbujemy go kontynuować?
Sylwia napisała tutaj zanim jeszcze zleciła mi projekt ogrodu. Można zauważyć jak zmienił się jej ogród wraz z wdrożeniem nowej koncepcji zagospodarowania. Zmiany są ogromne. Znacie je bo wiele osób śledzi realizację od początku.
Ogród potrzebny od zaraz ... czyli ... głowa pełna dylematów 17:26, 31 sie 2012

Do góry
Witaj
Widzę, że projekt ogrodu już masz - wygląda obiecująco
Ogród potrzebny od zaraz ... czyli ... głowa pełna dylematów 13:18, 31 sie 2012

Do góry
i jeszcze jeden obrazek - projekt nasadzeń - wyjaśnia położenie domu na działce, rozkład poszczególnych jego części i zaprojektowane rośliny (wciąż podlegające modyfikacjom).

mam nadzieję, że coś na nim widać

Projekt nie obejmuje całości działki a jedynie jej część - mniej więcej 65-70%. Pozostała miała być przeznaczona pod sad, warzywnik i coś na kształt założenia nieco parkowego - tam chciałabym przenieść altanę i ognisko. Ponadto zaznaczony na projekcie plac zabaw przestanie istnieć w przyszłym roku - jego elementy przeniesiemy na tył domu (patrząc od strony drogi i podjazdu - trudno czasem określić "tył domu", bo budynek stoi bokiem do drogi. Słońce operuje tak, że przez cały dzień mam je na działce - idąc po łuku: wschodzi mniej więcej gdzieś za garażem, dalej przesuwa się na południową część domu - oblewa taras i przechodzi na stronę zachodnią nagrzewając do nieprzytomności szyby w drzwiach tarasowych na piętrze i jadalnię w wykuszu na parterze. Marzy mi się wielkie - potężne drzewo platanu (lub grupa drzew) posadzone na trawniku tak, aby jego liście przesączały tylko część palącego słońca i dawały nam tak upragniony cień.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 12:39, 31 sie 2012

Do góry
i ja podjęłam decyzję o zakończeniu "tajniaczenia się" - półtora roku to wystarczająco dużo

Witam spod Wrocławia! Wcześniej mailowo kontaktowałam się z Szefową Danusią, poznałam też noemi, która mieszka kilka kilometrów ode mnie, a wiem, że takich osób jest więcej, więc jest szansa na bliższe relacje i spotkania " w realu".

Mam dużą działkę, na której od dwóch sezonów usiłuję założyć coś na kształt ogrodu. Niestety zmuszona jestem pracować nad tematem sama, gdyż jestem jedynym osobnikiem, któremu na otoczeniu domu zależy... tak wyszło. Mam opracowany projekt, ale rzeczywistość pokazała, że wiele z zaprojektowanych roślin nie sprawdza się w moich warunkach (nieprzepuszczalna przeklęta glina... i totalna "patelnia" spowodowana pobudowaniem domu na odkrytym byłym polu rzepakowym pozbawionym starodrzewu) albo po prostu nie podobają mi się... modyfikuję więc projekt w tych fragmentach, gdzie uznaję to za konieczne - w efekcie sporo tego wychodzi. Zresztą jak tego nie czynić będąc "pod wpływem" Ogrodowiska?

Toczę samotną walkę z wiatrakami, którą utrudnia mi m.in. rodzaj gleby, brak cienia (duże drzewa niezbędne!!) i dobrego pomysłu na piękne i rozumne nasadzenia. ... sił zaczyna mi brakować... wygasa mój zapał i hart, a pasja powoli zamienia się w udrękę.

Wiem... marudzę, ale liczę, że wspólnie z Wami odzyskam radość z pracy w ogrodzie i na nowo odnajdę miłość do miejsca, w którym mieszkam.

