Wszystko odpowiada, kolor znakomity. Mam takie same obserwacje. Małe kwitnienie będzie, moje Eskimo jeszcze nie kwitną, pąki ściśnięte. Obiecujące przyrosty. O Eskimo mogę powiedzieć, że ma bardzo charakterystyczny pokrój trójkąta na nóżce. I panicznie boi się słońca i wiatru (Alfredy są lepsze pod tym względem). Z tymi Cumming... coś tam to kompozycyjnie niedobrana para. Jestem zadowolona z rh. Poza tym, że Eskomo rosną pod świerkami i mają mało wody a ja nie jestem typem podlewającym na siłę ( w marzeniach widzę tam linię kroplującą). Więc się waham i stoję ze szpadelkiem nad nimi.
Kupiłabym to samo. Fritz von Oheimb bardzo ładnie doszedł do siebie. Muszę je zflorowicić.
Wstawiam Ci Mieszko (czerwony) i fińskiego od Finki; te oprócz Cumming.... kwitną na razie:
Wsadziłam 6 bergenii po 3 w dwóch rogach ogrodzenia
W środek planuję posadzić jakieś jednakowe choiny.
Szukam czegoś wąskiego, rosnącego nie wyżej niż 3-4 m i oczywiście ładnego .
Na spacerze wypatrzyłam taki okazik
Przyglądając się zdjęciom w katalogu najbardziej przypomina Jodłę szlachetną "Glacua" - ale w opisie pisze że rośnie - fakt że przez 30 lat - ale do wysokości 8m - widziałam ją w dosyć małych ogrodach więc nie chce mi się wierzyć że wsatwili sobie tak duże drzewa - chyba że zrobili to nieświadomie, albo firma ogrodowa ich nie poinformowała.
Znalazłam jeszcze taką która z opisu by pasowała jodła górska "CAOMPACTA"
W katalogu wygląda ładnie i na zdjęciach w necie też
Może ktoś z Was ma któreś z tych choin w swoim ogrodzie?
Albo poleci mi jakąś konkretną odmianę?
Bardzo dziekuję za radę.
A nożyczek używają do bonsai. Ja zresztę mam parę maleńkich sosenek kulistych i też nie byłabym wstanie uszczykiwć świeczek - stąd pomysł kupienia ich. Nie są wykonane z tworzywa, są ostre i bardzo wygodne w użyciu.
Odp. tylko Pszczółce, bo nie gadamy... toniemy... część rh zakupionych kwitnie ładnie, a cześć niestety ma mało kwiatów albo wcale.. część ma trochę brzydkich lisci. Ale po konsultacji u Bogdzi rh będą rosły .. co widać na przyrostach, ale zeszła zima im dała popalić.. te krzewy siedziały okropną zimę w doniczkach.. co jeszcze odchorowują..
Eskimo mi najbardziej się podoba w pąku, bo ma taki śliczny odcień fioletowy.. potem jest biały.. no i Eskimo należy do tych co trochę oberwał zimą, wiec tylko na części ma kwiatki ... cała wiosnę liście miał bladożółte.. ale 2 razy opryskałam florowitem z nawozem do rh i już są prawie zielone..
Jak zaczynał foto 14.05 to był taki
Potem taki
A teraz biały.
I tu widać kolor liści po poprawie. Bogdzia też stwierdziła, że powinnyśmy się wstrzymać z zakupem rh do tego roku.... ale ja uważam, że dalej byśmy kupiły to samo Tyle, że w tym roku może niektóre nie zakwitną ,ale jakie za to dzięki temu mają przyrosty bo nie silą się na kwiaty I za małę pieniądze duże krzewy a rok... Tam gdzie kwaty to małe przyrosty, gdzie nie ma kwatów to duże przyrosty... to zaobserwowałam
A co?? Twoje kiepskie totalnie?? Czy kolor Ci nie odpowiada?
witaj Ewa te winogronka to kwiaty, one przy suchych dniach jak rozkwitają to pylą niesamowicie, tego pyłku wszędzie będzie pełno,,
ja bym skrócił dość krótko zostawiając niewiele kwiatów ,
ciekawią mnie te specjalne nożyczki jakbyś mogła je pokazać, cz one są z tworzywa?
Ładnie dbasz o swoje gałązki zakładając podkładki.