Problemy z tujami
14:36, 22 kwi 2013
Robię porządek z trawnikiem, w zacienionym pasie, gdzie będę tak naprawdę będę zakładać trawnik zrobiłam wertykulację i aerację. Zabrałam się za usunięcie trawy, która wrosła w pas z tujami i pojawił się problem. Ogrodnik, który zakładał ogród, namówił mnie na jutę. Podniosłam ją i oto co zobaczyłam- korzenie, które rosły pod samą jutą i wrosły w trawnik. Wyczytałam już, że to wina juty, więc będę chciała ją zdjąć.
Problem w tym, że jak chcę usunąć trawę to jednocześnie rwę korzenie tuj- czy to dla nich bezpieczne? Czy nieduże naruszenie korzeni wyrządzi im krzywdę i tuje to odchorują? Czy zostawić tak jak na zdjęciu i przykryć korą? Czy z tych korzeni trawa pod korą nie będzie rosła? Nie wiem co mam robić...
Proszę o radę
Problem w tym, że jak chcę usunąć trawę to jednocześnie rwę korzenie tuj- czy to dla nich bezpieczne? Czy nieduże naruszenie korzeni wyrządzi im krzywdę i tuje to odchorują? Czy zostawić tak jak na zdjęciu i przykryć korą? Czy z tych korzeni trawa pod korą nie będzie rosła? Nie wiem co mam robić...
Proszę o radę