Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Cis - Taxus 22:38, 05 lis 2011

Do góry
Dla mnie cisy są najważniejszym gatunkiem do prowadzenia form strzyżonych. Zadziwia mnie ich zdolność do odrastania.
Ogród Sylwii od początku :) 22:34, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Czyli można powiedzieć załapał odpowiedniego bakcyla? czy bardzo go trzeba prosić?

To facet obowiązkowy , a jeśli dojdzie jeszcze słowo od żony , że robi to najlepiej, najstraranniej to już nawet prosić nie trzeba Nie mogę narzekać absolutnie ......
A tak na marginesie to dba o trawę , ja nie przykładam do tego już ręki .....To taka jego perełeczka w ogrodzie , nie żeby ją głaskał no ale lubi jak jest ładnie skoszona raz w tygodniu . Wiosną wertykuluje, dosiewa, nawozi , odchwaszcza itp
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:26, 05 lis 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu a gdzie jest lista chętnych na wyjazd angielski?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1153-wyjazd-ogrody-anglii-w-czerwcu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1152-wyjazd-na-chelsea-flower-show-w-maju-2012
Ogród Sylwii od początku :) 22:20, 05 lis 2011

Do góry
Czyli można powiedzieć załapał odpowiedniego bakcyla? czy bardzo go trzeba prosić?
Kiedy, jak i czym pryskać.... 22:17, 05 lis 2011

Do góry
Czuję, że nie da się zrobić uniwersalnej ściągi na wszystko.

Tyle roślin i chorób, jak nie wypali ten wątek to go skasujemy OK?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:14, 05 lis 2011

Do góry
Ja, Guten Tag nein - Guten Abend
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:10, 05 lis 2011

Do góry
Języki obce umieją Ci, co mają do tego talent
W miniformacie 21:53, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Bea, przywołana do tablicy przejrzałam cały wątek, wszystkie strony

Masz ładnie, wielkiej rewolucji nie ma co robić. Poprzyglądaj się na główne widoki z okien lub z tarasu, czasem trzeba "dokleić" formę pienną, czasem coś bardzo formalnego (kula na pniu, stożek) czasem dosadzić więcej roślin które już są w ogrodzie, ale np. jedna sztuka (irysy gdzieś mi mignęły).
Pododawaj więcej zimozielonych.

Generalnie wieksze krzewy (kosodrzewiny, wajgele i inne) tnij, formuj w zgrabne "jeżyki" jak to zrobiłaś z tawułą. Taki nieco uformowany ogród złożony z różnorodnych gatunków liściastych i iglastych wymaga ręki ogrodnika i nie pozwolenia mu na rośnięcie w sposób "rozczapirzony".

Ujarzmij go trochę od wiosny a poczujesz się lepiej i zyskasz kontrolę nad tą różnorodnością.
Pozbyj się roślin z których nie do końca jesteć zadowolona, albo które mają nieporządny wygląd przez większą część w roku.

Dziękuję bardzo za uwagi. Nie spodziewałam się tak szybkiego odzewu. Bardzo dziękuję.

Części śmieciuchów już się pozbyłam np. pięciorników, które się rozsiały w niekontrolowany sposób oraz rozchodników. W planach też jest usunięcie wierzby Hakuro i Iwa, ale dopiero na wiosnę, dosadzenie rododendronów, ale jednej odmiany i hortensji. Nad hortensjami muszę się zastanowić ponieważ powinny być posadzone na południowej i północnej wystawie i też raczej w jednej odmianie.
To na razie tyle, jeżeli chodzi o tył ogrodu. Główne prace związane będą z frontową częścią oraz wąską częścią łączącą przedogródek oraz tył ogrodu. Ta część praktycznie nie była pokazywana.

To właśnie tu 20:16, 05 lis 2011

Do góry
Czy to Dzidko świerk wężowy? Czy araukaria?
Ogród Iwci w Niemczech 20:13, 05 lis 2011

Do góry
Podglądamy i czekamy na nowe fotki
Wyjazd na Chelsea Flower Show w maju 2012 20:05, 05 lis 2011

Do góry
To wszystko zależy od czasu trwania, obydwa wyjazdy są odpowiednie.
Wybierzesz zgodnie z urlopem
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:59, 05 lis 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

Jeszcze kilka wczorajszych zdjęć

Nasze dwa jakże różne ogrody łączy to samo ...... lampy ogrodowe Supcio zdjęcie i nie tylko to ....

Tak widziałam Sylwio te lampy u Ciebie , zawsze śmiałam się do siebie jak na nie patrzyłam w Twoim ogrodzie.
Wiesz ja się zastanawiam czy je w przyszłym roku nie przemalować na srebrno, jakoś tak mi by bardziej pasowały u mnie, ale do końca nie jestem pewna.

nie nie nie-zostaw czarne
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:57, 05 lis 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Nasze dwa jakże różne ogrody łączy to samo ...... lampy ogrodowe Supcio zdjęcie i nie tylko to ....

Tak widziałam Sylwio te lampy u Ciebie , zawsze śmiałam się do siebie jak na nie patrzyłam w Twoim ogrodzie.
Wiesz ja się zastanawiam czy je w przyszłym roku nie przemalować na srebrno, jakoś tak mi by bardziej pasowały u mnie, ale do końca nie jestem pewna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:48, 05 lis 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Japoński, jak Ronin

Wicio uczy się angielskiego. A swoją drogą przydałby się podczas angielskiego wyjazdu dodatkowy tłumacz (w domyśle Bogda) w czasie wolnego czasu

Nooo... Ja jestem kiepściuchna w te klocki , aż wstyd .....

nie powinnam, ale przyznam sie, że ja też ... aż wstyd!
uczę się też, no ale chyba nie mam umiejętniści w tym kierunku! no cóż, nie można mieć wszystkiego
Ogród Sylwii od początku :) 19:48, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Syla, ja też zostawiłam dziś liście, pozbirałam tylko z trawnika, bo leciały cały czas więc nie było sensu.
Skosiłam trawnik. Ograbiłam ulicę, już mi lepiej

A mnie dzisiaj wyręczył M .... dostał wieeelkiego buziola. Jak on wysprząta to mucha nie siada.....
Przedmuchał liście , skosił trawę i jest super.....
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:38, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ogród Sylwii od początku :) 19:36, 05 lis 2011

Do góry
Syla, ja też zostawiłam dziś liście, pozbierałam tylko z trawnika, bo leciały cały czas więc nie było sensu.
Skosiłam trawnik. Ograbiłam ulicę, już mi lepiej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:31, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Japoński, jak Ronin

Wicio uczy się angielskiego. A swoją drogą przydałby się podczas angielskiego wyjazdu dodatkowy tłumacz (w domyśle Bogda) w czasie wolnego czasu

Nooo... Ja jestem kiepściuchna w te klocki , aż wstyd .....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:29, 05 lis 2011

Do góry
Japoński, jak Ronin

Ogród w Alei Lipowej... 19:22, 05 lis 2011

Do góry
Justi, namiastkę bonsai robi się z nieudanych, albo uszkodzonych egzemplarzy oczywiście nie zawsze, stanowczo odradzam cięcie tej kuli. Jest piękna i ja bym wiele dała żeby taką mieć.

Natomiast powalcz aby pod nią pojawiło się pod nią wiele kul dużych nie malutkich, chętnie w innym kolorze (berberysy, tawuły japońskie żółte, inne cisy np. żółte, bukszpany zielone i żółte).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies