Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrody Botaniczne KEW w Londynie 15:18, 13 wrz 2022

Do góry
Palmiarnia zbudowana w stylu wiktoriańskim dziś liczy sobie dobre 170 lat! Imponująca konstrukcja. Ciepłe, wilgotne powietrze wprowadza w klimaty tropikalne, a w połączeniu z widokami bananowców, bambusów, kakaowców, palm i pieprzu pozwala na chwilę zapomnieć, że to jednak Anglia

Ogrody Botaniczne KEW w Londynie 15:09, 13 wrz 2022

Do góry
Ogromny park ukazuje drzewa w odsłonach, jakie we własnych ogrodach często możemy sobie tylko wyobrazić, gdyż podziwiać je będą dopiero nasi potomni. Jest ich kilkanaście tysięcy!

Ogrody Botaniczne KEW w Londynie 15:00, 13 wrz 2022

Do góry
Royal Botanic Gardens Kew. To jeden z najstarszych ogrodów botanicznych na świecie. Położony w południowo-zachodniej części Londynu. Ma do zaoferowania naprawdę wiele "ogrodów". Tysiące tysięcy różnych roślin, od miniaturowych lilii wodnych po ogromne, rozłożyste drzewa, ze wszystkich długości i szerokości geograficznych. Nie sposób dotrzeć tu do wszystkich zakątków w jeden dzień. Sam park jest bardzo rozległy, w dodatku znajdziemy tu kilka imponujących szklarni z niezwykłymi roślinami z całego świata. Sklepy, restauracja, kawiarnie, plac zabaw, kolejka Kew Explorer. Jest to miejsce szczególne dla mieszkańców i turystów, ale nie można pominąć faktu, że także ważna instytucja dla nauki: w posiadaniu KEW jest największy na świecie bank nasion oraz archiwum nasion Wielkiej Brytanii. Kew kształci ponadto dużych i małych. Oferuje różnego rodzaju kursy, szkolenia z zakresu botaniki, fotografii, studia projektowania ogrodów, tematyczne place zabaw dla dzieci. Ścieżka Treetop Walkaway umożliwia spacer na wysokości koron drzew.
Kew zauroczy każdego, to pewne

Ogrodowe wariacje 14:42, 13 wrz 2022

Do góry
Po głębszym namyśle taki styl z łukiem nie pasuje do reszty ogrodu ale juz bukszpan tak.

Przesunęłam kostkę aby zobaczyć jaka jest powierzchnia. Nie jest jeszcze położona na stałę rzecz jasna Wysadziłam to co rosło przy drzewie i uratowałam troszkę bukszpanów.
Rozmyślam czy żywopłot zrobić pod kątem prostym i juz nic nie dosadzać pod drzewem czy jakos inaczej go poprowadzić. Macie jakiś pomysł?

Ogródek u livii 11:58, 13 wrz 2022

Do góry
Liviaa napisał(a)
Chyba nic nie będzie z tego rozmnażania. Na gałązkach w wazonie najpierw pojawiły się takie jakby pajęczynki, a potem gąsienice:

To gałązki ze starego rozchodnika, który rośnie w lesie, ale tam nic mu nie dolega. Już kiedyś tak miałam, że ucięłam u koleżanki bukiet i też tak się skończyło...

Tylko czemu rośliny-matki są zdrowe?

A nie lepiej od razu do ziemi było wsadzić te gałązki ?
Tak się szybciej ukorzeniają
Wyjmij je z wody wypłucz z tej pajęczyny i posadź do gruntu jeszcze zdążą się ukorzenić.
Powodzenia życzę.
Ogródek u livii 11:12, 13 wrz 2022

Do góry
Liviaa napisał(a)
Chyba nic nie będzie z tego rozmnażania. Na gałązkach w wazonie najpierw pojawiły się takie jakby pajęczynki, a potem gąsienice:

To gałązki ze starego rozchodnika, który rośnie w lesie, ale tam nic mu nie dolega. Już kiedyś tak miałam, że ucięłam u koleżanki bukiet i też tak się skończyło...

