Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:51, 03 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Zestaw donice zusamen i otocz jakąć matą i zasyp korą.
Dobrze teraz czy poczekać jeszcze?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:47, 03 lis 2011

Do góry
Zestaw donice zusamen i otocz jakąć matą i zasyp korą.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:46, 03 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja mam pozostawione jedna przy drugiej. Możesz zasypać korą donice.
Tak zrobię,znalazłam kąt przy wykuszu nic im chyba nie będzie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:45, 03 lis 2011

Do góry
Jak tam świeży trawnik zasiany dodatkowo przez wioślarza?
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:43, 03 lis 2011

Do góry
Chyba może, choć ważniejsze jest to przegniłe coś, niż woda z rozpuszczenia granulek obornika.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:42, 03 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ale Danusiu, co to znaczy "nie dopuszczenie do wysiania się chwastów" ?

To oznacza wyrywanie ich zanim zawiążą nasiona. Musisz być pierwsza Najpóźniej wyrywamy w fazie kwitnienia, a najlepiej wtedy jak je już widać na rabacie

No i widzisz Danusiu - drugi sezon walczę z chwastami, a do tej pory nie znalazł się mądry, co by mi powiedział taką prosta i zdawałoby się banalną rzecz - wyrwij, zanim zawiążą nasiona! Dzięki, jesteś wielka!
Wydaje mi się, że to był podstawowy problem u mnie w takich miejscach mało widocznych z domu i tarasu, więc trochę przez to rzadziej odchwaszczanych. Tam to się siało, jak chcąc
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:42, 03 lis 2011

Do góry
Ja mam pozostawione jedna przy drugiej. Możesz zasypać korą donice.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:41, 03 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Abiko, gotowa mieszanka dla Rh jest najbardziej niebezpieczna, zdarzają się pomyłki często jeśli chodzi o Ph. Musi być kwaśne. Najlepiej sprawdzić.

Dół raczej szeroki niż głęboki, dość duży.

Do tej mieszanki dodaję rozłożonego starego obornika, dodaję także próchnicy kwaśnej (u mnie jest taka w sklepie) i rozłożonej kory sosonowej. Podłoże powinno zawierać materię organiczną, być luźne i przewiewne, a Rh nie sadzimy głęboko, a bardziej na górce. Ściółkujemy torfem kwaśnym.
No i jasne. Oba moje raptem dwa rh sadziłam wiosną w kwaśnym torfie zmieszanym z korą. To było zanim przeczytałam jak być powinno Stąd laickie pytania Danusiu może być taki obornik w granulkach, z braku innego?
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 10:40, 03 lis 2011

Do góry
A więć kolejny udany zlot się szykuje Może "nowe" osoby zjadą
Tulipanowiec - Liriodendron 10:39, 03 lis 2011

Do góry
Kwiatów było bardzo dużo, ale u mnie pod tulipanowca nie wchodzę, więc za bardzo ich nie było widać na wierzchu
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:36, 03 lis 2011

Do góry
Abiko, gotowa mieszanka dla Rh jest najbardziej niebezpieczna, zdarzają się pomyłki często jeśli chodzi o Ph. Musi być kwaśne. Najlepiej sprawdzić.

Dół raczej szeroki niż głęboki, dość duży.

Do tej mieszanki dodaję rozłożonego starego obornika, dodaję także próchnicy kwaśnej (u mnie jest taka w sklepie) i rozłożonej kory sosonowej. Podłoże powinno zawierać materię organiczną, być luźne i przewiewne, a Rh nie sadzimy głęboko, a bardziej na górce. Ściółkujemy torfem kwaśnym.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:34, 03 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A co osobisty ogrodnik Wieloszki lubi robić najbardziej?

(W myśli zdjęcie ogrodnika w gumiokach)

Mój osobisty ogrodnik lubi wszelkie prace cięższe, ale nie syzyfowe, a taką praca jest wg niego wyrywanie chwastów. Więc spada to niestety na mnie Przesadzanie większych roślin, zrobienie obwódki z kostki, koszenie trawników, czy przygotowanie ziemi pod nowy trawnik tak jak na wspomnianym zdjęciu (za którego zamieszczenie była jednak lekka obraza ) to robota dla niego
No i tak jak napisałam u Domi - cały czas Go "mamię", że jeszcze tylko to, jeszcze tylko kawałeczek i już będzie pięknie, po czym podsuwam następne pomysły i zadania do wykonania . Już prawie przeforsowałam pomysł założenia nowej rabaty i oddzielenia części ogrodu - muszę zrobić zdjęcia, żeby pokazać Wam, o którą część ogrodu chodzi, bo będę potrzebowała Waszej pomocy.
Aga, pomysł z tym grawerowaniem super - zmałpuję od Ciebie
Choroby różaneczników zamkn. 10:30, 03 lis 2011

Do góry
Teraz przydałoby się, żeby właścicielka Rh odpowiedziała na pytania pomocnicze, abyśmy mogli dojść przyczyny zmian na liściach.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:26, 03 lis 2011

Do góry
Mam przemyślenie, że Twój ogród musi być taki sterylny, w niektórych miejscach zrób kwadratowe lub prostokątne pola roślin okrywowych, albo zostaw puste a tylko z dużymi roślinami, ale wtedy pielenie musi być.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:23, 03 lis 2011

Do góry
Odpowiednio zmotywuj wioślarza
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:21, 03 lis 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Ale Danusiu, co to znaczy "nie dopuszczenie do wysiania się chwastów" ?

To oznacza wyrywanie ich zanim zawiążą nasiona. Musisz być pierwsza Najpóźniej wyrywamy w fazie kwitnienia, a najlepiej wtedy jak je już widać na rabacie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:15, 03 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja uwielbiam pielić. Ale przypomina mi się gdzieś napisane słowa chyba z ogrodu Stone House:
[b]dlaczego rosną chwasty? - bo masz za mało roślin[/b]

Posadźcie rośliny okrywowe, runianki, irgi, trzmieliny itd. a problem sam się rozwiąże.
Przed sadzeniem wypielcie rabaty dokładnie.

Pamiętam jak zakładaliśmy ogród (u Babci Jasi ten) - rosło od groma perzu, a my z Babcią pielimy i pielimy, wyrywamy i wyrywamy, nie dajemy mu odrosnąć - no i zginął w końcu- bez roundupu.
Systematyczne pielenie to podstawa, bez tego ani rusz, trzeba je polubić, a potem to już będzie spokój.

oj, chyba zlecę wygrawerowanie tego hasła i będę podsuwać wiosną mężowi tak w okolicach wypłaty
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:13, 03 lis 2011

Do góry
A co osobisty ogrodnik Wieloszki lubi robić najbardziej? Zasugeruj mu, że pielenie to jego ulubione zajęcie?

(W myśli mam super-zdjęcie ogrodnika w gumiokach)
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:11, 03 lis 2011

Do góry
Ja uwielbiam pielić. Ale przypomina mi się gdzieś napisane słowa chyba z ogrodu Stone House:
dlaczego rosną chwasty? - bo masz za mało roślin

Posadźcie rośliny okrywowe, runianki, irgi, trzmieliny itd. a problem sam się rozwiąże.
Przed sadzeniem wypielcie rabaty dokładnie.

Pamiętam jak zakładaliśmy ogród (u Babci Jasi ten) - rosło od groma perzu, a my z Babcią pielimy i pielimy, wyrywamy i wyrywamy, nie dajemy mu odrosnąć - no i zginął w końcu- bez roundupu.
Systematyczne pielenie to podstawa, bez tego ani rusz, trzeba je polubić, a potem to już będzie spokój.
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 10:02, 03 lis 2011

Do góry
Prowadzę korespondencję z Państwem Szmit.

5 maja jest dobrym terminem, a bliżej tej daty podamy ilość uczestników, ponieważ Państwo Szmit chcieliby dla nas przygotować poczęstunek.

Dziękujemy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies