Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 09:20, 10 cze 2013

GorAna napisał(a)
Bogdziu, Ty powinnaś mieć ksywkę "ornitolog"
A ja też dzisiaj obserwowałam makolągwę:, czmychnęła i zdjęcia nie zdążyłam zrobić

Nie zawsze się uda zdjecia zrobic, ale dobrze jest obserwowac a kiedyś i zdjecie zrobisz. Ja sie nie znam na ptakach tak bardzo , znam głównie te co przylatuja do mojego ogrodu.Lubię je obserwowac bo to sporo radości i zabawnych sytuacji o czym najlepiej mozna sie przekonac u Ani asc.Miło patrzec i czytac jaka ma świetna zabawe obserwując ptaki.Pozdrawiam Aniu.
agniecha973 09:40, 10 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

Agnieszko powiększyłam i rozjaśniłam i widze że ten ptak ma ciemną pręgę od oczu do dzioba i kolor faktycznie różniący sie od makolągwy. Z tego co daje się zobaczyc to bym na gąsiorka postawiła choc powinien miec brzuszek nieco mniej barwny , ale aparaty czasem przekłamują.

I to jest chyba prawidłowa odpowiedź, Bogdziu. Do makolągwy nie pasowała mi ta wyraźna "czapeczka" na głowie. A Ty jeszcze wypatrzyłaś pręgę! Brawo. Jestem pełna podziwu za to jak sobie poradziłaś z tym zdjęciem. Ja nie wpadłam na to, że można je rozjaśnić, żeby zobaczyć więcej. Wczoraj przeglądałam obrazki ptaków wg alfabetu na ptaki.info, ale nie rozpoznałam, bo szukałam jednolitej czapeczki, bez pręgi. Dziękuję.
popcorn 09:49, 10 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

Róża kupiona bez nazwy , podpisana-- róża herbaciana. Ponieważ chciałam taka miec to kupiłam nawet bez nazwy. widziałam podobne w dwóch ogrodach ,kwitna wcześniej niz inne więc i moja też ale niestety nie powtarza kwitnienia.

Tak z ciekawości zapytałam, piękna
Turkucia wykopałam niedawno u Teściów na działce, brr, paskudztwo! Zginął marnie
Zdjęcia ptaków cudne większość widzę pierwszy raz w życiu, u nas marnie, tylko te pospolite..

miłego dnia!!
Mila 16:21, 10 cze 2013

Kto by pomyślał, że robale mogą być takie fotogeniczne bo ptaszki to wiadomo, że są.
Milka 16:24, 10 cze 2013

Bogdzia napisał(a)
Moje Arabian Night

śliczna ta lilia i już kwitnie!
a róża też wyjatkowa, niespotykany kolor
u mnie wczoraj fruwałą sobie wyjątkowa ważka, czarna ale opalizująca, nie zdążyłam sfocić
pozdrawiam, powoli nadrabiam, ale znowu będę mieć tyły!
Mala_Mi 16:27, 10 cze 2013

W przerwie pozdrawiam
Przetacznik 16:52, 10 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

Młode są wychowywane w takich gniazdach troszkę jak kretowiska ale jednak inne. Turkucie są groźne ze wzgledu na liczne potomstwo które skutecznie podgryza korzenie roślin. ja bym Ci radziła je wyłapac i niestety zabic, Najłatwiej wyłapac robiąc dołek w ziemi do którego naklada sie końskiego nawozu, one to uwielbiają i zejda sie do niego i wtedy je wybiera sie z tego nawozu i niszczy.

zaraz tam niszczyć... biznes rozkręcić turkuciowy http://forum.wedkuje.pl/f,turkuc-gdzie-kupic,38333,0.html ; )
Madzenka 18:56, 10 cze 2013

Macham w deszczowy dzień. Jakie warunki pogodowe u Ciebie Bożenko? odobno Wrocław ma oddać deszcz łódzkiemu...
Urszulla 19:27, 10 cze 2013

zaglądam i macham
Bogdzia 20:14, 10 cze 2013

agniecha973 napisał(a)

I to jest chyba prawidłowa odpowiedź, Bogdziu. Do makolągwy nie pasowała mi ta wyraźna "czapeczka" na głowie. A Ty jeszcze wypatrzyłaś pręgę! Brawo. Jestem pełna podziwu za to jak sobie poradziłaś z tym zdjęciem. Ja nie wpadłam na to, że można je rozjaśnić, żeby zobaczyć więcej. Wczoraj przeglądałam obrazki ptaków wg alfabetu na ptaki.info, ale nie rozpoznałam, bo szukałam jednolitej czapeczki, bez pręgi. Dziękuję.

Mnie też sie wydaje ze dobrze rozpoznałam bo góra jest popielata, skrzydła brązowe, brzyszek podbarwiony , ta pręga, myśle ze to on.Wiesz juz pewnie o jego zwyczaju zakładania spiżarni na drzewach z kolcami, moze uda Ci sie taka spotkac.