Ściskam Was wszystkich serdecznie,
Ola

W Gąszczu u Tess 12:26, 31 sie 2012

Do góry
Bardzo dziękuję za rady

Nieszko, to wystawa pólnocna, słońce od 13-14 dopiero A zegar fajny, tylko raczej nie wto miejsce

Ozzi, ty to masz oko

Przeanalizowałam jeszcze raz projekt, zdjęcia rabaty, i to co napisaliście i myślę że moze należy zrobić tak:

1. stożek przesunąć bliżej przodu rabaty i trochę przesunąć w lewo albo w prawo, żeby nie był rzeczywiscie tak cetralnie pośrosku i w linii,
2. wówczas możnaby z jego prawej strony lekko z tyłu dać miskanta, zeby się tak na stożek lekko nachylał
3.dołozyć tę drugą horti - może w miejsce cisa? Albo bliżej dekla, a pomiędzy hortensje miscanta?
Boję sie dawać horti w kąt za deklem, bo tam naprawdę jest mało miejsca, nie da rady wytworzyć solidnego systemu korzeniowego.

Pod horti dałabym jednak runiankę.

Zauważyłam też, że przez to, że dołożyłam runiankę jako rozdzielenie żurawek, zatraciło się to, co było u Danusi w projekcie - włąsnie żółte elementy przy kulkach.

Bo u Danusi do największej kulki dochodziły paseczkiem citronelki (u mnie tam dochodzi runianka), a oprócz tego z boku i z tyłu obu kul miały być trawki żółte (u mnie jeszcze nie ma).

Pod małą kulę także powinny dochodzić żółte żurawki (u mnie jest pasek runianki), co spodowało brak kontrasu dla cisa.

I żurawka bordowa nie powinna być jednak bardzo bordowa Coś pomarańczowo-zielono-bordowego lub pomarańczowo-bordowego trzeba dać.

Takie jak na zdjeciu 1, 3, 4.

A moze stożek gdzieś po lewej, obok małej kulki (co to kulką nie jest) dać?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:11, 31 sie 2012

Do góry
Piękny projekt zrobiłaś Ewci !!!! Nie mogę się doczekać kiedy zabierzesz się za mój .
Może coś mam już pomierzyć?
Dla odmiany czas na zmiany... 08:34, 31 sie 2012

Do góry
Dzięki Dziewczyny za wszystkie cenne uwagi ,

nad bukszpanem myślę intensywnie-tam chyba za dużo słońca dla niego, może faktycznie tylko lawendę?

popcarol- jak miło że do mnie trafiłaś ,nie wiem w czym ten projekt robiony, trzebaby było Gosię spytać

pozdrawiam
Zielony galimatias 23:26, 30 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Obawiam się, że jako jpg jest niezbyt czytelny Sorki

Ewa dlaczego tego projektu nie realizujesz???????????"???????????

No fiesz???????????????..... to mnie teraz zraniłaś.. zraniłaś mnie na wskros!...... odbierasz mi prawa licencyjne do Twojego prodżektu?.... mam zapas Aviomarinu, chociaż podobno nie działa.... choroba morska jakby nieco przeszła.. ale to dzięki kółeczkom...... lubię okrągłe kształty

Za kilkaset stron będziemy realizować Pantofelka z wstążką, czyli projekt Anitki

Ev, to ja z radości będę codziennie pisać u Ciebie długie elaboraty i eseje, żeby Ci jakoś pomóc dojść do tych kolejnych setek i do tego pantofelka z wstążką
A lać wodę, jak pewnie zauważyłaś, to ja potrafię
Zielony galimatias 23:04, 30 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Obawiam się, że jako jpg jest niezbyt czytelny Sorki

Ewa dlaczego tego projektu nie realizujesz???????????"???????????

No fiesz???????????????..... to mnie teraz zraniłaś.. zraniłaś mnie na wskros!...... odbierasz mi prawa licencyjne do Twojego prodżektu?.... mam zapas Aviomarinu, chociaż podobno nie działa.... choroba morska jakby nieco przeszła.. ale to dzięki kółeczkom...... lubię okrągłe kształty

Za kilkaset stron będziemy realizować Pantofelka z wstążką, czyli projekt Anitki
Zielony galimatias 23:00, 30 sie 2012

Do góry
noemi napisał(a)
dziękuję za odpowiedź ... też się cieszę , że masz projekt .... pamiętam , jak ja się cieszyłam ze swojego .... to cudowne uczucie ....
....na płaskie ekrany to chyba graby .... u Madżenki są piękne i szybko rosną ...