Wywal je w cholerę . Moje godbudy tez w wodzie poczerniały i zaschły. Te drugie rozchodniki -Autumn Joy wypuściły w wodzie korzenie i są tymczasowo w donicy. Niedługo trafią na swoje miejsce.
Coś kapryśne te pierwsze.
Nie boj się- możesz je śmiało podzielić . Rośliny przesadzane na jesieni lepiej się adaptują.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:18, 13 wrz 2022

Do góry
Od wczoraj usiłuje mnie dopaść jakieś przeziębienie. Niby nie mam temperatury ani kataru, tylko leciutko mnie gardło szczypie ale wata w głowie i spać się chce bardzo. Piję hektolitry herbatki z kurkumą, imbirem, cytryną i malinami i na wieczór mleko z czosnkiem, masłem i miodem. I spoglądam tęsknie za okno bo pogoda super a mam do posadzenia jeszcze kilka doniczek... No i piwonie u Lucy na mnie czekają... Eh...

Na osłodę oglądam sobie z okien salonu tę rabatkę .
Hortensjowo 08:31, 13 wrz 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Sabinka mam plafon podpbny do lampy mr 1. On ma 3 żarówki a mimo to świeci tak sobie. Gdyby był jedyny to mialabym ciemno.

Światłp przebija górą.
Może w formie wiszącej ma żyłkach oswieci salon lepiej bo ładna to jest bardzo.

Też się zgadzam bo też mam podobną lampę tylko wiszącą i mimo 3 mocnych żarówek świeci tak sobie. Teraz bym takiej nie kupowała bo daje za mało światła.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:46, 13 wrz 2022

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:45, 13 wrz 2022

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:42, 13 wrz 2022

Do góry
Do tego pierwszse zbiory śliwek... całe 3 sztuki wisiały, z czego jedna zjedzona przez coś. Ale za to nawet robactwo się nie zwiedziało i nie były robaczywe, a oprysków nie robiłam żadnych. Rodzina posmakowała, oby za rok było więcej.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:40, 13 wrz 2022

Do góry
Hiibskusów nie planowałam, ale to siewka od sąsiada, już rośnie mi w ogórku kolejna.... a ta na skarpie, na glinie ma się całkiem ok.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:36, 13 wrz 2022

Do góry
Cisy mikrusy, przyszły bardzo późno,chyba koncem maja. 3 paletki wsadziłam od razu. Dużo padło ponieważ lato było bez opadów zupełnie. w ogóle dziwie się, że są jakieś które nie padły jeszcze mają malutki przyrost.
2 paletki stały przez lato i te mają duży przyrost. W weekend poszły do gruntu. Do zimy powinny się zaaklimatyzować.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:35, 13 wrz 2022

Do góry
Miał rosnąć ze 2 lata w donicy, ale od jesieni już korzenie zdąrzyły mu wychodzć dołem, poszedł do ziemi. Oby przyszłe lato nie było zbyt suche, ani zbyt mokre...

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:34, 13 wrz 2022

Do góry

Sweet suzanne marnie wygląda, bardzo marnie.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 07:33, 13 wrz 2022

Do góry
Też uległam cebulowej pokusie, ale u mnie skromnie, raptem 107 cebul. Muszę na własnej skórze przetestować, czy nie pomylone jakby pomyłki z hortensjami było mi mało
Tym Candy Prince dokupię do towarzystwa Purple Prince i dam je w przedogródku.

Jeżówka w hakonce zbiera się do kwitnienia. Kiedy lepiej je rozdzielić? Teraz czy wiosną?

Bez po posadzeniu zrzucił liście. Nowe łapią ciemny kolor.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:32, 13 wrz 2022

Do góry
Hortensjowo 07:16, 13 wrz 2022

Do góry
Sabinka mam plafon podpbny do lampy mr 1. On ma 3 żarówki a mimo to świeci tak sobie. Gdyby był jedyny to mialabym ciemno.

Światłp przebija górą.
Może w formie wiszącej ma żyłkach oswieci salon lepiej bo ładna to jest bardzo.

Ogródek u livii 00:22, 13 wrz 2022

Do góry

Zacisze Alicji 23:08, 12 wrz 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Ostatnie jesienne róże.

Alu, różowe piękności z tych róż. Piękne są, delikatne. Taki kolor uwielbiam. Ale rudbekie też zachwycają. To chyba jesienne kwiaty.
Mam nadzieję, że ze stawem jest lepiej. U nas popadało w piątek. Jak u Was?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies