Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Robertop 11:28, 11 cze 2013

Początek września, to dobry termin. Chętni na pewno będą
Milka 13:01, 11 cze 2013

Myślę, ze pomysł masz świetny, już na starcie jest klimatycznie, wiem, że Agata to lubi
Przetacznik 15:53, 11 cze 2013

Ta sukieneczka, buciki, fryzura i cale ujecie są wzruszające : ) Rąbek zdjęcia wycinany we wzorek...
Ja w tym wieku prezentowałam nieco inne zainteresowania, wstawię u siebie ; )
Dom działkowca, na same słowo czuję lekkie przerażenie... mimo, że sama jestem wykwalifikowanym działkowcem ROD ; ) Przypomnij mi które to Twoje ogrody, gdzie się znajdują? U mnie we wrześniu sporo kwiatów powtarza kwitnienie, więc można i do mnie wstąpić jeśli będą chęci : )
Debra 16:59, 11 cze 2013

Robertop napisał(a)
Początek września, to dobry termin. Chętni na pewno będą

Zobaczymy Jednak propozycja może okazać sie mocno kntrowersyja
Debra 17:01, 11 cze 2013

irena_milek napisał(a)
Myślę, ze pomysł masz świetny, już na starcie jest klimatycznie, wiem, że Agata to lubi

Irenko, mam nadzieję, że pomysł chwyci. Niewątpliwie, klimat będzie bardzo klimatyczny ))))
Oczywiście zapraszam, o ile Cię to zainteresuje, ale myslę, że każde Ogrodowiskowe spotkanie może byc ciekawe.
agata_chrosc... 17:08, 11 cze 2013

irena_milek napisał(a)

A oczywiście! Tylko nie sądzę żeby moje lubienie tu było decydujące Ja w każdym razie bardzo chętnie przyjadę
Milka 17:08, 11 cze 2013

dzięki za zaproszenie na pewno każde jest ciekawe i wyjątkowe zarazem
poszperałam w twoim wątku od początku, bardzo fajnie wszystko sobie zrobiłaś jest klimat
Debra 17:11, 11 cze 2013

Przetacznik napisał(a)

Ta sukieneczka, buciki, fryzura i cale ujecie są wzruszające : ) Rąbek zdjęcia wycinany we wzorek...
Ja w tym wieku prezentowałam nieco inne zainteresowania, wstawię u siebie ; )
Dom działkowca, na same słowo czuję lekkie przerażenie... mimo, że sama jestem wykwalifikowanym działkowcem ROD ; ) Przypomnij mi które to Twoje ogrody, gdzie się znajdują? U mnie we wrześniu sporo kwiatów powtarza kwitnienie, więc można i do mnie wstąpić jeśli będą chęci : )

Weroniko, taka była epoka. To jest rok chyba 1955!

A Dom Działkowca - no o to właśnie chodzi - jak wiejska świetlica w dodatku w niezwykle kiedys kontrowersyjnej dzielnicy Warszawy - na Wrzecionie, Młocinach.

Kiedy się tu pojawiłam - 'dama' ze Śródmieścia ))) nikt mi nie dawał szans na przetrwanie roku. Także z powodu stanu, w jakim była działka. Teraz, to ja uczę działkowców wielu rzeczy, m.in powrotu do naturalnych metod, bo ty chemia szaleje.

ROD im Huty Warszawa! Powstał jako pracownicze ogrody dla zasłużonych pracowników Huty - później Lucchini, obecnie centrum handlowe w planach zabudowy miasta

Każdy dostał ogrodzoną działkę z altaną, 350 m kw., woda za darmo, prąd za darmo..socjał !
To były czasy. Ci ludzie nadal kochają PRL, bo nikt, nigdy nie dbał o nich tak jak wtedy.
Teraz boją się że stracą te płachetki ziemi, bo w nowym planie dla kochanej Warszawy wszystkie, podkreślam - wszystkie ogrody działkowe - to maja być tereny ZP - czyli zieleń zagospodarowana, czyli publiczne parki.

Historia współczesna dzieje się na naszych oczach.
Warto zobaczyć taki relikt, moim zdaniem, ale rozumiem, posiadacze wypasionych willi i ogrodów (nieważne skąd wyszli) mogą mieć za nic takie 'bieda-ogrody' ))
Debra 17:18, 11 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)

A oczywiście! Tylko nie sądzę żeby moje lubienie tu było decydujące Ja w każdym razie bardzo chętnie przyjadę

Agato, decydujące było to, że będziesz w stolicy, że chyba mamy ochotę się spotkać po tych naszych 'nocnych Polaków rozmowach'.
Ja bym bardzo chciała, żeby takie spotkanie udało się zorganizować z Twoim udziałem. Myślę że Weronika, 'stary ROD-owiec' - bez urazy - zechce tez wesprzeć pomysł, Robert już się zgłosił, nawet jak zbierze się mała grupka, to zawsze warto.
Ogrody działkowe moga wkrótce przestać istnieć. Nie wiemy co uchwali nasz ustawodawca, a biorąc pod uwagę np. angielskie tradycje - ich ustawa o tzw, 'allotments' to koniec XIX wieku - może jednak europejskie tradycje jakoś wpłyną na myslenie naszych MPs.
Milka 17:20, 11 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)

ha, ha, poniekąd jest, musisz zawitać w stare strony
i za rok u mnie, pamietaj