.... powodzenia w obmyślaniu

Eeee.. Magdzia... gdzieżeś poszła Kobieto?... że Madżenka graby ma piękne nie dziwi, bo tam wszystko jest piękne... łącznie z Ogrodniczką... ... ale gdyby graby tak pragnęły zakfitnąć jak ja pragnę białych kfiatków wzdłuż dróżki... to decyzja byłaby prostsza..

A ta świdośliwa?.. znasz ją?...
Jak przełamać monotonię szpaleru iglaków? 15:47, 30 sie 2012

Do góry
Witam

Szpaler iglaków, to żaden projekt. Jak przełamać monotonię?
Poniżej moja wąska rabatka na 1 m, a od prawej strony tylko niskie wrzosy, bo tam jest tylko 0,5 metra i brama. Wstawiłam 5 cisów wąskokoloumnowych, a potem przeplotłam trawą. Dołem 4 kolory wrzosów.
Za płotem 3 śliwki na pniu już rosną.
Co myślicie?

wystawa zachodnia, słońce świeci tam od południa do wieczora
Ogród w lesie 12:21, 30 sie 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Aga z bukszpanami w trójkąt to chyba mnie poniosło ... weź projekt ze sobą , podpytamy mądre głowy co by zimozielonego pasowało ... zdjęcie też weź

Załatwione...ale nie martw się, ja polubiłam, jak Cię ponosi. Przynajmniej mam o czym dumać.
Ogród w lesie 12:04, 30 sie 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Tak, oczywiście chodziło mi o link..gapa ze mnie!

Hakone i hortensje - dla mnie bomba. Bluszcz bardziej mi się podoba, bo po pierwsze dodaje ogrodowi tajemniczości, romantyzmu...Winobluszcz też jest ładny. Podoba mi się ten u Ani z kulkowa. Ma taki jasny, limonkowy kolor. Muszę się zdecydować.

A z bukszpanami w trójkąt - nic nie kumam, przepraszam, ale nad moją wyobraźnią muszę popracować. Nie umiem sobie tego wyobrazić. Ale rośliny, które proponujesz bardzo lubię, więc coś nam się chyba uda wykoncypować. Mogę wziąć ten mój plan do Kapiasów, co? Może udałoby nam się znaleźć chwilkę i porozmawiać na temat tych nasadzeń, jeśli się zgodzisz.

Aga z bukszpanami w trójkąt to chyba mnie poniosło ... weź projekt ze sobą , podpytamy mądre głowy co by zimozielonego pasowało ... zdjęcie też weź

Zielony galimatias 22:55, 29 sie 2012

Do góry
dziękuję za odpowiedź ... też się cieszę , że masz projekt .... pamiętam , jak ja się cieszyłam ze swojego .... to cudowne uczucie ....
....na płaskie ekrany to chyba graby .... u Madżenki są piękne i szybko rosną ...

.... powodzenia w obmyślaniu
Zielony galimatias 22:49, 29 sie 2012

Do góry
Magdzia.... nie bój nie bój... w odpowiednim czasie wszystko na razie jeszcze się nie nacieszyłam wyborem projektu ... a projekt oczywiście Marzenki!

ale przyznam się, że mnie zmotywowałaś... spróbuję obmyślać nasadzenia
Ale na razie szukam drzewek, które nadawałyby się do strzyżenia w płaskie ekrany...

w grę wchodzą
graby
platan klonolistny
świdośliwa

Chciałabym, żeby oprócz ślicznych liści chociaż troszkę kwitło.. najchętniej na biało
w "Moim pięknym ogrodzie" polecają jeszcze jako drzewka do zacieniania
kasztanowca czerwonego Briotti
surmię
ambrowiec Liquidambar styracifua
magnolię Merill

Drzewka miały być posadzone wzdłuż scieżki.. ale zastanawiam się, czy ich nie dać jako górne piętro wzdłuż obu boków działki. Miałoby to sens.. jeśli udałoby mi się kupić spore okazy, albo drzewka szybko rosnące...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies