Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

beta 14:32, 30 sie 2012

a mnie się podoba 5

a jezeli bardziej stonowane połączenie to 2
KasiaWB 15:48, 30 sie 2012

Podoba mi się opcja z żurawką nr 2 a także pomysł Irenki czyli najbliżej bukszpanów żółte, potem w stronę furtki bordowe i przy chodniczku runianka,która stworzy niski żywopłocik. stożek przy oknie fajnie.
Jeszcze tylko coś bym innego dała wśród traw w tym narożniku górnym prawym tj. tam gdzie garaż i rura... tylko nie wiem co )) napewno też coś zimozielonego i wysokiego....i coś co się płytko korzeni i wolno rośnie albo da się formować, żeby za duże nie wystrzeliło, musimy myśleć perspektywicznie tj. jak będzie za 10-20 lat...często można spotkać tuż przy elewacji domu wielgachne drzewa, które sadzono jak były miniaturkami ) czego nie przewidziano, a teraz wielki problem co z tym zrobić.
Jedno wiem, że będziesz miala Teresko piękną rabatę
Moniika 20:41, 30 sie 2012

Hej! Mi się piąteczka podoba najbardziej pozdrawiam
nieszka 20:50, 30 sie 2012

Głosuję z dwójeczką.
A j ten pasek runianki bym też wyelimonawła i zrobiła z niej bardziej zwartą plamę w kształcie łezki. Może być przy samym brzegu rabaty.

I swój kamyczek do Twego ogrodu wrzuciłam
Evchen 23:16, 30 sie 2012

Tereniu,
obstawiam 5. Dziewczyny dobrze radzą - Irci pomysł z jasnym i żurawkami przy bukszpanach jest super - pięknie będą kontrastowały z zielenią bukszpanu, potem przejdą w bordo. A runiankę dałabym w łezkę!.. począwszy od pierwszego bukszpana wąska część łezki w dół aż do końca.
Na dekiel - może faktycznie jakąś ozdobną podporę i pnącze na to?..
Tess 09:56, 31 sie 2012

Miałam wczoraj dzień z rodzaju „są takie dni w życiu żółwia, ze się chce dać komuś w mordę”
Pożary najróżniejsze i inne stany zapalne o tyle niespodziewanie co mogące być groźne w skutkach skądś się wzięły i wygasić je musiałam...
Stąd nie było czasu na Ogrodowisko...

Wszystkim moim gościom bardzo dziękuję, że pomimo nieobecności gospodyni do ogrodu zaglądają (Martek, furtka ino przymknięta została, jakże mogłabym ją na głucho zamknąć?)

Aniu, zdjęcie z Gosią? Mowy nie ma Ja przy Miss?

Kasiu, myślę nad tą przesłoną z cisa,. Bo i Ty tak radzisz, i EwaG. Nawet o szkółkę wczoraj zahaczyłam, co by zobaczyć, czy bukszpany lub cisy są. No i są.
Tylko Ewa mówi, że wysoki taki ekranik powinien być... Jak wysoki? Nawet mój stożek niewielki jest, to obwódka chyba powinna być nieduża? Wyższe od żurawek i pasychandry, ale czy wyższe od kulek? Dekiel ma być obsadzony miskantami (stoją tam, tylko małe są okrutnie, to i nie widać ich na razie;(), i to, jako wysoki punkt musi wystarczyć (dorastają do 1,5 metra). Tylko nóżki im trzeba przesłonić czymś...

Beta, takiej rzeźby nie chcę
Podaję przepis na pojemnik na deszczówkę: taboret metalowy duży (i mnie to jest taboret gazowy, jakie dawniej wykorzystywano w stołówkach masowego żywienia) na tym beczka (chyba po śledziach) kranik też z demobilu.
Tak sobie myślę, że powinniśmy założyć wątek, jak zrobić coś z niczego, czyli urządzenia ogrodowe z odzysku

Moni, dziękuję za odwiedzinyJ

Joasko, na doniczce mojej żurawki napisane stoi, że to Berry Smootie. Ale w necie piszą, że Berry Smootie jest przepieknie różowa. Ta raczej nie jest różowa. Piszą też jednak, że się cały czas przebarwia. Trudno mi toocenić, bo mam je od kilku miesięcy dopiero...

Ewuś, no latarenka cudna, co mi ją podesłałaś

Irenko, no i masz racjęJ żeby kolory zamienić. Trzeba mi było do Danusi pojechać, to bym zapamiętała, jak pięknie wyglądają kulki cisowe na tle cytrynowych żurawek
Tylko gdzie ja wówczas trawki dam? One tak ładnie na tle kulek wyglądają...

Już nawet wczoraj kupiłam trawkę carex Ice Dance, piękny jest. Kupiłam tylko dwie, bo więcej nie byłoL Już zrobiłam z nich 12

Nieszko, muszę się zgodzić jednak (he, he, lepiej późno niż wcale) co do runianki - nie może zostać pomiędzy żurawkami (Beta, wybacz).
Myślałam, żeby runianką wypełnić miejsce za kulkami (przed i obok horti) .

A wy (Nieszko i Ev) jak tę łezkę proponujecie?

A co do koloru bordowych żurawek to mogę sobie wybieraćL Objechałam okoliczne szkółki i nie ma wyboru, i w dodatku jedynie po kilka sztuk tylko mają jednej odmiany... Tak małych, że nawet podzielic nie ma czego...

Jednak kupiłam sobie jedną żurawkę – słownie jedną i chyba wcale nie dlatego, ze mi się kolor podobał Wzięłam, bo pięknie rozrośnięta była – odnóżek niezliczone ilości ma

Podumowanie:
A ja myślałam, że mam już prawie gotową rabatę))) A tu tyle zmian – wszystko na opak
nieszka 10:28, 31 sie 2012

Carex Ice Dance rzeczywiście jest super! Ale gdzie Ty go tam jeszcze chcesz zmieścić ?

Coś pokolorowałam i wstawiam.
Nie zmieście się tam jeszcze jedna hortensja między trawkami?
A odnośnie tego czegoś na dekielku to (pewnie mnie zaraz pogonisz) ale mam jeszcze jeden pomysł

http://ogrody.civ.pl/product/zegar-2011-01/
Pytanie tylko czy jak tam jest ze słońcem bo już zapomniałam...

Ozz 11:16, 31 sie 2012

A ja zdradzę tajemnicę, czemu po 1 ustawianiu rabata zaczęła się podobać - po prostu roślinki zostały pogrupowane po kilka sztuk obok i to daje efekt

Jeśli chodzi o poprawki to hm...
Szkoda mi tam braku drugiej hortensji, oraz dużo się dzieje z lewej, za to mało z prawej (przy dekielku), no i po zimie ta strona będzie łysawa. Swoją drogą hamując zapędy - do dekla chyba musi być zachowany dostęp w razie "W", prawda? Czyli nie można na stałe zakryć. Trawka za cisami - powinna być z średnio wysokich, by się nie chowała za nimi i ostatnie co do runianki to się zgadzam, że ona się bardziej na obwódkę lub płaszczyzny nadaje niż paseczki, bo będzie cały czas się rozłazić - taki jej urok i zaleta przy zadarnianiu.

A teraz konstruktywnie
Masz dobry pomysł by runiankę dać przed hortensje - będzie tam ładną płąszczyzną no i będzie coś zielonego po zimie wystawać (tylko ten kąt robi się może trochę za bardzo zielony).
Ten stożek - chyba bym nie dawała taka centralnie na rabacie - albo przesunąć bliżej dekla, albo w kąt za deklem (wtedy zasłoni trochę rury no i ładnie będzie za miskantami wyglądał), a środek do stożka bym zostawiła dla miskantów (jak było w Danusinym projekcie).

Z lewej - nie chcesz zrobić przed kulkami cisowymi łuku z kilku Hakone? Nawet tej zwykłej jasno-zielonej, potem przed nią pomarańczowate żurawki, a żółte z kolei z prawej by ,,ograrniały" trzecią kulkę.
Z przodu można zaryzykować też runiankę lub obwódkę z bukszpanu (?)

A i co do dekla - jest jeszcze taka myśl, by położyć na niego po prostu jakąś nierzucającą się w oczy kratkę (stara metalowa?) a obok posadzić hortensję pnącą - tzn tak się nazywa, ale można ją wykorzystywać też jako ,,zadarniającą" pokierować ją na kratkę na deklu, a gdy pięknie go zarośnie i trzeba będzie się dostać do studni po prostu podnosić ją razem z kratką...

Tyle gadania... może zwizualizuję lepiej... albo się przejadę Na zestawienia żurawek głosuję nietypowo - 1 i 4
Tess 12:26, 31 sie 2012

Bardzo dziękuję za rady

Nieszko, to wystawa pólnocna, słońce od 13-14 dopiero A zegar fajny, tylko raczej nie wto miejsce

Ozzi, ty to masz oko

Przeanalizowałam jeszcze raz projekt, zdjęcia rabaty, i to co napisaliście i myślę że moze należy zrobić tak:

1. stożek przesunąć bliżej przodu rabaty i trochę przesunąć w lewo albo w prawo, żeby nie był rzeczywiscie tak cetralnie pośrosku i w linii,
2. wówczas możnaby z jego prawej strony lekko z tyłu dać miskanta, zeby się tak na stożek lekko nachylał
3.dołozyć tę drugą horti - może w miejsce cisa? Albo bliżej dekla, a pomiędzy hortensje miscanta?
Boję sie dawać horti w kąt za deklem, bo tam naprawdę jest mało miejsca, nie da rady wytworzyć solidnego systemu korzeniowego.

Pod horti dałabym jednak runiankę.

Zauważyłam też, że przez to, że dołożyłam runiankę jako rozdzielenie żurawek, zatraciło się to, co było u Danusi w projekcie - włąsnie żółte elementy przy kulkach.

Bo u Danusi do największej kulki dochodziły paseczkiem citronelki (u mnie tam dochodzi runianka), a oprócz tego z boku i z tyłu obu kul miały być trawki żółte (u mnie jeszcze nie ma).

Pod małą kulę także powinny dochodzić żółte żurawki (u mnie jest pasek runianki), co spodowało brak kontrasu dla cisa.

I żurawka bordowa nie powinna być jednak bardzo bordowa Coś pomarańczowo-zielono-bordowego lub pomarańczowo-bordowego trzeba dać.

Takie jak na zdjeciu 1, 3, 4.

A moze stożek gdzieś po lewej, obok małej kulki (co to kulką nie jest) dać?
Tess 12:34, 31 sie 2012

Ozz napisał(a)

Tyle gadania... może zwizualizuję lepiej... albo się przejadę

Zapraszam Ale tiramisu nie obiecuję Może być 3bit? )))